Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

Şfichiul zilei. Priorități perverse: sport – cultură (educație, ioc – sanătate, ioc)

Primit pentru publicare: 29 ian.2015.
Autor: Ion ISTRATE.
Publicat: 29 ian.2015.

 

Şfichiul zilei
Priorități perverse: sport – cultură (educație, ioc – sanătate, ioc)

Am luat cunoștință din presă, despre alocările din bugetul local pentru finanțarea activităților din domeniul culturii, educației, sportului etc. Aceeași strategie, care am văzut-o de ani de zile! Nimic nou!

Și mă justific de ce zic așa printr-o mică încursiune, pledând în egală măsură pentru unele domenii vizate a fi suținute cu fonduri nerambursabile din bugetul local.

Perversiunea invocată în titlul șfichiului, o putem constata cu toții atunci când zăbovim puțin asupra programelor de finanțare din bugetele locale, cele indeplinite în anii anteriori și cele programate în acest an – 2015, prins ca linie de buget și aprobată de aleși în consiliile locale (municipiu, județ).

Trebuie să recunoaștem că educația e o componentă a culturii și sportul contribuie din plin la sănătatea indivizilor.

Să analizăm puțin ce însemană pe rând, pentru o cumunitate locală domeniile finanțate din buget, sac cu bani umplut de contribuabili.

Dintre toate, cultura merită analiza prioritară, dacă la finanțări nu-și găsește prioritate.
Cultura. ,,Cultura înseamnă memorie” (Marian Petcu), ,,[…]Este sintagma care spune totul. E ca și cum ar fi enunțată problema fundamentală a unei științe, ca disciplină. Filozofia are de rezolvat ,,raportul dintre materie și spirit – primordialitatea…”, culturologia ca ramură a învățăturii despre om va trebuie să adâncească și lămurească îndeajuns ,,raportul dintre cultură și memorie”. […] Prin cultură se,, […] organizează percepția și se stimulează atitudinea față de viață și muncă, față de cultură și educație, se organizează MEMORIA și toate acestea […]” contribui la afirmarea identității noastre. (Ion Istrate). http://www.luceafarul.net/cultura-inseamna-memorie%e2%80%9d-o-lec%c8%9bie-de-la-care-au-lipsit-poe%c8%9bii%e2%80%9d

Sportul contribuie la o mai bună vigoare, la sănătatea minții și a corpului uman, dezvoltă spiritul de inițiativă și de abnegație, perseverența și curajul, virtuți fără de care existența unui popor e îndolielnică, dar nu fundamentală precum cultura și civilizație. Istoria ne pune în față concluzii clare: un popor viteaz degeaba cucerește o altă nație dacă nivelul de cultură nu este capabil să-l asimileze și, atunci, stăpânirea va fi de scurtă durată.

Sănătatea. Dacă nu e sănătate, nici cultura, nici sportul nu se vor putea afirma. Dar sănătatea unei comunități, a unui individ uman, poate fi major influențată de nivelul de cultură și educație și de gardul de practicare a sportului, dacă se înțelege rolului acestuia în viață (după nivelul de cultură).

Acest cerc al determinărilor, ca o inducției mutuală, poate fi controlat de om, de colective ce administrează socialul unei comunități. Controlul poate fi exercitat prin înțelegerea rolului fiecărui domeniu (cultură- educație, sănătate – sport) și acordarea unei atenții adecvate în luarea deciziilor.
Așadar, în opinia mea, nu înțeleg rațiunea pentru care să alocă în mod discrepant, într-o nepotrivire falgrantă, un deazacord total între sumele alocate culturii și cele sportului?!
Și nu vreau să comit, la rându-mi, o discriminare sau să jignesc pe cineva, dau un răspuns: în general în sport percepem și o anumită golăneală, care, precum ca întodeauna, linșează sfiala și finețea, caracteristică dominantă al celuilalt domeniu – cultura.

Oameni pricepuți în aceste lucruri, pregătiți proiectele și cererile de finanțare dar, mai întâi, pregătiți și sfichiuți!…

Note bibliografice:
1.Monitorul de Botoşani (secţiunea publicitate) din 27 ian. şi 28 ian.2015;
2.stiri.botosani.ro: Primăria acordă şi în 2015 finanţări nerambursabile pentru cultură şi sport, 22 ian.2015; http://www.stiri.botosani.ro/stire/77833/Prim%C4%83ria+acord%C4%83+%C5%9Fi+%C3%AEn+2015+finan%C5%A3%C4%83ri+nerambursabile+pentru+cultur%C4%83+%C5%9Fi+sport.html

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.587 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2019 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5