Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Ziua Mondială a Artei, o zi dedicată creativității umane

 

 

 

Cosmina Marcela OLTEAN

Ziua Mondială a Artei a apărut la inițiativa Asociației Internaționale de Artă, în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic, iar celebrată pentru prima dată a fost în 2012. Uniunea Artiştilor Plastici din România este membră a Asociaţiei Internaţionale de Artă. A fost aleasă această zi pentru a celebra contribuița artei și a oamenilor de artă la viața culturală, dar și pentru a aduce un omagiu pictorului, sculptorului, arhitectului şi umanistului italian Leonardo da Vinci. Data la care se celebrează Ziua Artei, 15 aprilie, coincide cu data nașterii marelui artist și savant.

  • Regăsim arta în diferite forme, dar principalele categorii au fost stabilite prima dată în Grecia antică și erau arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura şi dansul, apoi din 1911, acestora li s-a adăugat și cinematografia, considerată cea de a şaptea artă.
  • Arta e definită ca o îndemânare deosebită sau ca o serie de aptitudini speciale pentru diferite domenii artistice, culturale sau creative. S-au dat multe definiții artei de-a lungul timpului, mai ales în cadrul disciplinelor teoretice din domeniul artelor. DEX-ul ne amintește că arta este o “activitate a omului care are drept scop producerea unor valori estetice și care folosește mijloace de exprimare cu caracter specific; totalitatea operelor (dintr-o epocă, dintr-o țară) care aparțin acestei activități” (https://dexonline.ro/definitie/arta). Dar dacă ar fi să trecem la teoreticieni ai artei care au dat definiții acestei complexe activități creative umane, putem intra în discuții interminabile.
  • Definirea artei este o problemă complexă care i-a preocupat pe mulţi artiști, teoreticieni şi istorici de artă şi este până la urmă o întrebare fundamentală, prima pe care şi-o pune orice teoretician atunci când începe o cercetare în domeniul artei. Însă dincolo de critici și canoane, arta înseamnă libertate de exprimare prin mijloace proprii artistului, iar unealta supremă a artistului este sentimentul, emoţia.
  • Totuși, arta adevărată nu este o alegere. Nu devii artist pentru că vrei neapărat să devii. Așa cum spunea Marc Chagall: ”dacă te-ai născut pentru artă, nu vei putea face niciodată altceva”Arta este alegerea sufletelor nobile, sensibile la noţiunea de frumos, este un refugiu pentru cei care nu au decât asta. Iată de ce arta nu ţine de alegere. Mai degraba arta te alege pe tine.


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania