Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Victor Acatrinei sau plăcerea de a picta

AcatrineiVPrimit pentru publicare: 09 iul.2015
Autor: Lucia PÂRVAN
Publicat: 09 iul. 2015

 

Victor Acatrinei sau plăcerea de a picta

„Cu un parcurs în pictură cât aproape o viaţă pe care îl justifică prin bucuria peisajului şi prin plăcerea picturii, prin frumuseţile naturii şi prin satisfacţia imaginii create, printr-un constant amestec de admiratie şi respect, printr-o combinaţie personală de vedere şi simţire”. Sunt cuvintele pe care Prof. univ.dr. Ioan Iovan le-a rostit şi scris despre autorul expoziţiei deschise luni, 6 iulie la Galeriile de artă Ştefan Luchian din oraşul nostru.

Pictorul Victor Acatrinei este artistul pe care, la bursa timpului, şi-l vor disputa, fără îndoială, două dintre localităţile 01judeţului nostru: Vorniceni, pentru că acolo s-a născut şi Vlădeni, unde a locuit 12 ani, pănă în 1960. Victor Acatrinei reprezintă în fapt o împlinire a destinului dintre un copil născut în Moldova şi un matur trăit în Banat – unde „s-a strămutat” cu familia şi unde trăieşte şi astăzi.

Până la terminarea Facultăţii de Arte Plastice şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara, artistul a pictat, aşa cum mărturiseşte într-un intreviu  acordat jurnalistului timişorean Petru Vasile Tomoioagă, mii de tablouri după natură sau copii după marii maeştri, demonstrându-şi sieşi dar şi celorlalţi, că se poate trăi din pictură.

Botoşăneanul nostru se întoarce acasă cu un palmares expoziţional bogat fie că vorbim de expoziţii personale deschise începând cu 1981 la Galerii de Artă din Timişoara (Bastion, Buzunar, Orchideea, Pro Armia, Pro Arte, Helios) la Consiliul Judeţean Timiş, la Banca Turco-Română, sau de expoziţii colective şi de grup pe care le-a deschis la Casa de Cultură din Timişoara în perioada 1980-2009 sau la Palatul Administrativ, la Muzeul de Artă sau Galeriile Helios în fiecare an din 2007 până în 2012.

Sunt de reţinut trei dintre cele mai recente:

– Expoziţia deschisă în decembrie 2014 la Parlamentul European de la Bruxelles, intitulată, „Specificul artei româneşti în cultura europeană”; 10 artişti timişoreni fiind invitaţi de europarlamentarul Maria Grapini să expună la Bruxelles;

– Expoziţia „Impresii de la Bruxelles” deschisă, în aceeaşi formulă, la Timişoara în luna martie a acestui an, curatorul acesteia fiind chiar pictorul Victor Acatrinei.

– Expoziţia „Politehnica în artă, arta în Politehnică” o manifestare inedită, aflată la prima ediţie, la începutul acestui an.

Artistul a participat şi la numeroase tabere de creaţie:
– Herneacova, începând cu 2012. Tema principală a fost peisajul iar Victor Acatrinei a fost curatorul şi coordonatorul acestei tabere de creaţie organizate pe un domeniu privat;
– tabăra internaţională de creaţie Dubova-Mraconia, cea mai longevivă din România pentru că a ajuns la a XXXI-a ediţie;
– Căprioara-Săvârşin, Arad şi Balcic;
– Bulgaria 2011;
– Băile Calacea Timiş 2012.

Scopul acestor tabere de creaţie este acela de a promova artiştii bănăţeni şi nu numai iar prin expoziţiile organizate la închiderea lor să atragă turiştii în zonă, să îmbogăţească patrimoniul muzeelor de artă sau să înfiinţeze noi muzee de artă contemporană.

02Majoritatea lucrarilor pe care Victor Acatrinei le-a expus la Botoşani sunt executate în tehnica simetriei, o tehnică originală, pe care artistul o abordează, tehnică mai puţin sau chiar deloc întălnită în pictura de la noi. „Viaţa însăşi este echilibru, iar echilibrul când a ajuns în stadiul stabil devine simetrie”. Pictura clasică rămâne preferata autorului, dar a optat pentru această „simetrie în oglindă” pentru că lucrările clasice nu mai au căutare, „nu se mai poate merge pe şcoala veche de pictură” declară autorul.

Din cele aproape 70 de lucrări care pot fi admirate începând de luni, 6 iulie, pe simezele Galeriilor de Artă „Ştefan Luchian”, câteva amintesc de maniera clasică . Peisaje, naturi statice din care nu lipsesc grădina copilăriei, copacii, florile, casele, zidurile, chiar Parcul Eminescu sau câteva lucrări dintr-un ciclu intitulat „poemele iernii”.

În manieră clasică sau în tehnica simetriei, toate lucrările expuse sunt pictate în tonuri extrem de luminoase, care fac ca temperatura în Galerii, şi aşa ridicată din cauza caniculei, să crească cu cateva grade. „Victor Acatrinei este tonic şi atât de puternic neavând nici un fel de ezitări, este jovial, cald şi nu se fereşte să ofere şi altora din bucuriile sale”. A spus-o citicul de artă Valentin Ciucă, prezent la vernisaj, de la care am învăţat în cei aproape 30 de ani de cănd ne cunoaştem că iubindu-i pe artişti vom fi totdeauna alături. Cel care ne-a adus alături în acest iulie fierbinte (artişti, critici, public) este botoşăneanul nostru „strămutat”, Victor Acatrinei.

Să-i mulţumim pentru asta!

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania