Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Şfichiul zilei. Priorități perverse: sport – cultură (educație, ioc – sanătate, ioc)

Primit pentru publicare: 29 ian.2015.
Autor: Ion ISTRATE.
Publicat: 29 ian.2015.

 

Şfichiul zilei
Priorități perverse: sport – cultură (educație, ioc – sanătate, ioc)

Am luat cunoștință din presă, despre alocările din bugetul local pentru finanțarea activităților din domeniul culturii, educației, sportului etc. Aceeași strategie, care am văzut-o de ani de zile! Nimic nou!

Și mă justific de ce zic așa printr-o mică încursiune, pledând în egală măsură pentru unele domenii vizate a fi suținute cu fonduri nerambursabile din bugetul local.

Perversiunea invocată în titlul șfichiului, o putem constata cu toții atunci când zăbovim puțin asupra programelor de finanțare din bugetele locale, cele indeplinite în anii anteriori și cele programate în acest an – 2015, prins ca linie de buget și aprobată de aleși în consiliile locale (municipiu, județ).

Trebuie să recunoaștem că educația e o componentă a culturii și sportul contribuie din plin la sănătatea indivizilor.

Să analizăm puțin ce însemană pe rând, pentru o cumunitate locală domeniile finanțate din buget, sac cu bani umplut de contribuabili.

Dintre toate, cultura merită analiza prioritară, dacă la finanțări nu-și găsește prioritate.
Cultura. ,,Cultura înseamnă memorie” (Marian Petcu), ,,[…]Este sintagma care spune totul. E ca și cum ar fi enunțată problema fundamentală a unei științe, ca disciplină. Filozofia are de rezolvat ,,raportul dintre materie și spirit – primordialitatea…”, culturologia ca ramură a învățăturii despre om va trebuie să adâncească și lămurească îndeajuns ,,raportul dintre cultură și memorie”. […] Prin cultură se,, […] organizează percepția și se stimulează atitudinea față de viață și muncă, față de cultură și educație, se organizează MEMORIA și toate acestea […]” contribui la afirmarea identității noastre. (Ion Istrate). http://www.luceafarul.net/cultura-inseamna-memorie%e2%80%9d-o-lec%c8%9bie-de-la-care-au-lipsit-poe%c8%9bii%e2%80%9d

Sportul contribuie la o mai bună vigoare, la sănătatea minții și a corpului uman, dezvoltă spiritul de inițiativă și de abnegație, perseverența și curajul, virtuți fără de care existența unui popor e îndolielnică, dar nu fundamentală precum cultura și civilizație. Istoria ne pune în față concluzii clare: un popor viteaz degeaba cucerește o altă nație dacă nivelul de cultură nu este capabil să-l asimileze și, atunci, stăpânirea va fi de scurtă durată.

Sănătatea. Dacă nu e sănătate, nici cultura, nici sportul nu se vor putea afirma. Dar sănătatea unei comunități, a unui individ uman, poate fi major influențată de nivelul de cultură și educație și de gardul de practicare a sportului, dacă se înțelege rolului acestuia în viață (după nivelul de cultură).

Acest cerc al determinărilor, ca o inducției mutuală, poate fi controlat de om, de colective ce administrează socialul unei comunități. Controlul poate fi exercitat prin înțelegerea rolului fiecărui domeniu (cultură- educație, sănătate – sport) și acordarea unei atenții adecvate în luarea deciziilor.
Așadar, în opinia mea, nu înțeleg rațiunea pentru care să alocă în mod discrepant, într-o nepotrivire falgrantă, un deazacord total între sumele alocate culturii și cele sportului?!
Și nu vreau să comit, la rându-mi, o discriminare sau să jignesc pe cineva, dau un răspuns: în general în sport percepem și o anumită golăneală, care, precum ca întodeauna, linșează sfiala și finețea, caracteristică dominantă al celuilalt domeniu – cultura.

Oameni pricepuți în aceste lucruri, pregătiți proiectele și cererile de finanțare dar, mai întâi, pregătiți și sfichiuți!…

Note bibliografice:
1.Monitorul de Botoşani (secţiunea publicitate) din 27 ian. şi 28 ian.2015;
2.stiri.botosani.ro: Primăria acordă şi în 2015 finanţări nerambursabile pentru cultură şi sport, 22 ian.2015; http://www.stiri.botosani.ro/stire/77833/Prim%C4%83ria+acord%C4%83+%C5%9Fi+%C3%AEn+2015+finan%C5%A3%C4%83ri+nerambursabile+pentru+cultur%C4%83+%C5%9Fi+sport.html

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania