Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Un „spadasin” al ideilor: Gheorghe Panu

Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr.5 (149), Mai 2021
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

TREZEȘTE-TE NAȚIE !


Un „spadasin” al ideilor: Gheorghe Panu

Primit pentru publicare: 19 Mai 2021
Autor:  Alexandru Florin ȚENE, președintele național al Ligii Scriitorilor Români, membru al UZPR
Publicat: 19 Mai 2021
© Alexandru Florin Țene, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

Un „spadasin” al ideilor: Gheorghe Panu

Chiar dacă Gheorghe Panu nu este un simbol al culturii naționale, acest intelectual polemist  de temut și povestitor de vocație a fost foarte cunoscut în Iașul politic și cultural. Gheorghe (George) Panu  s-a născut în. 9 martie 1848, la Iaşijudeţul Iaşi  și a urcat la ceruri în 6 noiembrie 1910, la Bucureşti, a fost jurist, memorialist, publicist, critic literar, profesor şi om politic.

A fost fiul ofiţerului Vasile Panu, aghiotantul lui Alexandru Ioan Cuza, a făcut şcoala primară şi liceul în Iaşi, apoi s-a înscris la Universitate, unde a studiat literele. După ce a devenit membru al Junimii  în 1872, primeşte o bursă cu ajutorul lui Titu Maiorescu şi pleacă la studiu în Occident. Studiază istoria, literele şi ştiinţele juridice la Paris şi Bruxelles, unde îşi ia doctoratul în drept  în anul 1879.

După întoarcerea în ţară devine procuror, apoi avocat.

În politică, părăseşte gruparea conservatorilor junimişti alăturându-se Partidului Naţional Liberal, devenind şeful de cabinet al ministrului de Interne, C. A. Rosetti , prin anul 1881, şi deputat al acestui partid, calitate în care susţine votul universal, face o alianţă cu deputaţii socialişti şi condamnă vehement pe deputaţii antisemiţi. Editează mai multe ziare: „Lupta” în anul 1884, „Cronica”, „Ziua” (1896), „Săptămâna” (1891) şi colaborează la multe alte publicaţii: „Convorbiri Literare” „Epoca”, „Epoca Literară”, „Liberalul” etc.

Adversar al primului ministru I. C. Brătianu şi al regelui Carol I, după publicarea articolului Omul Periculos, în care îl ataca pe rege, este condamnat la doi ani de închisoare. Fuge în Franţa  prin anul 1887, de unde se va întoarce anul următor, fiind ales deputat pe listele „Opoziţiei unite”.

Ca istoric, se remarcă prin lucrările: Studii asupra atârnării sau neatârnării politice a românilorPortrete si tipuri parlamentare, carte apărută în 1893Amintiri de la Junimea din Iaşi, volume apărute în anii 1908 și 1910Cercetări asupra stării ţăranilor în vremurile trecute (1910).

George Panu avea o cultură vastă, minte ageră, un talent original şi o mare putere de atracţie. Şi-a dorit foarte mult să ajungă ministru dar, din anumite motive, acest lucru nu s-a întâmplat, unul dintre ele fiind conflictul cu regele care îi refuză candidatura la un post de ministru afirmând că „un om care nu s-a supus legilor ţării nu poate fi ministru”, făcând aluzie la fuga sa în Franţa pentru a scăpa de răspunderea legală.

În general, iubitorul de cultură Panu este cunoscut prin “Amintiri de la Junimea “ din Iași, apărute între anii 1901 și 1906 în ziarul “Săptămâna” și publicate în volum în 1908. Această carte de amintiri alături de scrierile similare ale lui Iacob Negruzii și Nicolae Gane, evocările lui Panu sunt cele care compun atmosfera creatoare a societății ieșene. Multă vreme această carte de amintiri despre Eminescu, Creangă, Pogor, Lambrior, Naum, Alecsandri au fost instrument de lucru pentru istoricii literari.

Într-adevăr, E .Lovinescu avea dreptate când îl socotea pe Gheorghe Panu “adevărul creator al Junimii în conștiința mulțimii“.

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania