Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

SĂRBĂTOAREA LIMBII ROMÂNE ÎN SATUL POETULUI ȘTEFAN PETICĂ

  Tudosia  LAZĂR   

 


Pentru toți cei care sunt în slujba scrisului românesc este o onoare să poată sărbători Ziua limbii române. Datorită unor mari personalități ale culturii noastre, Corneliu Leu,  Alexandru Florin Țene și Ligya Diaconescu (promotorii care au luptat ca această lege să fie votată în parlament) în fiecare an în ziua de 31 august sărbătorim Ziua limbii române. De fiecare dată cea care ne-a adunat precum regina mamă albinele în jurul său a fost doamna Lygia Diaconescu și Al.Florin Țene. O personalitate proeminentă, cu o mare capacitate de a scoate la iveală talente literare și de a le da strălucirea cuvenită. Din păcate, în urmă cu ceva timp, în aceste vremuri atât de tulburi, deloc benefice manifestărilor culturale, aceasta a fost chemată să se alăture altor talente, care acum aparțin marelui „cenaclu” stelar,(întâmpinată poate chiar de tovarășul său de luptă pentru un ideal, domnul Corneliu Leu) și împreună cu acestea să încânte îngerii ce stau de-a dreapta Tatălui din Cer. Sunt convinsă că și acolo talentul va străluci în ritm și rimă, că scriitorii se vor întrece în a captiva marele public al îngerilor.

 Rămași văduviți de dispariția celei care era sufletul acestei manifestări, în acest an am decis că este necesar ca ziua limbii române să fie sărbătorită în satul Bucești, de pe meleagurile gălățene. După cum știți, în acest sat s-a născut și a crescut poetul Ștefan Petică. Acesta este considerat de critică primul poet simbolist din literatura română. Dacă ar fi să fac o paralelă între acesta și marele nostru poet, Mihai Eminescu, aș puncta doar câteva „coincidențe”. Amândoi au început activitatea scriitoricească de foarte tineri, scriind poezie sau colaborând la diferite publicații, pentru a-și câștiga existența. Amândoi au murit aproape la aceeași vârstă, după o activitate foarte bogată, de invidiat și aproape din aceeași cauză. Boala sărăciei. Dumnezeu a vrut ca după mai multe zeci de ani în acest sat, Bucești, chiar pe ulița ce-i poartă numele să se nască trei fetițe care ajunse la maturitate să scoată la iveală talentul scriitoricesc, lăsat parcă drept moștenire în amintirea strămoșului lor. Este vorba de scriitoarea Olimpia Sava și Tudosia Lazăr (surori) și de prietena de joacă a celei din urmă, azi cunoscută ca valoros critic literar, Ana Dobre! Iată care sunt motivele pentru care începând cu anul 2015 am organizat aici, în satul Bucești, aproape an de an (exceptând anul morții soțului meu și cel al odioase pandemii) șezători literare într-un loc mirific, mioritic, situat pe malul râului Bârlad. Dacă ar fi trăit sunt convinsă că și poetului i-ar fi plăcut. Am făcut-o din inimă ca un omagiu adus acestuia.

Trebuie să menționez că am avut privilegiul să mă bucur de prietenia și sprijinul acordat de domnul inginer Năstăsache Mihăiță, un veritabil iubitor de cultură. De fiecare dată ne-a găzduit pro bono, uneori ajutând chiar și material, făcând posibilă punerea în practică a acestor manifestări. Locul a fost botezat de către doamna Eleonora Stamate „La oaza lui Năstăsache”. Am avut invitați valoroși ai cenaclului „Arionda” din Galați, a cărui membră sunt, scriitori tecuceni.

În acest an pe data de 3 septembrie 2022 am organizat Sărbătoarea zilei limbii române tot aici, cu diferența că din cauza timpului urât, ne-am desfășurat activitatea în spațiu închis. Au participat scriitori nu doar ai cenaclului „Arionda”, ci și din alte zone ale țării. Ziua a început cu o slujbă de comemorare în biserica din sat a scriitorilor: Ștefan Petică, Lygia Diaconescu și Corneliu Leu. După care s-a depus o coroană de flori la bustul poetului Ștefan Petică, bust ce străjuiește intrarea în curtea bisericii. Totodată au fost prezentate portretele realizate în creion ale celor trei promotori : Corneliu Leu, Alexandru Florin Țene  și Ligya Diaconescu. Acestea au fost realizate pro bono de talentata tânără Marinela Arădoaie care din păcate nu a putut fi prezentă și căreia îi mulțumesc. Portretele vor rămâne la „La oaza lui Năstăsache” pentru a onora biblioteca personală a acesteia. 

 După aceasta, întregul grup prezent la slujba de comemorare a mers la „La Oaza lui Năstăsache”. Din cauza vremii o parte dintre invitați nu au venit, dar am avut o zi minunată împreună cu cei care au înfruntat ploaia semnând „prezent”! Pentru această zi am fost onorați să avem alături partener media Radio Prodiaspora, prin prezența doamnei Camelia Florescu, redactor la rubrica „Sens Giratoriu”.

La activitate au participat scriitori din Galați, Tecuci, Focșani, București. Cu toate că au lipsit mulți dintre cei invitați, activitatea a fost deosebită. A fost prezent și un grup de copii, antrenați în diverse activități de către preotul Lucian și domnul Năstăsache, printre care și pictura. Au fost prezenți și au vorbit despre limba română scriitorii : Neluța Stoicuț, Camelia Florescu- poetă și interpretă de muzică pop, impreuna cu-Bella Andrasi, compozitor și chitarist (București), Mariana Vartosu- presedinta Ligii Scriitorilor Filiala V Rancea, Geanina Bârlădeanu, Anca-Denisa-Sigor- (Focșani), Maricel Marus – Marinosa (Iași), Eleonora Stamate -directoarea revistei „Tecuciul Literar Artistic~ -Petre Rău, redactor șef al revistei Boema, director al Editurii  InfoRapArtSebastian Golomoz, Rusu Ionel (Galați), Gheorghe Fratita –animatorul activitatii culturale din Ivesti, precum și o parte dintre membrii cenaclului „Arionda” din Galați: Olimpia Sava- membru fondator, directoarea editurii „Olimpias”, Gheorghe Antohi, Năstase Marin, Elena Tudose, Tudosia Lazăr, organizatoarea evenimentului.

S-a dat citire unor mesaje primite din țară și din diaspora, semnate de scriitori de origine română: Alexandru Florin Țene -Președintele Ligii Scriitorilor din România, (Cluj), Victor Gh. Stan, președintele Filialei pentru copii și tineret a Uniunii Scriitorilor din România, Melania Rusu Caragioiu Canada, Vicepreședintă ASRAN- Asociația Scriitorilor Români din America de Nord, Ambasador neoficial, limba Română (investit de Ligiya Diaconescu, Corneliu Leu și alți scriitori și de Revista ,,Armonii culturale”), Mihaela CD scriitor, fondator al revistei „Poezii pentru sufletul meu”, membru LSR, membru al Uniunii Scriitorilor din Canada, Presedinte al World Poets Association Canada, Ionel Marin, directorul revistei Bogdania – (Focșani), Lucia Elena Locușteanu, (Cluj), Mariana Popa (Brașov); S-au recitat Imnul limbii române, scris de scriitorul Corneliu Leu, precum și versuri scrise de Ligya Diaconescu și Ștefan Petică.

            La finalul activității, participanții și-au exprimat satisfacția pentru felul cum s-a desfășurat aceasta, aducând mulțumiri organizatoarei Tudosia Lazăr și gazdei noastre, Mihăiță Năstăsache.

În această zi am trăit sentimentul apartenenței unei frumoase familii, aceea a slujitorilor scrisului românesc, cea care duce mai departe dulcele grai mioritic și totodată cea care are datoria să consolideze și să apere de ingerințele străine ale acestor timpuri marea citadelă a culturii naționale. Fiecare operă literară bine scrisă este o „cărămidă” care întărește temelia acesteia. A fost o zi în care ne-am simțit români, în care am purtat cu mândrie ia strămoșească, o zi pe care o vom prețui în amintirea noastră! Îmi doresc să poată fi organizate cât mai multe șezători literare și acest exemplu să fie urmat de cât mai mulți dintre noi, în mod dezinteresat! Tuturor celor care au participat, celor care m-au ajutat, știuți sau mai puțin știuți, le mulțumesc și-i asigur de toată prețuirea mea!

                                                                                      TUDOSIA LAZĂR     



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania