Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Umbrăreștiul cultural de ziua culturii naționale

   Duminică, 14 ianuarie, a.c, începând cu orele 15:00 sub egida Asociației Culturale ,,Ion T.Sion”din localitatea Umbrărești, reprezentată de doamna Monica Babeș, a primăriei locale, reprezentată de domnul primar Stratulat Ionel și respectiv a parohiei Umbrărești 1, prin grupul de cateheză ce numără 50 copii aflați sub îndrumarea părintelui preot Ioniță Gheorghe, s-a petrecut un eveniment cultural de excepție cu ocazia împlinirii a 174 ani  de la nașterea inegalabilului poet național și universal, Mihai Eminescu, simbol al culturii neamului românesc. Pentru Luceafărul poeziei românești s-a săvârșit un trisaghioan de pioasă amintire și de reactualizare a persoanei sale în timpul sacru bisericesc. 

  •     La eveniment au participat preoți, copii din cele două școli gimnaziale ale comunei, părinți, însoțitori ai acestora, poeți, scriitori din județul Galați, oameni simpli, tineri și vârstnici , un numeros public iubitor de cultură autentică românească.
  •     Programul cultural a constat din recitarea de poezii și de intonare de cântece, interpretate de copii, înveșmântați în costume tradiționale,care au pus în lumină personalitatea religioasă și culturală uriașă a marelui geniu. Aceștia au fost: Alexandra Gavrilă, Cătălin Toma, Antonia Ursu, Adriana Hagiu, Alexia Andronic, Alexia Saulea, Sara Maria Badiu, Alexandra Zaharia, Păun Alexandra Dima, Nicolae Andra Halunga, Cristiana Lavinia Tonu, Mădălin Bulai, Tonu Cristian, Raluca Andreea Dănăilă și mulți alții. Programul recitativ și muzical liric a fost moderat de talentata cântăreață Alexandra Gravilă.
  •    Poeziile cântate și recitate de copii au fost : ,,Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie ; Doar al nostru Eminescu ; De ce-n al meu suflet? ; Revedere ; Mai am un singur dor ; Sara pe deal ; Fiind băiet păduri cutreieram ; O mamă, dulce mamă ; Lacul ; Somnoroase păsărele ; Ce-i amorul? ; Pe lângă plopii fără soț ; La steaua ; Dor de Eminescu ; Floare Albastră”. Dintre copii participanți la această amplă activitate unii au fost supuși unui concurs de recitare liric al cărui președinte de juriu a fost doamna profesoară de limba română, Nicuța Blaga Ardeleanu, (Liceul ,,Elena Doamna” din Galati). Din juriu au mai făcut parte: poeta Mioara Ardelieanu, redactor șef la revista ,,Timpul Seniorilor”a UV3A a Dunării de Jos (Galați); poeta Mioara Baciu, jurnalist internațional la cotidianul ,,Revoluționarul”din  Lugoj,( Timișoara);  doamna Vasilica Tonu, profesor de muzică la Școala numărul 28 ,,Mihai Eminescu”, (Galati), cetățean de onoare a comunei ștefaniene; Ionel Rusu, membru UZPR (Galați)  preot, poet și cetățean de onoare al localității răzeșești ;Toderiță Rusu, preot, scriitor și cetățean de onoare al comunei; Dan Tudose, directorul muzeului privat din Umbrărești.
  •     S-au acordat 3 premii la cei mai talentați copii, sponsorizate de Asociația ,,La Blouse Romaine”,reprezentată de Andreea Tănăsescu, autoarea iei autentice pe plan mondial.Pe primul loc s-a clasat Antonia Ursu, pe locul al doilea Sara Maria Badiu și Alexandra Zaharia și pe locul al treilea Cătălin Tonu.
  •    Surpriza cea mare a acestei întâlniri de suflet a fost participarea în premieră la Umbrărești a instrumentistei Mădălina Lupu, fiică a preotului Bogdan Ioan Lupu din localitatea Tigveni, județul Argeș, studentă la Conservatorul din București, profesoară la o școală de muzică din Pitești, ucenică a maestrului Gheorghe Zamfir și colaboratoare permanentă în spectacolele lui Paul Surugiu (Fuego). Dânsa a interpretat cântece populare, doine românești la nai, cimpoi, fluier, oboi și la alte instrumente muzicale, atrăgându-și ropote de aplauze.
  •    În continuare, atmosfera a fost întreținută de domnul Mihai Marian, recitator din opera lirică eminesciană care a relatat ce a mărturisit Marin Sorescu despre Eminescu. Venerabila doamnă, Eleonora Stamate, membră a Uniunii Scriitorilor din România și cetățeancă de onoare a municipiului Tecuci a recitat o poezie proprie închinată acestuia. Domnul Dan Tudose, directorul muzeului privat din Umbrărești, a citat din cuvintele lui Tudor Arghezi despre Eminescu iar artista emerită Vasilica Tonu a interpretat live din creația lirică a lui și din repertoriu soților basarabeni Ion și Aldea Teodorovici. O intervenție binevenită și un sfat adresat tinerii generații a venit din partea doamnei Tudosia Lazăr, președinta Asociației ,,Ștefan Petică” din satul Bucești, comuna Ivești. Toti cei care au intervenit în program au fost moderați cu brio de jurnalista de la ProFm Galați, Daniela Vlad. 
  •     Acțiunea culturală eminesciană a fost mediatizată de postul de televiziune on-line ,,Fii informat Umbrărești” prin domnul Gabriel Meleșcanu. 
  • Mesajul transmis către nația română a fost unul direct: Mihai Eminescu a fost, este și va rămâne peste toate generațiile României reper de credință, moralitate, cultură și de simțire românească autentică.
  •    O a doua surpriză ce s-a intercalat pe parcursul desfășurării evenimentului cultural a fost lansarea cărții document intitulată:  ,,Umbrăreștiul Cultural 2018-2023” semnată și  scrisă  de pr. drd. Toderiță Rusu, publicată sub egida Asociației ,,Ion T.Sion” și care conține toate activitățile culturale ce au avut loc în cei 5 ani de la înființarea ei și, implicit personalitățile culturale din afara localității ce s-au perindat de-a lungul timpului, oamenii de vază din comună care și-au pus amprenta prin tot ce au făcut bun și frumos spre binele și onoarea sătenilor, drept care Umbrăreștiul merită din plin apelativul ,,cetate culturală rurală” județului Galați și se înscrie încet și sigur după multe sacrificii pe harta culturală a României.
  • După o cină romantică în stil eminescian, la lumina lumânării, un adevărat cenaclu neregizat, invitații au oferit un mic interviu postului local on-line ,,Fii informat Umbrărești”, mărturisind impresii, emoții, trăiri și cugetări în duhul lui Eminescu, mult îndrăgit de Biserica Ortodoxă Română și de nația românească. 
  •    Felicitări din toată inima organizatorilor și mii de mulțumiri participanților prezenți în număr mare la această serbare de suflet și de trăire autentică românească care au ovaționat cu multă căldură, zicând : ,,Trăiască nația și Eminescu să ne judece”
  • Preot Ionel Rusu, ziarist internațional 


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania