Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Ziua Mondială a Poeziei sărbătorită la Școala Gimnazială Ciuperceni din județul Gorj

Ziua Mndială a Poeziei este o sărbătoare a creației poetice ce are loc anual, pe data de 21 martie cu începere din anul 1999, având drept scop promovarea poeziei, onorarea creatorilor și recunoașterea contribuției remarcabile  adusă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale, de către oamenii de litere, poeții și scriitorii din întreaga lume.

  • Ziua Mondială a Poeziei a fost fondată în toamna anului 1999 de către UNESCO, la Paris, fiind un minunat prilej de promovare a creației poetice, de onorare a poeților, de reînviere a tradițiilor orale ale recitalurilor de poezie, de cultivare și promovare a lecturii, scrierii și predări poeziei și nu în ultimul rând de creștere a vizibilității acestei forme a creației literare.
  • Anul acesta, Ziua Mondială a Poeziei, a fost sărbătorită în cadrul Școlii Gimnaziale Ciuperceni, județul Gorj printr-un eveniment impresionant și  emoționant, în cadrul căruia elevii școlii s-au întâlnit cu trei scriitori gorjeni, membrii ai Asociației  Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban” Târgu Jiu, respectiv dr. Doru V. Fometescu, prof. dr. Ion Mocioi și semnatarul acestor rânduri. 
  • Evenimentul ce a avut loc la inițiativa poetului Doru V. Fometescu, și la invitația domnului Marcel Cobianu – director al Școlii Gimnaziale Ciuperceni, județul Gorj, s-a desfășurat în sala bibliotecii școlii și i-a avut ca moderatori pe doamna prof. de limba și literatura română din cadrul Școlii Gimnaziale Ciuperceni, Elena-Aritina Olaru, și pe poetul dr. Doru V. Fometescu.
  • În prima partea întâlnirii câțiva elevi pregătiți de doamna profesoară Olaru Elena-Aritina, au recitat poezii scrise de ei, fiind aplaudați la scenă deschisă de către întreaga asistență.
  • Alți elevi au recitat poezii din creația poetului Doru V. Fometescu, ceea ce a fost de natură a-l impresiona și emoționa și mai mult pe acesta. Mai ales că sala în care a avut loc evenimentul a fost și sala în care poetul a învățat în clasele primare, ceea ce l-a determinat să-și amintească și să povestească, în una din intervențiile sale, despre acei ani, despre învățătoarea domniei sale Maria Popescu, căreia i-a adus și un pios omagiu. Foarte emoționant a fost și momentul în care poetul le-a arătat elevilor locul unde era așezată banca în care a învățat în această sală de clasă, devenită acum biblioteca școlii. 
  • De asemenea Doru V. Fometescu le-a vorbit elevilor despre poezie și i-a îndemnat să citească și să încerce să scrie, oferindu-se să sprijine școala în editarea unei reviste în care să fie publicate creațiile poetice și literare ale acestora. De asemenea a recitat câteva versuri din creația sa poetică.
  • În intervenția sa, scriitorul și brâncușologul prof. Ion Mocioi, s-a referit la creația poetică a lui  Doru V. Fometescu, a subliniat importanța acțiunilor culturale organizate de acesta la Ciuperceni, a dat citire uneia dintre poeziile poetului, a vorbit despre muzeul creat în sat și i-a îndemnat pe elevi să-l viziteze.
  • La rândul său semnatarul acestor rânduri le-a vorbit elevilor despre importanța cititului de carte, îndemnându-i să citească și să scrie. Le-a vorbit de asemenea despre începuturile sale scriitoricești încă din anii de școală, începuturi valorificate peste ani în cărțile sale publicate.
  • De remarcat buna organizare a bibliotecii școlii prin munca și grija doamnei profesor pentru învățământul primar Diaconescu Elena-Loredana, care îndeplinește și atribuțiile de bibliotecar, și care a prezentat prof. dr. Ion Mocioi câteva dintre cărțile domniei sale aflate în rafturile bibliotecii, ceea ce l-a încântat pe autor.
  • Și cum poetul Doru V. Fometescu a venit pregătit la întâlnirea cu elevii și cadrele didactice ale școlii, la finalul întâlnirii a dăruit participanților câte un volum din creațiile sale și a oferit autografe. Totodată a donat bibliotecii mai multe volume semnate de domnia sa, pe lângă donațiile anterioare.
  • De menționat faptul că poetul Doru V. Fometescu este legat sufletește de Ciupercenii Gorjului, acesta fiind locul copilăriei sale și unde domnia sa a organizat de-a lungul anilor mai multe evenimente culturale, iar casa părintească  din sat a transformat-o în ”Casă Memorială D.V.F” unde a adunat o mulțime de piese și obiecte tradiționale, pe care le-a grupat și expus într-un muzeu, unde i-a invitat pe elevi în vizită.
  • În finalul întâlnirii, cei trei scriitori gorjeni sau întâlnit și s-au întreținut cu mai multe cadre didactice ale școlii precum și cu reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Gorj care se aflau în vizită la unitatea școlară și s-au realizat câteva fotografii de grup în curtea școlii. 
  • Victor Troacă
    Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania