Primit pentru publicare: 12 Dec. 2021
Autor: Alexandru Florin ȚENE
Editor: Ion Istrate
© Alexandru Florin Țene, © Revista Luceafărul (www.luceafarul.net)
Biblioteca Congresului American se afla în clădirea Capitolului, Washington, D.C. și cuprindea 6487 de cărți vândute Guvernului SUA de către fostul președinte Thomas Jefferson la prețul de 23950 de dolari.
La 24 august 1814, în timpul războiului din 1812, trupele britanice au ars Capitoliul american și Biblioteca Congresului. Intelectualii americani au protestat împotriva acestei barbarii, amintind de soarta Bibliotecii din Alexandria care a fost întemeiată în anul 290 îHr. de către Ptolomeu și, timp de cinci secole, urmașii lui Ptolomeau au continuat să adune aici sute de scrieri științifice, majoritatea scrise pe papirus. Această bibliotecă avea între 450000 și 530000 de manuscrise, astăzi echivalentul a 150.000 de cărți. Așa cum a rămas în istorie Biblioteca din Alexandria a fost distrusă de invadatorii musulmani în preajma anului 641.Revenind la întâmplările despre Biblioteca Capitolului subliniez că în toamna următoare, Thomas Jefferson , care a fost președintele Americii, aflându-se la pensie și aflat în criză de fonduri, s-a oferit să vândă Congresului SUA o mare parte din biblioteca personală reînnoită pentru refacerea Bibliotecii Congresului. Această ofertă a fost mult dezbătută în ambele Camere. Federaliștii din opoziție ar fi dorit ca fostul președinte să-și doneze biblioteca spre binele Americii. Însă, fostul președinte era înglodat în datorii și nu-și putea permite acest lucru.
La 30 ianuarie 1815, președintele James Madison a semnat documentul care autoriza achiziționarea cărților lui Jefferson. Timp de 36 de ani, aceste cărți vândute de fostul președinte aveau să le ofere membrilor Congresuluii informații despre drept, politică, economie, religie și război, precum și beletristică din toate timpurile, de la vechii greci până la Shakespeare.
Fără intenția de a mă lăuda în Biblioteca Congresului se află și câteva cărți ale mele despre Macedonski, Minulescu, Radu Gyr și Traian Dorz, donate de mine de-alungul anilor.
Jefferson a continuat să întocmească lista cu cărțile sale din memorie. După ce a terminat lista, sclavii săi a umplut câteva căruțe cu cărțile respective și au pornit către Washington.
Ghinionul a dat, iarăși, peste bibliotecă. În 1851 , peste 4300 de cărți s-au transformat în cenușe, alături de alte 30.000 de volume, c-am în total 55000 de cărți au ars în catastrofalul incendiu de la Biblioteca Congresului din clădirea Capitolului.
Acest incendiu din 1851, din dimineața Ajunului Crăciunului care a fost provocat de defectarea unui coș de fum din interiorul Capitoliului a provocat daune mari materiale.
Thomas Jefferson scria către Hugh P.Taylor la 4 octombrie 1832:”Sunt de acord cu dumneavoastră că este datoria oricărui bun cetățean să profite de toate ocaziile care i se prezintă pentru a păstra documentele legate de istoria țării noastre. “
Editorul Hery F. Goff, reda în The presidents, la pagina 56 două rânduri din scrisoarea lui Merrill D. Peterson despre Thomas Jefferson: “În concepția sa, libertatea și iluminarea depind una de alta: așadar, educația era o răspundere fundamentală a guvernului liber. “
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania