Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

VIRGIL ȘTEFAN NIȚULESCU: ”Pentru noi, cea mai mare provocare o constituie redeschiderea expoziției permanente a Muzeului”

VIRGIL ȘTEFAN NIȚULESCU: ”Pentru noi, cea mai mare provocare o constituie redeschiderea expoziției permanente a Muzeului”
____

IOAN VASIU: – De cât timp dețineți funcția de manager al Muzeului Național al Țăranului Român ?
VIRGIL ȘTEFAN NIȚULESCU: – Am devenit  manager în 17 mai 2010 și am condus muzeul până la 16 august 2016. Am revenit la conducere în ziua de 29 ianuarie 2019.

 I.V.: – Între cei care trec pragul muzeului condus de dumneavoastră, ponderea o dețin tinerii sau vârstnicii ?
V.Ș.N.: – Segmentul cel mai important de vârstă este între 20 – 35 de ani, așadar, cei care sunt în perioada cea mai activă a vieții.

 I.V.: – Câți dintre vizitatorii muzeului sunt din țara noastră și câți sunt turiști veniți din alte țări ale lumii,(procentual) ?
V.Ș.N.: – Majoritatea covârșitoare e formată din vizitatori autohtoni. Cetățenii străini nu sunt mai mult de 10 %, în medie.

 I.V.: – Vă rog să vorbiți puțin despre rostul  și componența Asociației ”ICOM România”.
V.Ș.N.: – ICOM România reunește toți membrii Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM), care sunt persoane fizice sau juridice din România. Dacă vrei să devii membru al ICOM, practic, ești obligat să intri într-o asociație națională. Dacă ieși din acea asociație națională, ieși, automat, din ICOM. Consiliul este cea mai mare, importantă și influentă organizație mondială a profesioniștilor care lucrează în muzee. Are statut de organizație – consilier a UNESCO. Așa cum știți, UNESCO este o organizație interguvernamentală, care reunește doar guverne. ICOM este o organizație internațională neguvernamentală. Guvernele nu pot fi reprezentate în ICOM. Consiliul Internațional al Muzeelor este organizația care stabilește, de facto, toate standardele mondiale care sunt respectate în muzee. ICOM este organizația care decide și definiția muzeului, ca tip de instituție (definiție preluată, ulterior, în legislațiile naționale) și care adoptă un cod etic aplicabil pe plan internațional, pentru toți cei care lucrează în muzee, indiferent de posturile pe care le ocupă.

 I.V.: – Se apropie sfârșitul acestui an. Care sunt cele mai importante acțiuni și manifestări organizate până la cumpăna dintre ani ?
V.Ș.N.: – Muzeul nostru are două vernisaje importante în luna noiembrie. Vor fi deschise pentru public, expoziția Muzeul pentru tine, care reunește bunuri culturale din peste 25 de muzee, membre ale Rețelei Naționale a Muzeelor din România – începând din 10 noiembrie –, precum și expoziția Alexandru Tzigara-Samurcaș, Întemeietorul Muzeului Național, o expoziție dedicată părintelui fondator al Muzeului nostru, începând din 25 noiembrie. 

 I.V.: – Din calendarul propus pentru anul viitor care sunt, după părerea dumneavoastră, cele mai interesante acțiuni și manifestări organizate de Muzeul Național al Țăranului Român ?
V.Ș.N.: – Pentru noi, cea mai mare provocare o constituie redeschiderea expoziției permanente a Muzeului. Așa cum arată acum stadiul de pregătire, acest lucru nu se va întâmpla înainte de mijlocul lunii iunie. Vom avea, desigur și multe expoziții temporare, atât dintre cele organizate de Muzeu, prin eforturile colegilor mei, cât și expoziții organizate în cooperare cu parteneri instituționali din țară și din străinătate.                       

                                   Interviu consemnat de Ioan Vasiu /UZPR

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania