Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Un proiect de succes al Parohiei Ortodoxe ” Sfânta Treime”, Dej III, județul Cluj

 

În Patriarhia Română anul 2022 a fost declarat ”Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”  și ”Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț”. Inițiativa a aparținut Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Anul omagial și comemorativ 2022 este marcat de manifestări culturale și educaționale, printre acestea fiind și Concursul Național Catehetic ” Rugăciunea în viața mea ”, organizat de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației și desfășurat între  15 noiembrie 2021 și 21 mai 2022.

Atragerea tinerilor la practica religioasă, prin cunoașterea de către aceștia a învățăturilor fundamentale de credință, prin îndrumarea lor spre idealul sfințeniei și al moralei creștine, al iubirii, duce la înnobilarea sufletelor  copiilor și tinerilor. Pe această cale ei pot să se îndrepte spre lumea sfințeniei, a binelui și frumosului.

În deplin acord cu aceste deziderate, Parohia Ortodoxă ”Sfânta Treime”, Dej III, în parteneriat cu Școala Gimnazială ”Avram Iancu”, Dej a inițiat, implementat și finalizat proiectul catehetic ”Roagă-te cum poți, ca să ajungi să te rogi cum trebuie ”, proiect cu care participă la Concursul Național ”Rugăciunea în viața mea”.

Proiectul catehetic ”Roagă-te cum poți, ca să ajungi să te rogi cum trebuie” a fost coordonat de preotul paroh, dr. Nicolae Muntean, împreună cu profesorii de religie de la Școala Gimnazială ” Avram Iancu”, Dej: Adina Florina Silași, Alina  Vancia și Iustina Mălai. Din echipa de realizare a proiectului a făcut parte și doamna Mariana Pop,  profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială ”Avram Iancu”, Dej.

Grupa de cateheză a cuprins 35 de elevi de 12-13 ani de la școala parteneră, iar locul de desfășurare a activităților din cadrul proiectului a fost Biserica Parohiei ”Sfânta Treime”, Dej III.

Catehezele au fost foarte bine întocmite de către preotul paroh, dr. Nicolae Muntean. Am remarcat prezentarea riguroasă și foarte bine documentată scripturistic și patristic, dar și asocierea catehezelor cu activități practice : împletirea unui metanier, pictura pe sticlă, realizarea colțului de rugăciune, alcătuirea unui pomelnic ș.a. Dacă adăugăm faptul că s-au avut în vedere la realizarea catehezelor și aspectele metodice și psiho-pedagogice, a fost încurajat dialogul, iar activizarea copiilor a fost foarte bună, atunci se explică succesul înregistrat în implementarea acestor cateheze în cadrul proiectului. Elevii din grupul catehetic au devenit atașați rugăciunii de cerere, mulțumire sau  laudă, adresată lui Dumnezeu, dar au învățat și cântări din Sfânta Liturghie, pricesne, cântări bisericești, au participat la o excursie, unde s-au rugat la mănstirea vizitată și au asistat  la săvârșirea în cadrul mănăstirii a Paraclisului Maicii Domnului.

Toate cele cinci cateheze: ”Despre rugăciune”, ”Rugăciunea inimii”, ”Icoana ortodoxă – mijloc de intensificare a rugăciunii”, ”Rugăciunea de mijlocire: Cum să ne rugăm pentru alții?” și ”Puterea rugăciunii colective” au constituit trepte spre înțelegerea rolului rugăciunii și folosirea acesteia cu smerenie și cu încredere în mila lui Dumnezeu. Pentru că ” așa cum nu-l poți dezlipi pe copil din brațele mamei sale, tot astfel nu-l poți dezlipi de rugăciune pe omul care a înțeles noima ei” (Sfântul Paisie Aghiorâtul).

Copiii și tinerii sunt speranța României”, iar, mai ales în aceste vremuri tulburi ”pentru țară este foarte important să-și crească copiii sănătoși și morali. Or, lucrul acesta presupune și o educație religioasă în spiritual celor mai curate tradiții”, așa cum preciza ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului ( Preot prof. univ. dr. Sebastian Șebu, prof. Monica Opriș, prof. Dorin Opriș, Metodica predării religiei,  Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2000, pag. 9).

Dăm slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru faptul că proiectul catehetic la care ne-am referit, proiect coordonat de preotul paroh, dr. Nicolae Muntean, Parohia Ortodoxă ”Sfânta Treime”, Dej III, județul Cluj s-a finalizat cu success și a contribuit din plin la realizarea în practică a acestei misiuni de covârșitoare importanță.

Prof. Giurgiu Gheorghe,
Membru al Comitetului Parohial, Parohia Ortodoxă ”Sfânta Treime”, Dej III, județul Cluj

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania