Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

200 de ani de la nașterea Eroului Națiunii Române, Avram Iancu și 60 de ani de existență a școlii din Dej care-i poartă numele

Am răspuns cu multă bucurie invitației conducerii Școlii Gimnaziale „ Avram Iancu” din Dej, județul Cluj  de a participa la ”Gala aniversară a 60 de ani de activitate ” din ziua de 7 noiembrie 2024. Printr-o fericită coincidență aniversarea a 60 de ani de la înființarea Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Dej are loc în anul sărbătoririi bicentenarului nașterii patronului școlii, ”Craiul Munților” și Eroul Națiunii Române, Avram Iancu. Manifestările prilejuite de aceste aniversări au început în 19 octombrie 2024, când s-a desfășurat excursia cu tematică istorică ”Pe urmele Iancului”, ocazie cu care s-au vizitat Muzeul Memorial ” Avram Iancu” de la Vidra de Sus (azi Avram Iancu, județul Alba) și Mormântul lui Avram Iancu de la Țebea, comuna Baia de Criș, județul Hunedoara. Sub patronajul Filialei Dej a Societății Cultural -Patriotice Avram Iancu din România (președinte, prof. Elena Valeria Ciura) a avut loc concursul de istorie ”Avram Iancu-Crăișorul Munților”. S-au derulat și alte activități, cum ar fi: momente artistice, expoziție de desene, competiții sportive, șezători literare, activități de obținere și diseminare a unor informații despre Avram Iancu, desene și colaje tricolore cu numele lui Avram Iancu, cântece și poezii dedicate Eroului Națiunii Române, Cupa „Avram Iancu„ la baschet-băieți și multe altele.


  • Punctul culminant al acestor manifestări l-a constituit evenimentul de la Centrul Cultural Arta din Dej din ziua de 7 noiembrie 2024. Activitatea a început cu intonarea de către corul școlii a Imnului Național al României și a Imnului Școlii Gimnaziale ” Avram Iancu” din Dej, versuri Aurelia Peter, muzica Dana Gavrilescu. La ”Gala aniversară a 60 de ani de activitate” au participat: primarul municipiului Dej, ing. Morar Costan, , Marinela Marc, inspector școlar general al ISJ Cluj, inspectorii școlari Dina Maria Pripon și Adrian Pintea, Protopopul Ortodox al Dejului, Părintele Ioan Buftea, Comandantul Garnizoanei Dej, col. dr. Ioan Muntean, Comandantul Poliției Municipiului Dej, comisar-șef Ion Dan Câmpan, președintele Filialei Dej a Societății Cultural-Patriotice ” Avram Iancu” din România, prof. Elena Valeria Ciura, Preacuviosul Părinte Arsenie Oșovei de la Mănăstirea Vad, Preotul paroh Nicolae Muntean și preotul slujitor Adrian Bolog de la Parohia Ortodoxă ” Sfânta Treime” din Dej, directorii instituțiilor de învățământ din municipiul Dej și zona Dej.
  • Au fost prezenți foști directori și directori adjuncți ai școlii, cadre didactice pensionare care au funcționat la această școală, actualii  profesori ai școlii, elevi părinți și bunici. Întreaga activitate a fost moderată magistral de doamna prof. Livia Pop, directorul Școlii Gimnaziale     ” Avram Iancu” din Dej. O prestație excelentă au avut doamnele directori adjuncți: doamna prof. Nicoleta Felicia Varga , care ne-a prezentat un istoric al școlii foarte bine documentat și doamna prof. Diana Florența Rafa, de la care am aflat lucruri interesante despre conceperea, implementare și diseminarea proiectelor europene la nivelul școlii.
  • A fost invitat la cuvânt Prea Cucernicul Părinte Protopop, Ioan Buftea, care și-a încheiat cuvântul cu un citat din Testamentul lui Avram Iancu:” Unicul dor al vieții mele este  să-mi văd Națiunea fericită.”  Primarul municipiului Dej, ing. Morar Costan s-a referit la sprijinul acordat de administrația publică locală instituțiilor de învățământ din municipiu , inclusiv Școlii Gimnaziale ” Avram Iancu” din Dej. Cunosc foarte bine situația Școlii Gimnaziale ” Avram Iancu” din Dej, care are în prezent cinci corpuri de clădire , dintre care trei clădiri sunt destinate activităților de predare-învățare-evaluare, iar două sunt săli de sport: una pentru corpul A și cealaltă pentru Corpul B, strada Aurora nr. 5. Dar nu întotdeauna a fost așa. Școala Gimnazială ” Avram Iancu” din Dej nu avea nici o sală de sport, curtea școlii era neasfaltată, iar în anotimpul rece profesorii de educație fizică se chinuiau ca elevii să facă cât de cât mișcare în săli de clasă. Primarul municipiului Dej, ing. Morar Costan , încă de la primul mandat a înțeles necesitățile școlii noastre și a făcut demersurile necesare pentru construirea unei săli de sport la Corpul A, asfaltarea curții școlii  și amenajarea unui teren de sport multifuncțional în apropierea școlii. Apoi au urmat asfaltarea curții la Corpul B, str. Aurora nr. 5 și construirea și pentru Corpul B a unei săli de sport frumoase și spațioase. Se cuvin mulțumiri domnului primar, ing. Morar Costan pentru aceste lucrări importante și utile pentru școală, dar și pentru dezvoltarea și modernizarea municipiului nostru, în general. În cuvântul său, doamna inspector școlar general, Marinela Marc a apreciat activitatea școlii, a recomandat ca profesorii să le vorbească elevilor despre Avram Iancu ( lucru lăudabil, în contextul în care educația patriotică a elevilor este uneori neglijată),  a îndemnat la colaborarea cu alte școli care poartă numele ” Avram Iancu” din țară și a înmânat doamnei director al Școlii Gimnaziale            ” Avram Iancu” din Dej o diplomă cu ocazia aniversării a 60 de ani de la înființarea școlii. Președintele Filialei Dej a Societății Cultural-Patriotice ” Avram Iancu” din România , doamna prof. Elena Valeria Ciura  a prezentat mai întâi un istoric al societății, apoi s-a referit la activitatea din filiala noastră și la frumoasa efigie a lui Avram Iancu care a fost donată școlii și urmează a fi amplasată, cu sprijinul  autorităților locale. A anunțat și lansarea volumului editat de filiala dejeană, ”Antologia Filialei Dej a Societății Cultural-Patriotice ” Avram Iancu” din România””, în 6 decembrie 2024.
  • Au urcat apoi pe scenă foștii directori și directori adjuncți, cadrele didactice pensionare prezente. Toți invitații au primit flori, cadouri și diplome.
  • Școala Gimnazială ” Avram Iancu” din Dej este școala mea de suflet. Aici am funcționat timp de 26 de ani în calitate de profesor de matematică și director adjunct. Am scris despre această școală în toate cele patru volume ale mele ( și voi scrie și în cel de al cincilea volum, aflat în lucru). Din 2016, când am ieșit la pensie, am privit din exterior activitatea școlii, dar am avut multe posibilități să constat demersurile instructiv-educative de calitate din această școală. Dacă în toată țara populația școlară este în scădere ( România are mari probleme demografice), la Școala Gimnazială ” Avram Iancu” din Dej efectivele de elevi au crescut, așa încât s-a preluat și al treilea corp de clădire școlară, Corpul C de pe strada Fragilor. Acest fapt arată că în școală se derulează un proces de învățământ apreciat de comunitate, ca urmare a eforturilor depuse de conducerea școlii, colectivul de cadre didactice din școală, de elevi și familiile acestora. Eficiența acestei activități se poate constata și din tabelele cu rezultatele la examenele de evaluare națională, unde de fiecare dată elevii de la Școala Gimnazială ” Avram Iancu” din Dej se remarcă prin rezultate foarte bune la nivelul municipiului Dej și al județului Cluj. Sunt demne de laudă și rezultatele obținute la olimpiade și la concursurile școlare.
  • Prezența mea la festivitatea din 7 noiembrie 2024 mi-a adus în minte multe amintiri frumoase despre toate cadrele didactice și elevii din perioada celor 26 de ani în care am funcționat la această școală. Mă voi referi în cele ce urmează doar la doamna director și la doamnele directori adjuncți, dar îi port în inimă cu mult drag și pe toți ceilalți foști colegi, după cum nutresc numai gânduri bune față de cadrele didactice care au venit în școală după pensionarea mea.
  • În urmă cu două decenii, în anul 2004,  am inițiat în școală proiectul de turism școlar ”Elevi, să ne cunoaștem țara!”. Prima activitate din cadrul acestui proiect a fost excursia organizată împreună cu doamna profesor Livia Pop, o excursie foarte frumoasă, instructivă, educativă și recreativă, intitulată ”Pe urmele lui Avram Iancu” . Am plecat de la școală în dimineața zilei de 10 iulie 2024, am poposit în Cluj-Napoca, unde ne-am rugat la Catedrala Ortodoxă și am admirat statuia Craiului Munților, Avram Iancu , statuie amplasată în fața catedralei, apoi, pe Valea Arieșului am ajuns la Muzeul Etnografic de la Lupșa și apoi la Câmpeni unde am vizitat muzeul și sediul Legiunii Auraria Gemina , organizată și condusă de Avram Iancu . După o poză comună la statuia ecvestră a lui Avram Iancu din Câmpeni ne-am îndreptat spre Vidra de Sus ( azi, Avram Iancu) pentru a vizita Casa Memorială Avram Iancu. Astfel am ajuns în apropierea comunei mele natale, Bulzeștii de Sus, județul Hunedoara. De la Avram Iancu, județul Alba, pe la Izvorul Crișului se intră în comuna Bulzeștii de Sus, județul Hunedoara  și de aici se poate continua spre Baia de Criș prin Bulzeștii de Jos, Rișculița, Baldovin, Râșca. Dar drumul prin Bulzeștii de Sus, numit și ”Drumul Iancului” este impracticabil, așa încât ne-am reîntors la Câmpeni,  de unde, prin Abrud am ajuns la Brad, județul Hunedoara, capitala Țării Zarandului și orașul unde am petrecut anii de liceu, liceu numit Liceul ” Avram Iancu” Brad, înființat în 1869, iar Avram Iancu a participat la deschiderea acestui liceu și a rostit o cuvântare cu acest prilej. Îl cunoșteam  pe directorul de atunci al liceului, prof. Gheorghe Ciur, care ne-a oferit cazare la internatul liceului cu multă amabilitate, internat în care am locuit și eu între anii 1966-1970.  A doua zi, în 11 iulie 2004 am poposit mai întâi la Mesteacăn, locul unde Crișan ( Gheorghe Giurgiu) a declanșat Răscoala de la 1784. După Mesteacăn ne-am oprit la Mormântul lui Avram Iancu de ,la Țebea,  unde elevii au cântat ”Marșul lui Iancu”  și alte cântece învățate la școală, sub îndrumarea profesoarei de muzică, Dana Gavrilescu. De la Țebea am mai parcurs trei kilometri până la Baia de Criș, localitatea unde a murit Avram Iancu la 10 septembrie 1872, după ce în iulie, același an, ” pe vremea fânului” fusese la Dej, găzduit fiind în casa fostului său coleg, Gavril Man de Boiereni, pe actuala stradă Avram Iancu, nr. 13 din Dej. După vizitarea stațiunii Vața de Jos și o baie termală reconfortantă, ne-am reîntors la Dej. La Băile Vața de Jos am avut și bucuria de a mă întâlni cu verișorii mei primari Liliana și Dorin Costea din Birtin, comuna Vața de Jos, județul Hunedoara.
  • În această excursie, împreună cu doamna profesor Livia Pop, ne-am bucurat să ne însoțească soțul Domniei Sale, tânărul locotenent (pe atunci), Daniel Pop, pe care îl cunoșteam încă de pe vremea când se pregătea pentru admiterea la Liceul Militar din Câmpulung Moldovenesc (îi cunosc și părinții) și fiica lor, Anca Pop, la acea vreme de vârstă preșcolară. După două decenii, doamna prof. Livia Pop este directorul Școlii Gimnaziale ” Avram Iancu” din Dej, domnișoara Anca Pop se pregătește pentru a deveni un medic foarte bun, iar tânărul locotenent în urmă cu 20 de ani este acum Generalul Maior, Doctor în Științe Militare, Daniel Pop, Locțiitorul Șefului Statului Major al Forțelor Terestre  din Armata României.
  • Sincere felicitări, Domnule General Maior Dr. Daniel Pop pentru excelenta carieră militară!
  • Revenind la excursia din 10 și 11 iulie 2024, fac precizarea că în această excursie ne-a însoțit și maestrul fotograf Ionuț Popa, împreună cu care am realizat un album cu imagini și un foarte frumos film al excursiei pe care îl vizionez și acum cu mult drag.
  • Pe Doamna director adjunct, prof. Nicoleta Felicia Varga o apreciez foarte mult, îmi amintesc și acum de lecțiile-model, de înaltă eficiență ținute în cadrul inspecției speciale pentru obținerea gradului didactic I. Am lucrat împreună la aceleași clase și am colaborat foarte bine cu doamna profesor. Rezultatele obținute de elevii Domniei Sale la concursurile și olimpiadele școlare, activitatea desfășurată cu grupele de excelență de la nivelul municipiului Dej dovedesc că doamna Nicoleta Felicia Varga este un foarte bun profesor de limba și literatura română. Școala Gimnazială ” Avram Iancu” din Dej a câștigat și va câștiga mult prin faptul că doamna profesor este și director adjunct al școlii.
  • Nu în ultimul rând doresc să mă refer la Doamna director adjunct Diana Florența Rafa ( născută Chiorean). O cunosc de patru decenii, din 1984. I-am fost profesor de matematică și director la Școala Ocna Dejului. Îi cunosc și părinții.
  •  Am avut plăcerea să fiu și coleg cu Domnia Sa în cadrul catedrei de matematică de la Școala Gimnazială ” Avram Iancu” din Dej. Îi mulțumesc pentru frumoasele cuvinte rostite la pensionarea mea din iunie 2016!
  • Doamna director adjunct, prof. Diana Florența Rafa se pricepe foarte bine la conceperea și implementarea proiectelor europene în domeniul educațional, ceea ce a adus și va aduce beneficii majore pentru profesori și elevi. Promovarea Domniei Sale în funcția de director adjunct este un mare câștig pentru școală și împreună cu celelalte două Doamne despre care am vorbit mai sus formează o echipă managerială redutabilă.
  • Asemenea amintiri frumoase aș putea spune despre fiecare fost coleg de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Dej. Cu mulți dintre ei am avut bucuria să mă revăd în 7 noiembrie 2024. Dar dacă am vorbit despre foștii colegi, trebuie să mă refer și la foștii elevi. Cu mulți dintre ei țin legătura (mai ales prin rețelele de socializare) și pot să afirm cu certitudine că în prezent , în învățământul universitar clujean avem cel puțin un decan și un prodecan care au fost elevi ai Școlii Gimnaziale ” Avram Iancu” din Dej. Fosta mea elevă, prof. univ. dr. ing. Nicoleta Maria Ilieș este prodecan al Facultății de Construcții de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, un specialist în geotehnică apreciat atât în țară, cât și în străinătate Și decanul Facultății de Știința și Ingineria Mediului de la Universitatea ” Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, domnul prof. univ. dr. Nicolae Ajtai a fost elev al Școlii Gimnaziale ” Avram Iancu” din Dej. Îmi amintesc că am scris un articol în presă despre școală în care am menționat și numele elevului de atunci, Nicolae Ajtai  pentru rezultatele obținute la olimpiada de biologie, în anul școlar 1998-1999. Fostul nostru elev, Nicolae Ajtai m-a invitat la decanatul facultății să stăm mai mult de vorbă și urmează să mă întâlnesc cu Domnia Sa cât de curând. Am mulți foști elevi care au absolvit Facultatea de Matematică-Informatică de la Universitatea ” Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca . În anul trecut au absolvit această facultate fostele mele eleve Radu Denisa Melisa și Ioana Onofrei. Ambele au obținut la matematică media 10 la examenul de evaluare națională și ambele lucrează în IT, cu precizarea că Ioana Onofrei a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare de la politehnica clujeană. Și fosta mea elevă, Ramona Alexandra Haranguș, care a participat și la pensionarea mea din iunie 2016 este o foarte bună specialistă IT, mai ales în Baze de Date. Fiind foarte bine educați, absolvenții Școlii Gimnaziale ” Avram Iancu” din Dej sunt buni colegi și în viața de adult. Iată un exemplu: fostul meu elev, Gabriel Balint are o firmă IT în Statele Unite ale Americii, la Chicago și a angajat la firma proprie și un fost coleg de clasă de la Școala Gimnazială ” Avram Iancu” din Dej. Acesta lucrează la Dej pentru firma fostului său coleg de gimnaziu, aflat acum în S.U.A.
  • Dragi elevi, ați învățat la istorie despre unele popoare, cum ar fi: pecenegii, cumanii, goții, hunii, gepizii, avarii, popoare care au dispărut din istorie, au fost asimilate de alte popoare. Poporul român, deși a suferit o cruntă oprimare socială și națională, a răzbit prin veacuri și datorită unor personalități istorice puternice, cum au fost Horia, Cloșca, Crișan,  Avram Iancu și mulți, mulți alții. Despre Avram Iancu istoricul Silviu Dragomir spunea că ” a fost reprezentantul cel mai de seamă al revoluției române și un veritabil erou al poporului, ale cărui virtuți le-a făcut să strălucească peste veacuri, ca o pildă vie urmașilor iubitori de patrie și ca un izvor luminos de mândrie națională”, iar istoricul Vasile Pușcaș preciza că ”Avram Iancu este o legendă națională prin ceea ce a făcut în timpul vieții sale și prin inspirarea unui mod de a trăi și a te dărui semenilor. El este încă o prezență vie în mințile și sufletele multor români…”.
  • Privitor la anul 2024, care a fost declarat ”Anul Avram Iancu” vreau să fac precizarea că tatăl meu, Dionisie Giurgiu a participat la Centenarul Nașterii lui Avram Iancu, la 1 septembrie 1924 (avea pe atunci 19 ani), cu ocazia sfințirii Troiței lui Avram Iancu de pe Muntele Găina, în prezența Majestății Sale Ferdinand I al României. Slujba de sfințire a fost oficiată de Elie Miron Cristea, viitorul Patriarh al României și de Episopul Nicolae Ivan al Clujului, împreună cu un sobor de preoți ai parohiilor din împrejurimi. Mulțumesc Bunului Dumnezeu că m-a învrednicit să prind Bicentenarul Nașterii lui Avram Iancu și să particip, în delegația Filialei Dej a Societății Cultural-Patriotice AVRAM IANCU din România ( menționez că sunt secretarul filialei) la sărbătorirea Bicentenarului Nașterii lui Avram Iancu de la Țebea, în 8 septembrie 2024.
  • Academicianul Ioan-Aurel Pop, preciza despre Avram Iancu un aspect foarte important: ”La vârsta de 24 de ani, se situa între conducătorii Revoluției de la 1848-1849 din Transilvania, iar la 25 de ani, era stăpânul Munților Apuseni, pe care-i transformase în Țară Românească și din punct de vedere militar și politic, căci sub aspect etnic erau așa de când e lumea. …
  • Avram Iancu rămâne pentru români și europeni un model de acțiune îndreptată spre emancipare, spre libertate, unitate și frăție. El a intrat de mult în istorie, în legendă și în folclor…”
  • Revenind la activitatea din 7 noiembrie 2024, menționez că am apreciat foarte mult corul școlii îndrumat de profesorii Iorga Pavel, Pop Ana-Maria și Simina Toderean,, interpreții scenetei despre Avram Iancu, coordonați cu competență de doamna profesor Marilena Buburuz, precum și perechea de dansatori Robert Kis și Mădălina Rafa, având ca antrenor pe Vlad Pîslariu, fost elev al școlii.
  • Mi-a plăcut foarte mult activitatea din 7 noiembrie a.c. și am adresat a doua zi, în 8 noiembrie 2024 , doamnei director și celor două doamne directori adjuncți , următorul mesaj:
  • ”Sincere felicitări pentru excelenta organizare și desfășurarea excepțională a evenimentului din 7 noiembrie 2024! Prestația Dumneavoastră a fost excelentă.  Totul a fost de înalt nivel.
  • Cu mult drag și cu alese gânduri de respect, apreciere și prețuire,
    Gheorghe Giurgiu”.

Prof. Gheorghe Giurgiu, Dej, județul Cluj



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania