Statul român a adoptat legea 127/2017 prin care s-a instituit ca ziua de 14 mai să fie consacrată ca zi națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, lege promulgată de președintele României.
Cu această ocazie Primăria împreună cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca au organizat un eveniment cultural cuprinzând o expoziție de carte tematică despre poeții și scriitorii români care au fost închiși în temnițele comuniste și un micro-recital de poezie in memoriam, din propria creație a poeților membri ai Uniunii Scriitorilor din România și membri ai Ligii Scriitorilor Români.
La eveniment au participat alături de poeți și scriitori ai acestor asociații și elevi din unitățile de învățământ preuniversitar din Cluj-Napoca și numeros public.
Evenimentul a fost monitorizat de către scriitorul IONUŢ ŢENE, directorul „Biroului învățământ, cultură, culte, sport, societate” din Primăria Cluj-Napoca.
Din partea Bibliotecii Județene Octavian Goga, doamna DELIA VAIDA a expus câteva cuvinte despre acest eveniment după care au urmat poeți clujeni care au recitat și citit din opera lor. Printre aceștia amintim pe scriitorii IULIAN PATCA, EUGEN COŢA, GAVRIL MOISA, MARIUS ȚION . MARIUS DRĂGAN, iar poetul dr.IONUȚ ȚENE a recitat ”Balada lui Șușman” (partizan anticomunist mort în lupta cu securiștii în iarna anului 1951), care a fost culeasă și prelucrată de scriitor, din Dealu Botii – Răchițele.urmând ca în final scriitorul și promotorul cultural ALEXANDRU FLORIN ŢENE, președintele național al Ligii Scriitorilor Români, să rostească câteva cuvinte despre opera sa care cuprinde peste 90 de volume și despre cele cinci romane ale sale dedicate martirilor din temnițele comuniste, precum cele despre Radu Gyr, Vasile Militaru, Traian Dorz, Valeriu Gafencu și Victor Roșianu, terminându-și cuvântul prin citirea poemului său, de o deosebită sensibilitate poetică.
„Poeţii nu mor niciodată, ei doar
îşi odihnesc zborul
între clipa ce vine şi visul cea fost
potolind focul din oase şi luna
cu dorul,
arzând întotdeauna
cu rost.
Poeţii nu mor niciodată, se-ntorc în cuvinte
eterne vorbe încolţite-n brazdă
în frunze, flori şi în întoarceri din cele sfinte
sau în zborul păsărilor ce torc la stână
cântece pregătite să fie gazdă
în care intrăm cu ei de mână.
Poeţii nu mor niciodată ei vin
coborând treptat în noi pe frânghii de lumină,
de apă şi iz de pelin
ne iau de pe umeri tristeţea ,ne-nveşnicesc tulpină
şi ne pun aripi de înger, în abis
nu mor niciodată, dar niciodată
doar urcă în vis.
Poeţii nu mor niciodată, doar ies
din auz, cum ai privi
printr-un ochean întors,
sau alunecă în simţuri cum noaptea unei ciocârlii
aureolează cu stele un şes,
ei au în vene al patrulea simţ,
metafora din sânge a unui prinţ.
Poeţii nu mor niciodată, şi doar
îşi odihnesc zborul
între clipa ce vine şi visul amar
potolind focul din case şi luna
cu dorul, arzând întotdeauna
cu rost.”
În final prezentatorul acestui deosebit eveniment cultural, scriitorul român IONUŢ ŢENE a mulțumit organizatorilor, poeților care au recitat în memoriam martirilor din temnițele comuniste precum și participanților la eveniment.
Liliana Derevici
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania