FILIALA BOTOŞANI A ASOCIAŢIEI NAŢIONALE A CULTULUI EROILOR
22 DE ANI DE ACTIVITATE
Asociaţia judeţeană BOTOŞANI „Cultul Eroilor” s-a înfiinţat la data de 20 februarie 1992, preşedinte fondator fiind colonelul Dumitru Damian, care a condus-o până în martie 2008, când preşedinte al filialei a fost ales dl. colonel Gheorghe Timofte, cel care-i conduce activităţile şi în prezent. Organizaţia şi-a creat subfiliale în oraşele şi în majoritatea comunelor, care, împreună cu reprezentanţii administraţiei de stat, cu cadrele militare active şi în rezervă sau retragere, cu veteranii de război, cu cadrele didactice şi preoţii creştini, cu marea majoritate a locuitorilor României cinstesc, în fiecare an, memoria înaintaşilor noştri.
În colegii naţionale, licee, grupuri şcolare şi şcoli gimnaziale îşi desfăşoară activitatea un mare număr de Cercuri „Cultul Eroilor”, care sunt conduse de Asociaţia naţională, filiala şi subfilialele „Cultul Eroilor”. Sarcinile subfilialelor şi ale cercurilor „Cultul Eroilor” constau în participarea la îngrijirea celor, peste, 173 de monumente şi 5 cimitire ale eroilor, participarea la ceremonialele militare şi religioase organizate la aceste monumente cu prilejul Zilei Eroilor şi al altor sărbători naţionale, precum şi în organizarea şi desfăşurarea unor acţiuni de cunoaştere a eroismului străbunicilor şi bunicilor noştri în luptele desfăşurate împotriva intervenţioniştilor străini pentru apărarea gliei strămoşeşti.
CULTUL EROILOR PENTRU NEAMUL ROMÂNESC
Dacă ne-am deplasa în oricare dintre cele patru zări ale ţării noastre, la fiecare „pas” vom întâlni monumente, cimitire, mausolee, troiţe şi plăci comemorative, adică câteva mii, ridicate pentru a slăvi eroii acestui pământ sfânt. Ele marchează trecutul greu al poporului românesc, care, din toate timpurile existenţei sale, a luptat pentru păstrarea fiinţei naţionale, pentru unitatea statală, pentru independenţă, libertate şi demnitate.
Imaginea morţii unor fii ai săi, dintre cei mai valoroşi, a însoţit permanent acest popor, aflat la răscrucea unor aprige confruntări de groaznice interese ale celor trei mari imperii. Pentru păstrarea fiinţei neamului nostru şi-au jertfit viaţa, prin legendare fapte de eroism descrise, din cele mai vechi timpuri, în pagini de vitejie, cântece populare, doine şi balade, în poezii, în desene şi picturi şi în numeroase alte moduri de mărturii, fiii cei mai viteji ai strămoşilor noştri. Aşa i-a fost sortit poporului nostru să vieţuiască, mereu, sub povara ameninţărilor şi destrămării. În aceste condiţii, ostaşii noştri, suflete din sufletul neamului românesc, şi-au dăruit spiritul de sacrificiu salvării existenţei ţării. Jertfele oferite de către cei mai viteji fii ai poporului sunt imense. Nu există palmă de pământ a ţării care să nu fi fost plătită cu sânge.
În amintirea eroilor săi, poporul a înălţat columne şi altare de veşnică recunoştinţă, aducere aminte şi cinstire. Cultul eroilor a fost întreţinut, în permanenţă, de către scriitori, artişti plastici, arhitecţi, istorici, cărturari şi prin viu grai, de către militari şi oameni de stat, cărora li s-au alăturat biserica, şcoala şi familia.
Realizând filiale în toate judeţele ţării şi subfiliale şi cercuri până la nivel de comună şi şcoli, în anii care au trecut de la revoluţia din decembrie 1989 s-a reuşit repararea şi restaurarea a, mult, peste 600 de monumente aflate în stare gravă de degradare şi construirea a peste 450 de monumente noi, cu ajutorul primăriilor, sponsorilor locali şi cetăţenilor, în localităţile unde nu au existat astfel de obiective.
Asociaţia cultivă, în continuare, spiritul de respect faţă de eroii neamului, grija faţă de operele comemorative de război, atenţia păstrării cu sfinţenie a tradiţiilor transmise, din generaţie în generaţie, până astăzi. Cu fiecare amintire pierdută, cu fiecare nume sau monument părăsit, se stinge o parte din fiinţa noastră. Cine nu păstrează în grădina istoriei seminţele florilor trecutului, acela nu are ce semăna nici în ogorul viitorului. Nimic nu răsare şi nu rodeşte fără a avea rădăcini.
Fie ca viitorului Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” să-i crească valoarea benefică în slăvirea eroilor neamului românesc din toate timpurile şi de pe toate locurile câmpurilor de bătălie, iar nouă să ne lumineze Dumnezeu mintea să putem aprinde permanent lumânările recunoştinţei!
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania