Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Trupa ICARUS

Trupa ICARUS,
câştigătoarea premiului FOREVER FOLK – 2011, categoria „CEL MAI BUN TÂNĂR ARTIST”
Autor, prof. Gheorghe BURAC

„Muzica… nu poate înceta niciodată să fie cea mai înaltă şi cea mai eliberatoare dintre arte” ( R. WAGNER, M.)

„Evenimentul de Botoşani” din 17 octombrie 2009, într-un articol intitulat „Tinerii şi cântul folk”, semnala povestea unor tineri din Săveni, care, cu câţiva ani în urmă, „ imberbi, probabil sătui de muzica ieftină şi comercială ce li se oferea de posturile noastre de radio şi televiziune, s-au gândit să reactiveze muzica folk, muzica poeziei autentice, să ne transmită prin note partea lor de puritate şi sublim.”
Trupa Icarus,ANDREI-CICIOC,BOGDAN-PINGHIREAC [800x600]Aceşti tineri erau: ANDREI CICIOC ( stg.), n. 4 dec. 1990, în prezent student în anul II al Facultăţii de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, şef de grupă, reprezentant al studenţilor în Consiliul de administraţie al facultăţii, vicepreşedinte pe interne al A.S.U.S., cantautor şi BOGDAN PINGHIREAC ( drp.), n. 11 sept. 1993, acum elev în clasa a XI-a la Grupul Şcolar „Dr. M. Ciucă” din Săveni, membru în consiliul elevilor şi în Consiliul director al Asociaţiei Judeţene de Muzică Folk, corist al şcolii.

Ideea de a întemeia o formaţie a fost a lui Andrei Cicioc, elev, pe atunci, în clasa a XII-a la Grupul Şcolar din Săveni. Înclinaţia pentru muzică o avea încă de mic. I-o remarcase, mai întâi, mămica sa şi i-a cultivat-o, apoi, bunica lui, Margareta Şuba, educatoare cu vocaţie la Grădiniţa din Vlăsineşti, unde nepotul i-a fost şi „elev” (preşcolar).

Tot de atunci, datează şi pasiunea lui pentru instrumentul de care a rămas ataşat până astăzi. Nimeni din casa Cicioc nu bănuia că chitara aceea de mult uitată…undeva, ale cărei coarde n-au mai zdrăngănit de-aproape trei decenii, avea să-i farmece lui Andrei cei mai frumoşi ani ai devenirii sale ca „artist”, pe care, din când în când îi retrăieşte cu oarecare nostalgie.

Dintre amintirile lui din copilărie şi adolescenţă, mai durabile îi sunt cele trăite alături de părinţi, în casa bunicilor şi la Grădiniţa din Vlăsineşti; serbările cu scenele pe care a cântat şi jucat, frumos împodobite cu obiecte de artizanat, izvodite de mâinile şi minţile gospodarilor din sat, şi cu flori de toate culorile, iniţierea în taina literelor şi a rostirii artistice, supravegheată prietenos de învăţătoarea Elena Hudescu şi profesoara de limba şi literatura română Angela Ungureanu, jocurile, oamenii şi pitorescul locurilor.

În anii aceia îşi au începutul cele mai alese trăsături ale caracterului său: omenia, nobleţea sufletească, opţiunea pentru adevăr şi dreptate, iubirea aproapelui şi dăruirea, care, pe scenă şi-o manifestă în mod deosebit, bucuros şi onorat că primeşte înzecit înapoi de la public.

Când a luat fiinţă formaţia ICARUS, Andrei era vocea acesteia. Debutase în spectacol cu Bogdan Pinghireac ( la chitară ), atunci elev în clasa a IX-a la Liceul din Săveni. Verişor cu Andrei, el îşi descoperise pasiunea pentru chitară cam în acelaşi timp cu el. Se dedicase acestui instrument perseverând şi exersând mereu. Aşa a ajuns să realizeze acorduri din ce în ce mai captivante şi o solistică de nivel înalt.

Primele lor reprezentaţii au avut loc pe scenele oraşului, apoi, câştigând în popularitate prin participarea la diferite concursuri şi festivaluri, au ajuns să promoveze pe scene de nivel judeţean, zonal şi chiar naţional.

Şi, pentru ca fiecare spectacol al trupei ICARUS să crească în calitate, cei doi se întâlneau şi cântau zilnic, având ca pe cel mai fidel consultant, internetul. Creşteau şi ca autodidacţi, dar şi cu ajutorul profesorilor, al prietenilor şi al publicului iubitor de folk, care îi încurajau şi îi susţineau fără întrerupere.

După doi ani de experienţă scenică, tinerii folkişti erau sensibili, plini de energie şi aveau talent din belşug. Adoptase un repertoriu divers, de la melodii consacrate – cântece de formaţii, ca Phoenix şi Pasărea Colibri -, până la Mircea Baniciu şi compoziţii proprii.

Personalitatea grupului prindea şi mai mult contur şi, totodată, au venit şi bucuriile materializate în numeroase premii. Cel mai important, pentru vremea aceea, a fost Locul II la Concursul FOLK FĂRĂ VÂRSTĂ, organizat de Radio România Actualităţi, la Botoşani, în colaborare cu oficialităţile judeţului. Cu acel prilej, formaţia ICARUS a fost remarcată de întregul juriu, iar artistul Mircea Baniciu i-a adresat cel mai încurajator imbold: „Ne mai vedem şi alte concursuri din ţară!”

Nu peste mult timp, trupa a fost invitată în Tabăra de Folk din Calafat, unde cei doi tineri au avut şansa de a beneficia de aportul formativ al unor mari artişti şi compozitori, în atelierele de creaţie anume organizate.

Au venit, apoi, alte câştiguri, şi mai valoroase, ale anului 2009: Locul I, la Festivalul „Raza de soare”, Botoşani; Locul I, la Concursul „Tinere speranţe”, secţiunea „Interpretare Folk”; Menţiune, la Festivalul Naţional de Folk şi Baladă ;Poarta Sărutului”, Tîrgu Jiu; Trofeul pentru activitate deosebită, acordat de Societatea Culturală „Arlechin” –Botoşani, în parteneriat cu Fundaţia Judeţeană pentru Tineret, Inspectoratul Şcolar, Palatul Copiilor, Teatrul „Mihai Eminescu” şi Direcţia pentru Cultură Botoşani.

A fost anul celor dintâi mari succese, care le-au adus satisfacţii tinerilor folkişti şi cu alte prilejuri: spectacolul de 1 Mai – Dorohoi; 15 iunie – Ipoteşti; Festivalul verii – Botoşani; Concertul de caritate – Botoşani ş.a.
Cu fiecare spectacol, deveneau mai entuziaşti, simţind că publicul îi apreciază şi îi iubeşte; în public găseau ei pe cel mai corect juriu, cheia succesului lor şi tot de acolo le venea energia artistică.

În pofida diferenţei de vârstă şi de statură dintre Andrei şi Bogdan, pe scenă, acordurile cântecului îi apropiau tot mai mult, până la identitate. Poate că a lucrat în favoarea acestei armonii şi comunitatea locului unde şi-au trăit câţiva din anii vârstei de aur. Şi Bogdan, ca şi Andrei, a copilărit în Vlăsineşti, la bunici, unde a făcut cunoştinţă cu frumuseţile graiului şi obiceiurile străbune şi unde a făcut, pentru prima dată, cunoştinţă cu scena.

Ecoul acestor afinităţi a marcat întreaga evoluţie de până acum a grupului ICARUS. O confirmă nivelul interpretării, cu deosebire, din perioada maturităţii acestuia – de după 2009 -, bogăţia repertoriului, densitatea spectacolelor, calitatea colaboratorilor, situarea geografică a locaţiilor scenice, opţiunile publicului şi, nu în ultimul rând, numeroasele distincţii primite.

Începutul acestei noi perioade l-a constituit concertul din noaptea dintre anii 2009 – 2010, de Revelion, în colaborare cu Ioan Mateiciuc, Mariana Modolea şi Ilie Lucianov. Au urmat: concertul „Folk şi Eminescu”, prezentat în Săveni ( 15 ian.) şi repetat a doua zi, la Siret – Suceava; concertul de la Clubul „Majo” din Bucureşti, alături de poezie şi teatru, cu: Laurenţiu Ghiţă, poeta Clara Mărgineanu, Alina Manole, Bogdan Federeac şi Ovidiu Scridon ( 27 ian.); Şezătorile iernii – Tudora şi Vlădeni, prilej de întâlnire şi cu 12 poeţi, membri U.S. ( 7 febr. ) şi Concertul „Eternitatea clipei”, urmat de prezentarea unei expoziţii de arte decorative, a cunoscutei artiste Maria M. Cassian – Ipoteşti (16 febr. ). Trei zile mai târziu (19 febr. ), ICARUS era prezent la Şezătorile iernii, la Darabani, prilej cu care au avut loc şi lansările de carte: „O lume de lepădat”, de Gellu Dorian şi „Elegii şi extaze” de Victor Teişanu; la 20 febr., un nou concert, „In Block Cat”, cu Ionuţ Mangu, Ioan Mateiciuc şi Ilie Luchianov; în ziua următoare (21 febr.), din nou, Şezătorile iernii, la Hlipiceni, prilej de întâlnire a satului cu scriitori şi artişti , eveniment la care autorităţile şi intelectualitatea locului au dat o admirabilă dovadă de implicare în viaţa spirituală a comunităţii; la 22 febr. , ICARUS era prezent la evenimentul cultural „Întâlnirea de astăzi”, ediţia a XIV-a, „Sunetul iubirii” – pe scena Casei Armatei – Botoşani; de 1 martie, a prezentat două spectacole, la Botoşani şi Corni; la 8 Martie , „De Ziua Femeii” – Dorohoi; 27 martie, Concert aniversar: 15 ani de la înfiinţarea Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun”, cu participarea unor personalităţi ale judeţului şi a unor generali şi ofiţeri de la toate eşaloanele superioare ale armatei, din Cluj, Iaşi şi Bucureşti; apoi, Zilele Botoşanilor – 2010 ( 25 aprilie); Festivalu de muzică „Tinere speranţe”, ediţia a XVII-a, unde formaţia ICARUS a obţinut TROFEUL FESTIVALULUI ( 3 mai ); Festivalul „Portativ Folk – Rock” –Suceava, de la care s-a întors cu MARELE TROFEU ( 9 mai ); Festivalul Internaţional al Talentelor lumii – Chişinău – 2010, ediţia a XVII-a, cu 60 de concurenţi din 18 ţări, la care a fost răsplătit cu Premiul I, la secţiunea „Tineri compozitori”.

Ulterior, trupa ICARUS a mai participat la: spectacolul „Comunică prin artă” – Cinema „Unirea” din Botoşani (3 iunie); Festivalul interjudeţean „Tărâmul copilăriei” – la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani ( 6 iunie ); Festivalul „Seri melancolice eminesciene” – Ipoteşti, unde a prezentat şi o compoziţie proprie pe versuri de M. Eminescu: „Fiind băiat păduri cutreieram”. Şi concertele au continuat cu aceeaşi frecvenţă: la Festivalul „La Suceava în cetate” ( 28 iunie ); Vama Veche ( 18 iunie ); la Tabăra de folk – Calafat ( 14 august ), iarăşi la Festivalul naţional de folk şi baladă, „Poarta sărutului” – Tîrgu Jiu, concert în gală, alături de Rosen Pasculov ( 18 august ); Zilele oraşului Săveni – 2010 ( 28 august); concert, la „Casa berarilor” – Iaşi (12 septembrie; concertul „La castani” – Paşcani cu Claudia Ciobanu ( 13 sept.); un concert caritabil la Botoşani ( 14 sept.); Festivalul hribului – Vama, Suceava, în parteneriat cu Radio România Actualităţi ( 26 sept.); „Acustic show” – Iaşi ( 7 oct. ); Festivalul castanilor – Ploieşti, ediţia a XI-a ( câştigătoare a premiului „Radio România Actualităţi”) – 12 oct.; concertul „La cavalerul medieval”, organizator Asociaţia judeţeană de muzică folk – Iaşi ( 29 oct. ); Festivalurile naţionale de folk „Chitara Dunării – Călăraşi (24 oct.) şi „Chira Chiralina” – Brăila (8 nov.); „Ziua de mâine „ – Alba Iulia, 2010 ( 20 nov.), unde a primit PREMIUL DE POPULARITATE; Concertul „În aşteptarea lui Moş Nicolae – Teatrul „M. Eminescu” Botoşani ( 9 dec. ); Festivalul naţional de folk „Mediaş, cetate milenară” ( 10 -11 dec.) unde a obţinut Locul I; „Crăciun în Bucovina”, împreună cu ansamblul „Arcanul” al Universităţii Suceava ( 17 dec.) şi, în aceeaşi zi, Festivalul folklung „La fierărie”- Suceava ; concert, urmat de lansarea cărţii „A 11-a poruncă: Să nu uiţi!”, de Sorin Poclitaru – Gura Humorului (22 decembrie); alte două concerte ICARUS cu ALTCUMVA – la Siret şi cu trupa HARA – la Săveni ( 24 dec.).

După o vacanţă binemeritată, trupa ICARUS, cu gândul la atât de provocatoarea competiţie „Forever Folk – 2011”, avea să revină pe scenă cu planuri şi mai îndrăzneţe, cu un repertoriu mult îmbogăţit, decisă să cucerească un public şi mai numeros, din toate cele patru zări ale ţării. „O şansă pentru tine” s-a numit primul concert din noul an 2011, pe care ICARUS l-a prezentat pe onoranta scenă a Teatrului „Mihai Eminescu” ( 21 ian.); a urmat concertul de Dragobete ( muzică, poezie, teatru, dans), prezentat la Muzeul Judeţean Botoşani ( 24 febr. ), apoi Concertul „La stradă” – Botoşani, cu Vasile Şeicaru (19 mart.), cel cu trupa ALTCUMVA şi Vasile Şeicaru – la Casa de Cultură „Mihai Teliman” din Siret ( 20 mart.); „Eart Nor”, Ora pământului – Botoşani ( 27 mart. ); Noaptea europeană a muzeelor – la Muzeul Judeţean Botoşani ( 14 mai); Concertul de la „Evenimentul”, COMUNICĂ PRIN ARTĂ – la Centrul Militar Botoşani ( 15 mai ); „Zilele şi nopţile studenţeşti” – Suceava ( 19 mai).

După aproape două săptămâni, această tânără trupă avea să impresioneze publicul şi juriul Festivalului naţional de muzică folk şi poezie FOLKEVER – Siret, unde a concertat alături de mari nume ale folk-ului românesc: Magda Puşcaş, Vali Moldovan, Mircea Vintilă, Zoia Alecu, Ionuţ Marius Matache, Ovidiu Mihăilescu ş.a. Alte trei recitaluri – concerte – „Monitorul”, „Intermedia”, „prima TV” şi „Zilele Sucevei” ( 23 – 26 iunie ) au rezervat trupei ICARUS acelaşi loc, pe „podium”. Ca şi următoarele două concerte: „În ţara lui Ştefan cel Mare” – Tg. Frumos şi „La Muzeul Cucuteni” din 27 iunie.

După o săptămână, trupa ICARUS a fost distinsă cu PREMIUL I la prestigiosul Festival „Vlahia Folk” de la Moeciu de Sus ( 5 iulie ) şi, la scurte intervale de timp, a fost prezentă pe alte scene importante: TVR Iaşi, cu spectacolul „Vară pentru voi” ( 8 iulie ); Festivalul berii Tuborg „Mercantino” – Braşov, cu două recitaluri ( 16 şi 17 iulie ) şi Festivalul de folk „Dor de munte” – Moeciu ( 25 iulie ), unde a primit TROFEUL manifestării.

În acelaşi sezon estival, participarea la cea de a XIV – a ediţie a Taberei naţionale de folk – Calafat ( 13 aug.), a însemnat pentru trupa ICARUS şansa de a se reîntâlni cu artişti de renume: Sorin Minghiat, Doru Stănculescu, Mircea Bodolan, Cristian Buică, Dinu Olăraşu, Emeric Imre, Puiu Creţu, Mircea Baniciu, Horia Stoicanu, Adrian Beznă, Ştefan Gheraksiev şiDenvar, Rosen Pasculov, Margarita Drumeva şi sufletul acestui eveniment, Dan Vană, care i-au insuflat un plus de entuziasm şi forţă scenică. Iar acest profit şi-a şi dat roadele: prezenţă pentru a patra oară la Festivalul naţional de folk şi baladă „Poarta sărutului” – Târgu Jiu, obţime LOCUL II şi o frumoasă plachetă a spectacolului, şi se bucură de aprecieri elogioase la concertele susţinute la Festivalul medieval „Ştefan cel Mare” _ Suceava, ed. a III-a – cu actriţa Maia Morgestern – ( 18 aug. ), Festivalul naţional de folk – recital, împreună cu cantautorul Vali Moldovan, actorul Daniel Făt, Ovidiu Mihăilescu, Ioan Onişor ş.a. ( 30 aug. ) şi „Patru ani cu vis de artist”, concert aniversar prezentat la Teatrul de vară „M. Eminescu” – Botoşani ( 27 aug. ). Şi creşterile valorice ale tinerei formaţii folk au fost remarcate în toate spectacolele care au urmat: „O vară de muzică” – Terasa W Fălticeni ( 1 sept. ); „Întâmplări în oraşul cu oameni” – Râşcani, eveniment cultural cu 50 de artişti ( 11 sept. ); „Auto – Moto – Fest” – Platou Baisa Botoşani ( 19 sept ); ONG FEST – Iaşi – eveniment străjuit de Palatul Culturii şi Mitropolie ( 20 sept. ); Festivalul hribului – Vama, regele ciupercilor din pădurile Bucovinei ( 26 sept. ); „Crăciunul de toamnă” – Gura Humorului ( 27 sept. ); ONG FEST – Botoşani (30 sept ); Festivalul de muzică folk „Tatiana Stepa” – Mizil ( 3 oct. ), la care a primit o meritată MENŢIUNE; Festivalul castanilor „În memoriam Gabi Dobre” ( 10 oct. ) – distinsă cu PREMIUL PENTRU CREAŢIE pentru melodia „În tren”; Festivalul de folk „Chitara Dunării” – Călăraşi ( 21 oct. ) şi „Chira Chiralina” – Brăila ( 10 nov. ), răsplătită cu PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ CREAŢIE pentru melodia „Tu şi toamna”; Festivalul concurs de muzică folk „Ziua de mâine” – Alba Iulia ( 16 nov. ) , unde a fost câştigătoarea a două premii de popularitate: unul din partea publicului şi unul din partea juriului şi debutul la Radio România Actualităţi – cu Mihai Cosmin Popescu şi Ducu Bertzi -, în spectacolul „Omul cu chitara” , unde şi-a difuzat piesa „Tu şi toamna”.

Şi, fără îndoială, concertele pe care le-a susţinut atât de populara formaţie ICARUS, în ultima lună a anului, când erau mai din aproape cu ochii pe ea diriguitorii competiţiei „Forever Folk – 2011”, nu au fost cu nimic mai prejos: „România ta”, în colaborare cu „Monitorul de Suceava” ( 1 dec. ); Balul bobocilor ASUS ( 7 dec. ); Gala laureaţilor – Teatrul „M. Eminescu” Botoşani ( 9 dec. ), prilej cu care i s-a conferit PREMIUL CONSILIULUI JUDEŢEAN; Concertul aniversar „ 30 de ani de la debut în cenaclul FLACĂRA” – cu Magda Puşcaş -, Siret, Suceava ( 11 dec. ) şi „Cântec de Crăciun” – concert la lansarea albumului cu acelaşi nume al lui Aurel Moldoveanu ( 25 dec. ).

De departe, se vede t de impresionant este palmaresul acestei tinere trupe, dobândit în 3 ani de cântec: 103 concerte, recitaluri, colaborări; numeroase premii ( pentru interpretare, popularitate, creaţie / compoziţie / cea mai bună creaţie ), diplome şi plachete, certificate de apreciere, menţiuni ş. a.; 5 apariţii TV; despre tinereţea şi valoarea calitativă a interpretării şi creaţiei acesteia s-au publicat 17 articole în diferite gazete ( Adevărul, Evenimentul zilei, Botoşăneanul zilei, Adevărul de seară, Ştiri – Botoşani, Zile şi nopţi – Iaşi, Agenda de Iaşi, Top Românesc, Monitorul de Suceava, Crai Nou – Suceava, Informaţia Amos-News – Suceava, News bucovina, Informatorul Moldovei, Monitorul de Botoşani ); 5 interviuri ratoi şi TV ( Radio Mediaş News, Braşov, Iaşi şi România Actualităţi; TV Baia Mare ).

Iar cele 21 de compoziţii proprii ( muzică şi text semnate de Andrei Cicioc, solistica aparţinând lui Bogdan Pinghireac ) au adus încă un spor de popularitate şi apreciere câştigătorilor premiului FOREVER FOLK – 2011, categoria CEL MAI BUN TÂNĂR ARTIST: „Suflet rătăcit”, „Gerul”,
„Crăciun de criză”, „Tu şi toamna”, „Drumul”, „Drumul vieţii”, „Noi”, „Semn de vară”, „Ploaia”, „Amintiri”, „Gerul (Îngerii), „Jocul de cărţi, „Fulg de nea”, „Vis pierdut”, „Despărţire”, „Cineva”, „Primăvara mea”, „În tren”, „Un alt timp”, „Fiind băiat…”, „Ochii tăi”.

Şi, remarcabil este că trupa ICARUS a atras aprecieri pentru toate formaţiile categoriei, aceasta întrunind 1806 voturi din partea publicului (Net), cele mai multe în raport cu celelalte; din acest total, 39,04% ( 705 votes) i-au revenit câştigătoarei primului loc, consfinţit şi de juriul competiţiei din care au făcut parte binecunoscute personalităţi ale domeniului: Bogdan Beşliu, Teodor Brucăr, Raluca Chirculescu, Alex Ciucă, Oana Duma, Teodora Ionescu, Sorin Lupaşcu, TVRM, Marius Matache, Mihai Cosmin Popescu, Alecu racoviceanu şi Florin Silviu Ursulescu.

Cu şi mai multă însufleţire, trupa ICARUS, câştigătoarea prestigiosului premiu CEL MAI BUN TÂNĂR ARTIST al anului 2011, îşi continuă ascensiunea şi în noul an, 2012, spre a dovedi publicului că râvneşte şi ţinteşte tot mai sus şi că muzica mărturisire de simţiri tainice, poate câştiga şi mai multă faimă.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania