Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Tărâmul fermecat al copilăriei. Surâs candid- Titina Nica Țene

Sub îndrumarea doamnei Voichița Vereș, director al  editurii Napoca Nova, în anul  2022, în România, la Cluj Napoca, este publicat un nou volum de versuri  ce poartă semnătura binecunoscutei autoare Titina Nica Țene, cu titlul: ’’Surâs candid’’ o  antologie de autor‚ în care sunt cuprinse poezii îndrăgite, selectate  din volumele: ’’Bucuria lucrurilor simple’’ (editura Ion Creanga ,1989), ’’Recreația grădinii’’ (Editura Porto-Franco, Galați 1997) și ’’Anotimpurile Jocului’’ (Editura Nico, Târgu Mureș 2011).

  • Antologia de autor ’’Surâs candid’’ este o culegere de versuri închinate copilăriei, pe care talentata autoare le-a scris de-a lungul anilor, care se adresează copiilor și adulților care doresc să pășească pe acel tărâm fermecat al gingășiei, inocenței și purității. În fond copilăria e o taină a viitorului, așa cum ne spunea marele poet basarabean Grigore Vieru:’’Copilăria e taina dezvăluirii viitorului’’. – (Grigore Vieru)
  • În această antologie, pe lângă minunatele poezii, vom găsi de asemenea și câteva ’’Extrase din operă’’, precum și ’’Referințe critice (selectiv)’’ și un ’’Curriculum vitae’’ al distinsei scriitoare.
  • Distinsa doamnă Titina Nica Țene  este poet și prozator, membru fondator al Ligii Scriitorilor  Români, autor a numeroase cărți  de poezii, povestiri  și memorii. A debutat în revista ’’Săteanca’’ și a publicat în peste 40 de reviste din țară și străinătate. Este publicată în diverse dicționare, enciclopedii și nenumărate antologii  din România, Basarabia, Bucovina de Nord, Banatul sârbesc, Europa Occidentală, Israel, America și Canada. Este tradusă de Ana Muela Sopena, alături de Ana Blandiana, Marin Sorescu, Carolina Ilica, Geo Bogza, Ion Stratan, Nora Iuga, în limba spaniolă, în revista Arbre del temps, din Catalania, și Germania, de către Mircea M. Pop, în spaniolă, albaneză și italiană.
  • Pe parcursul anilor truda scriitoarei Titina Nica Țene pe altarul literaturii este recompensată cu nenumărate premii, diplome, titluri și medalii  dintre care amintim aici doar câteva: Premiul I la Concursul Internațional de Poezie STARPRESS, 2012, Diploma „Virtutea literară” din partea conducerii Ligi Scriitorilor Români pentru întreaga activitate literară, în iunie 2014; Premiul Ligii Scriitorilor Români pentru Memorialistică, pe anul 2014; Premiul special al juriului la Concursul Internațional Art & Life, pentru Poezie, Japonia 2015.Este Laureată a Galei Artelor edițiile 2-3 și 4 din Montreal, Canada unde, revista Poezii pentru sufletul meu și Editura Globart Universum îi decernează în semn de prețuire pentru întreaga activitate în domeniul creației literare și al promovării Limbii Române pe meridianele lumii: Diploma Penița de aur-2021, Diploma Stejarul de aur-2022  și Diploma de Excelenta -2023
  • Despre operele îndrăgitei scriitoare au scris  o multitudine de scriitori, jurnaliști, critici literari și poeți, dintre care amintim numai câțiva:  Alex. Ștefănescu, Al. Stănescu, Petrică Birău, Dumitru Velea, Mariana Zavati Gardner (Anglia), Ioan Miclău (Australia), Mariana Sperlea, Ionel Andrașoni, Ioan Pop, Melania Rusu Caragioiu( Canada) Marin Oprea, Marian Barbu, Adina Enăchescu.N Tomoniu, Mariana Cristescu, Antonia Bodea, Petre Petria, Rodica Marian, Voichița Pălăcean-Vereș, Raveca Vlașin, Virginia Brănescu, Liliana Boian Terziu, Floarea Ranta Cândea, Paraschiva Cărbunar, Petre Cichirdan, Voichița Tulcan Macovei și alții.
  • Mare patriotă, iubitoare de neam românesc și de glie strămoșească, nu întâmplător  autoarea Titina Nica Țene a ales  să înceapă această antologie cu poezia ’’Tara mea’’, căci în  versul și în inima poetei, ’Țara’’ este  ’’bogată și aleasă’’ precum ‚’’sufletul românesc’’!
  • Îndrăgita poetă, ne invită cu bucurie prin anotimpuri, pe plaiuri de vis, unde ‚’’simțim cum rodește lumina în grâu’’ și unde’’ Vorba bună ne încolțește-n gând’’( Bucurie în vară) oprindu-se pe tărâmul fermecat al copilăriei unde ‚’’Anotimpul jocului’’ nu se încheie niciodată. 
  • Autoarea Titina Nica Țene ne explică în versuri de mare sensibilitate că bucuria adevărată vine din lucrurile simple: ’’Să te bucuri că nu a plouat/ și a fost o zi mai luminoasă/…/ Să te bucuri că ai cules un măr/ rumenit cu miezul plin de soare/…/ Să te bucuri că a înflorit cireșul/ lângă o tufă mov de liliac/ …/Fericirea nu e peste mări,/ nici pe sus, adusă de vreun Zeu,/ ea e aici în lucrurile simple/ care sunt în jurul tău, mereu..’’(Bucuria lucrurilor simple)
  • Jocurile copilăriei îi umple inima de bucurie autoarei care încă păstrează în suflet inocența și candoarea copilăriei, reliefate în poezii precum: ’Desen pe trotuar’’‚ ’’Balonul’’,’’In planor’’,’’A răcit, în gât, păpușa’’,’’La grădiniță’’,’’Mica învățătoa-re’’.etc
  • Abea atunci când devenim părinți  aflăm cât de mare este iubirea unui părinte ’’Nu vom ști niciodată iubirea de părinte până când nu devenim la rându-ne părinți’’. – (Henry Ward Beecher)  Iubirea de mamă dar și de bunică a Titinei Nica Țene o găsim exprimată în versuri precum:  ’’Are mama doi băieți/– Ionuț și Floricel –/și știți cum se-nțeleg ei?/Ca Azor cu Motănel!… /Și, ca doi copii cuminți,/ sar în fața lui mămica /și cerșesc o sărutare:/ – Nu am făcut rău nimica./ Mama le știa năravul/ și se uită, lung, prin casă:/ ordine pare să fie, dar unde-i vaza de pe masă?/ Ei se uită cu mirare/ și se lovesc cot în cot/. – O să vă dau sărutare,/ când veți fi cuminți de tot!/’’(Are mama doi băieți); ’’ Bine ai venit, nepoată!/ Să te ajute Dumnezeu,/ să luminezi prin prezență/ cerul sufletului meu’’(Cerul sufletului)
  • Nepoții sunt cei care reușesc să dea timpul înapoi, cei care o fac pe scriitoarea Titina Nica Țene  să se bucure din nou de fiecare‚’’Surâs candid’’ al copilăriei: ’’Nepoțica mea Prințesă/, Catincuță, dor mărunt,/ ai dat timpul înapoi/ și-am luat-o de la început./ Cu ochii crâmpei din cer/ și obrăjori ca fructe coapte,/ mi-ai adus lumina-n suflet/ și m-ai depărtat de moarte./’’(Nepoțica mea Prințesa)
  • Victor Hugo considera că: ’’Natura este o liră uriașă la care cântă poetul.’’ (Victor Hugo) Iată că natura este cea care ii oferă prin parfum și culoare, o nesfârșită  inspirație ’’Când mă duc eu în grădină/ între legume și flori/ mi se pare, deseori,/ că-i o liniște deplină’’.( Recreația grădinii) ;’’Am trecut prin mări de crini/ cu flori albe pe tulpini./ Arome îmbietoare/ ies din fiecare floare.( Mări de crini)
  • Folosind personificarea, poeta vorbește în limbajul dulce și generos al copilăriei, cu micile viețuitoare: ciocănitoarea, melcul, furnicile, porumbelul sau vrăbiuța dar și cu rățuștele, iepurașul, pisoiul și pisica realizând mici povești în versuri. ’’Mieunicu, Mieunica/ Sunt pisoiul și pisica,/ Uite așa le-a zis mămica,/ Mieunicu, Mieunica!/ Acum, plânge Mieunica,/ Miau! Miau! Miau!/ Ca și pisica,/ Oare unde e mămica?/ Are și ea o mămică,/ Chiar dacă-i numai pisică’’(Mieunicu, Mieunica)
  • Talentata poetă Titina Nica Țene, reușește prin harul cu care este înzestrată nu doar să se întoarcă prin vers în lumea minunată a copilăriei dar și să genereze  dialoguri pline de candoare și emoție într-o lume a necuvintelor, în imaginile naturii și în lumea animalelor.
  • Prin antologia de  poezii ’’Surâs candid’’ poeta Titina Nica Țene ne invită într-o călătorie  în timp, într-un stil propriu, inconfundabil, în ținutul  plin de magie, inocență și puritate încărcat cu bunătate și veselie, al copilăriei. Să pășim cu încredere și să ne bucurăm cu tot sufletul căci „Cu puterea sufletului, orice este posibil”. (Jimi Hendrix)
  • Mihaela CD
    TWUC, LSR, WPAC


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania