Volumul „Civilizația prezentului „ semnat de ziaristul și scriitorul Dan Teodorescu un seismograf al manifestărilor cultural-istorice și sportive din Capitale Moldovei
Nu de mult am primit de la colegul Dan Teodorescu din Iași un masiv volum, fericit intitulat, „Civilizația prezentului sau Cronicile manifestărilor culturale, istorice și sportive derulate în perioada aprilie- iunie 2022.„ cu următoarea dedicație: “Domnului Al.Florin Țene cu respect vă salut cu o carte record de 944 pagini! ss Dan Teodorescu. “
Harnic ziarist și scriitor, președintele filialei Iași-Nord-Est a Ligii Scriitorilor este autorul a 33 de volume publicate în perioada 2015-2022, inclusiv fiind prezent cu lucrări în antologii literare ce au apărut la Iași, Cluj-Napoca, Olănești, Mizil, Urziceni, București, dar și în Australia.Îl aflăm cu articole, informații și lucrări literare în publicațiile din Germania, Israel, Ucraina, Anglia, Austria, Belgia, Olanda, Elveția, Franța, SUA, Australia,, Canada, Republica Moldova și Spania, A condus grupuri de scriitori în Ucraina și Republica Moldova unde au participat și organizat simpozioane și recitări artistice în fața iubitorilor de literatură din aceste tări.
Dan Teodorescu este membru activ în foarte multe organizații profesionale, printre care UZPR, membru al Asociației Presei Sportive, membru senior al Asociației Literare ”Păstorel“ din Iași, este președintele Filialei Iași Nord-Est al Ligii Scriitorilor, organizație profesională foarte activă în organizarea numeroaselor activități culturale, membru fondator al noului cenaclu “ George Topîrceanu“ de la Clubul CFR, și în alte multe organizații pe care nu le mai enumăr. De-alungul anilor a primit numeroase premii și distincții, printre care și medalia VIRTUTEA LITERARĂ din partea Ligii Scriitorilor, fapt ce ne evidențiază că activitatea inginerului Dan Teodorescu este mult apreciată de diferite foruri culturale pentru tot ce face în folosul culturii naționale.Masivul volum, cât Sfânta Biblie, este apărut la Editura Pim, 2022,cu coperta semnată de Carmen Sevastru, având înserate fotografii făcute de colaboratorii autorului :Silviu Teodorescu, Titi Nechita, Mariana Teodorescu, Ioan Vârlan, Calistrat Robu, Silvia Hodaș, Rodica Rodean, Felicia Popescu, imagini care imortalizează clipa pentru eternitatea istoriei. Citind cartea scriitorului Dan Teodorescu mi-am adus aminte de gândul lui Buddha care spunea:” Atunci când o pasăre este în viaţă, mănâncă furnici. Când pasărea este moartă, furnicile o mănâncă pe ea. Dintr-un copac se pot face un milion de beţe de chibrituri. Este nevoie de numai un băţ pentru a arde un milion de copaci. Timpul şi împrejurările se pot schimba în orice clipă. Nu subevalua sau răni pe cineva în viaţa ta. Poţi fi în multe puternic acum, dar aminteşte-ţi: Timpul este mai puternic decât tine. Aşa că fii bun şi fă bine”. Asta exprimă toate articolele și reportajele din acest volum. Dan Teodorescu imortalizează clipa înscriind-o cu ajutorul cuvintelor în veșnicie. Practic volumul este o istorie a unei scurte perioade de timp despre activități numeroase din domeniul culturii, a propagării evenimentelor istorice și mai ales sportive, pentru care autorul are o mare afinitate.
Articolele sunt structurate pe lunile aprilie, mai și iunie din anul în curs, printre care articolul “ Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor”, din 23 aprilie, “ “Vaslui- pentru o zi a fost capitala culturii românești”, din 28 aprilie 2022, “Maria Panciuc –bucătaru-Flori de cais (recenzie )”, “ Câștigătorii Galei Premiilor Gopo 2022“, din marți, 3 mai în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național “I.L. Caragiale “ din București, interviul cu Cristian Mungiu despre R.M.N.” Filmul vorbește foarte mult despre raportul dintre umanitate și animalitatea din noi“, “Misterul “Manuscrisului de la Sibiu, cartea din 1570 care conține date tehnice ale unor posibile rachete”, “Andrei Oriță, proprietarul turneelor: Iașul, pe o listă selectă a orașelor cu turnee de băieți și fete“ etc. Nu mai enumăr sutele de articole, analize, reportaje și interviuri pe care cu generozitate Dan Teodorescu le oferă cititorilor săi.
Cartea este o mare frescă, la care s-a muncit cu talent și “transpirație” intelectuală, a unei istorii ce se naște sub ochii noștri, care va dăinui peste veacuri, volum ce o să fie un instrument de studiu al istoricilor care vor reconstitui vremurile de astăzi, descoperind faptul că și acum se face cultură, artă și sport. Este un volum ce cu ajutorul ontologiei ne transmite gnosologia unei perioade de timp pe care îl parcurgem. Vorba lui Goethe “Existenţa e o datorie, chiar dacă n-ar dura decât o clipă”.
Al.Florin Țene
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania