Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Teatrul ”Mihai Eminescu” la zi aniversară

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Teatrul ”Mihai Eminescu” la zi aniversară

Primit pentru publicare: 27 Oct. 2018
Autor: Constantin ADAM, cronicar
Cenaclul DinOgor

Publicat: 28 Oct. 2018
Editor: Ion ISTRATE

 

 

 

 

 

La mijlocul lui octombrie 2018 s-a desfășurat la Botoșani cea de-a XIII-a ediție a ”Zilelor Teatrului Mihai Eminescu” sărbătoare ce a coincis cu aniversarea a 60 de ani de când funcționează această instituție cu trupă proprie. Pentru această ”venerabilă” vârstă au fost editate diplome și bătute medalii, iar în fiecare seară aducându-se în fața participanților câte un  spectacol din repertoriul teatrului.

Manifestarea a fost deschisă în seara zilei de 11 octombrie la ora 18 de către directorul teatrului dl. Traian Apetrei care a detaliat conținutul și importanța acestei sărbători, mulțumind oficialităților locale și reprezentanților Ministerului Culturii pentru aportul adus la susținerea ei. S-a dat citire unei liste și s-a păstrat un moment de reculegere pentru ”cei care nu mai sunt”, după care invitații de onoare Dl. Geo Popa, Ministru secretar de stat, fost actor al teatrului, scriitorul și cronicarul teatral Mircea M. Ionescu de la același minister, profesorul universitar, regizor Visarion Alexa de UNATC, dl. Costică Macaleț, președintele Consiliului Județean, viceprimarul municipiului, Cosmin Andrei, dl. Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură, arhitectul Mihai Tulbure, noul proiectant al refacerii teatrului, d-na Cornelia Vizitiu, directoarea Bibliotecii județene, directorii teatrelor invitate Petre Popa – Soroca, Gheorghe Mândru – Cahul, Daniel Busuioc – Iași, Veronica Steiciuc – Suceava, Anca Plugaru – Piatra Neamț, Tiberiu Șerban – Bacău, Marius Rogojinschi ”Teatrul Vasilache”, au făcut schimb de insemne și diplome și au transmis mesaje și urări de salut. Au urmat foștii directori ai teatrului sărbătorit: actorul Stelian Preda, poeta Lucia Olaru-Nenati, actorul Mihai Păunescu, economistul Alexandru Mironescu, actorul Volin Costin care au primit simbolurile sărbătorii ținând și mici discursuri. În continuare au urcat pe scenă actrițele Elena Ligi, Narcisa Vornicu, scenograful Mihai Pastramagiu, economistul Dumitru Archip ș.a. Prima seară s-a încheiat cu lansarea volumului ”Spectacolul spectacolelor Teatrului din Botoșani” – o istorie a celor 60 de ani ai teatrului – conceput de Constantin Adam, fost regizor de scenă și referent literar succedat de spectacolul ”Unchiul Vanea” în regia Antonellei Cornici.

În seara a doua au continuat înmânările de simboluri pentru ceilalți membri ai colectivului teatrului și lansarea volumului ”Viețile unui vis – teatrul” de Cornel Galben, o monografie despre Stelian Preda. Acesta a susținut și un mic recital alcătuit din personajele pe care le-a interpretat de-a lungul unei vieți. Seara s-a finalizat cu spectacolul ”Apus de soare” în regia lui Marius Rogojinschi.

A treia seară a fost rezervată regizorului Visarion Alexa care și-a lansat volumul ”Nostalgia valorii” prezentat de criticul de teatru Cătălin Ciobotari. A urmat acordarea unor diplome din partea Societății ”Dialog”, condusă de Visarion Alexa, unor oameni de teatru de certă valoare. S-a prezentat spectacolul ”Tu ești Dumnezeul meu” în regia Ludmilei Skripka, după care s-a continuat înmânarea de diplome aniversare oamenilor din teatru și unor colaboratori și prieteni ai teatrului.

Ultima seară s-a deschis cu acordarea simbolurilor sărbătorii personalului implicat în ultimul spectacol ”Zeii măcelului” în regia lui Erwin Șimșensohn. Seara, și manifestările totodată, s-au încheiat într-o atmosferă de bucurie și bună dispoziție, în aplauze lungi și meritate. Întreaga sărbătoare a fost pusă sub semnul Anului Centenar al Marii Uniri.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania