Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

La ceas de amiază, la Agata. Scriitori și Publiciști Botoșăneni. Dicționar biobibliografic, Ed. a 3-a, Rev. şi Ad.– 2017

Primit pentru publicare: 20 mai 2017
Autor: Dorina RODU, redactor, secretar redacție
Publicat: 20 mai 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

 

La ceas de amiază, la Agata

Scriitori și Publiciști Botoșăneni. Dicționar biobibliografic, Ed. a 3-a, Rev. şi Ad.– 2017

„Valoarea unui om rezidă în ceea ce dă el, și nu în ceea ce e capabil să primească”. – Albert Einstein

Într-o atmosferă de primăvară văratică, plină de frumusețea și candoarea creativității literare moștenite, zestrea eminesciană,  care parcă te poartă  într-o altă lume, astăzi, 20 mai 2017, a avut loc lansarea ,,ancorajului memoriei literare botoșănene” (I.Istrate),  Scriitori și Publiciști Botoșăneni. Dicționar biobibliografic, Ed. a 3-a, Rev. şi Ad.– 2017, alcătuit de Silvia Lazarovici, cu sprijinul Editurii Agata. Acest volum are ca prefațatori pe: Ion Constantinescu(ediția Geea, 2000), Ion Istrate (prima ediție, Agata – 2013), Georgică Manole (Agata, ed. a 2-a, 2015)  și Dan Prodan (Agata, ed. a 3-a, 2017). Evenimentul s-a desfășurat în sala de conferinței a  Editurii Agata, la ora 11, în cadrul căruia a avut loc și lansarea a două volume de poezii ale scriitorului Ovidiu Chelaru: Cugetări latine și Adevăr și minciună.

Printre invitați s-au numărat: prof. dr. Lucia Olaru Nenati – eminescolog, scriitor -, prof. dr. Dan Prodan – monografist, istoric şi publicist -, prof. Gh. Median –  autor de cărţi, istoric şi muzeograf -, prof. Gh. Burac – scriitor, monografist -, E. Condrei – jurnalist, editor, scriitor -, D. Monacu – scriitor, epigramist -, C. Adam –  scriitor, regizor tehnic la Teatrul de Stat Mihai Eminescu -, D.M. Gaftoneanu – poet și publicist ș.a. Cuvântul de început a aparținut lui Ion Istrate, directorul Editurii Agata și organizatorul acestui eveniment cultural de importanță pentru literatură și cultură, felicitând-o pe Silvia Lazarovici pentru efortul depus, pentru opera sa minuțioasă, atent îngrijită, cu informații autentice ce privesc istoria literară a Nordului Moldovei și mulțumindu-i pentru opera impresionantă la care a lucrat cu atâta abnegație pentru a fixa un punct de sprijin în afirmarea identității naționale.

Dicționarul biobibliografic Scriitori și Publiciști Botoșăneni este o carte prin care se intră în veșnicie, sau cum bine afirma eminescologul Lucia Olaru Nenati: „o victorie prin care se învinge timpul”. Silvia Lazarovici a dat naștere unei opere de istorie literară de mare amploare și importanță pentru județul Botoșani și pentru tot ceea ce reprezintă identitate literară botoșăneană, după cum afirma Lucia Olaru Nenati „o carte monumentală”, sau cum a fost numită de E. Condrei „o  carte brâncușiană”. Este o carte plină de informații utile celor care iubesc literatura și frumosul, „o carte care ne ajută să ne informăm când avem nevoie, o carte care se prezintă ca o carte de identitate pentru Botoșani” (Dan Prodan). Curajul doamnei Silvia Lazarovici i-a surprins pe mulți scriitori botoșăneni, printre care și pe doamna Lucia Olaru Nenati: „Am fost foarte impresionată de curajul doamnei Lazarovici de a duce la bun sfârșit această operă, efortul de o viață de om depus de ea în această minunată operă”.

Toți cei prezenți la acest eveniment și-au exprimat aprecierile, considerațiile și respectul față de munca asiduă depusă de doamna Silvia Lazarovici la această  operă meticuloasă, după cum relata istoricul Gh. Median: „Opera doamnei Silvia Lazarovici, este o operă de sisyph, adică o operă care nu se termină niciodată”.
În modestitatea obișnuită,  Silvia Lazarovici, a mulțumit tuturor celor prezenți pentru felicitările și aprecierile primite și nu în ultimul rând: „
La rândul meu trebuie să mulțumesc tuturor scriitorilor din perioada actuală, cu care am colaborat și fără care nu puteam să ajung la rezultatul la care am ajuns, cu ajutorul dumnealor am făcut acest dicționar”.

Datorită muncii autoarei, acestui OM de vază al județului Botoșani, identitatea literară botoșăneană va dăinui de-a lungul vremii și va fi utilă în cunoașterea și educația viitoarelor generații. Nu putem decât să îi mulțumim doamnei Silvia Lazarovici, să o onorăm, să ne aplecăm ceremonios în fața Domniei sale, asigurându-i un sprijin real și concret în continurea și actualizarea proiectului început, pentru o nouă ediție a acestui dicționar.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania