Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Unisonul fericirii depline sub ramuri de salcie

Citind cartea doamnei Lucia Olaru Nenati „Ramuri de salcie” te simți fericit, parcă ai savura un nectar sufletesc miraculos.


Ideile prezentate sunt pârghii de înălțare spre lumină, adevăr, dreptate. Există multă căldură și mult har în scrisul autoarei. O înălțare ce te fascinează și te determină să vezi viața cu alți ochi. Uiți de greul existențial citind, cuvintele sunt un balsam!
Volumul excelează prin analiza fermă a unor probleme de actualitate și prin puterea de convingere, iluminare a cititorului. Valoarea expresivă a construcțiilor, vocabularul adecvat ating coardele sensibile ale spiritului având un efect liniștitor. Sunt valențe ce le întâlnești doar la marile spirite luminate. Aureola exprimării te convinge și îți dă puteri nebănuite. Energia pozitivă răzbate din paginile cărții și te simți bucuros că ai întâlnit abordări pozitive, realiste și de o mare încărcătură spirituală. Problemele evidențiate conving prin sinceritate și claritatea exprimării („Eseu despre Cruce”, „Meditație despre Sfântul Duh”, „Despre înțelesul încă puțin înțeles al jertfei și Învierii”, „Nemuritoarea Miorița”…).
Momentul cel mai important prezentat, de o mare semnificație pentru creștinătate, e cel petrecut în Duminica Floriilor. Acea comuniune sufletească a Mântuitorului cu oamenii ne dă fiori de evlavie. E cea mai luminată zi, o zi a afecțiunii și recunoștinței. Cuvintele folosite de autoare în acest context au o încărcătură emoțională greu de stăpânit.
În capitolul despre mari personalități sunt evocate exemple de dăruire civică, religioasă, academică care fac parte din galeria marilor valori românești cunoscute și pe plan mondial (Mihai Eminescu, George Enescu, Constantin Brâncoveanu, Grigore Vieru, Zoe Dumitrescu Bușulenga, Leon Dănăilă, Theodor Damian…).
Găsim în lucrare și un adevărat îndreptar pentru creștinul ortodox cu sfaturi și exemplificări ce luminează dorul de înalt prin fapte bune („Crăciunul, armătura de sidef și lumină a iernii”, „Paștele din ziua de azi”, „Lumina de azur a Săptămânii Luminate”, „Despre pilde vechi și fapte noi”…).
Este abordată și problema diasporei românești legată de valorile tradiționale și menținerea lor („Despre o călătorie peste ocean sub semnul eminescian (I, II, III)”, „Cuvântul adevărului”, „Prin Eminescu înspre valori europene”, „Modalități de afirmare a identității culturale a românilor din lume”…).
Cartea „Ramuri de salcie” este o adevărată desagă cu merinde pentru doamna Lucia Olaru Nenati din care ne înfruptăm și noi după dorința și puterea noastră de a pătrunde într-un univers spiritual încăpător de valori autentice, morale, religioase, creative.
„Ramuri de salcie” este o carte scrisă cu puterea creatoare a harului ce se revarsă asupra cititorului ca un văl de lumină divină.   


  • 31 octombrie 2024                                                          
  • Botoșani 
  • Clemența Vasilică-Ciubotariu
  • Membră a Societății Scriitorilor Botoșăneni „Mihai Eminescu”
  • Membră a Ligii Scriitorilor Români, Filiala Iași


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania