Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

24 iunie, Ziua Iei, la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni

24 iunie, Ziua Iei:
La Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni admirăm cămașa tradițională prin intermediul unor fotografii-document

Anul acesta marcăm Ziua Iei prezentând în premieră o serie de fotografii cu caracter istorico-etnografic în care putem observa specificul cămășii tradiționale din Harghita. Unele fotografii fac parte din patrimoniul MNCR, altele au fost descoperite recent, în cadrul cercetărilor desfășurate de muzeografi în cadrul noului proiect “Fotografia etnografică de familie – mărturie vizuală a civilizației tradiționale”, care a debutat la începutul anului și care vizează teritoriul județului Harghita.

Aceste fotografii sunt asemeni unor portaluri ce ne trimit cu 100 de ani în trecut, undeva la începutul secolului XX. Postura și mândria cu care oamenii purtau cămășile tradiționale ne dau indicii despre felul în care înaintașii noștri se raportau la portul popular și implicit la cămașa tradițională, conștientizându-i valoarea în plan artistic și identitar. Unii dintre ei mai au urmași care cinstesc moștenirea familiei și a comunității lor de origine, păstrând cu grijă piesele de port moștenite și fotografiile de familie. Ne referim mai ales la cei cu care am lucrat pănă acum în cadrul proiectului, cărora le mulțumim pentru deschidere și colaborare, dar și la alții, asemeni lor, care au conștientizat importanța păstrării cu grijă a moștenirii familiale.

Pe pagina de Facebook a MNCR ne vom opri la fiecare dintre fotografiile selectate cu această ocazie, să le privim și să încercăm să înțelegem profunzimea unei alte lumi – o lume ce ne devine tot mai îndepărtată și pe care o mai putem înțelege doar astfel, recurgând la fotografii de colecție, care ne pot ajuta să reconstituim acele vremuri și frumoase povești de familie.

Despre proiect
La începutul anului 2023, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni lansa proiectul de cercetare “Fotografia etnografică de familie – mărturie vizuală a civilizației tradiționale”, care urmărește să documenteze o categorie aparte de patrimoniu, reprezentată de fotografiile cu valoare de document istoric și etnografic, regăsite în comunitățile românești din județul Harghita. Proiectul își propune să contribuie la repertorierea și conservarea în format digital a unor fotografii din arhive personale, reprezentative pentru portul tradițional, tradiții, obiceiuri și ocupații.
Muzeul lansează și o invitație celor ce doresc să se alăture acestui demers. Dacă dețineți fotografii din care se pot desprinde date legate de cultura tradițională din județul Harghita, contactați echipa de proiect la unul dintre numerele de telefon 0266 317726; 0743 816908 sau vă așteptăm la sediul Muzeului Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc (str. Petofi Sandor, nr.23). Fotografiile vor fi scanate, fișate și returnate.

Cosmina Marcela Oltean, muzeograf MNCR
Foto, colaj cu fotografii descoperite în cadrul cercetării



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania