Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii vă invităm să ne oprim câteva minute la 8 personalități feminine din Harghita și Covasna, care se remarcă profesional în diferite domenii de activitate, lăsând urme frumoase în memoria celor cu care au interacționat sau pe care i-au format de-a lungul timpului. Vom trece pe rând prin domenii precum muzica, psihologia, pedagogia, poezia, teatrul și presa.
Portrete din Harghita
Amalia SZŰCS-BLĂNARU, profesor, muzicolog, a absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti (1985) și cursurile Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (2007). A fost profesoară de matematică la Școala Gimnazială „Dumitru Gafton” din Gălăuțaș în perioada 1985-2007, iar din 2007 este profesoară de pian la Școala Gimnazială „Vaskertes” din Gheorgheni. În perioada 1998-2018 a predat lecții de pian și în cadrul Școlii Populare de Arte Harghita, filiala Toplița. A beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea din Strasbourg pentru un stagiu de cercetare în cadrul GREAM. În 2017 și-a susținut teza de doctorat cu tema “György Ligeti. O privire în universul sonor sau Matematici pe claviatură” în cadrul Şcolii Doctorale a Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca. Ulterior lucrarea a fost publicată. Începând cu anul 2014 coordonează, alături de membrii Asociației Klavier ART, organizarea Festivalului Concurs Naţional “Microcosmos muzical”. Din 2016 este membră a SFAM (Société Française d’Analyse Musicale). În 2022 realizează prima audiție a Poemului simfonic pentru 100 de metronoame de György Ligeti în cadrul turneului “Odisee muzicală” organizat de Asociației Klavier ART. Participările la numeroase evenimente ştiinţifice naționale și internaționale pe tematici diverse și cele peste treizeci de articolele publicate reflectă domeniile sale de interes: muzica secolului XX, analiza muzicală, respectiv conexiunea dintre muzică și matematică.
Livia HARPA, cunoscută și foarte îndrăgită pentru activitatea de solist vocal, s-a născut în satul Pietriş, comuna Deda, județul Mureş. În 1990 devenea solist profesionist în cadrul Ansamblului Folcloric “Rapsodia Călimanilor” din Topliţa. În 1993 câştiga premiul I la Festivalul “Alină-te, dor, alină” de la Cicârlău, Maramureş, festival organizat de Nicolae Sabău. În 1994 câştiga topul tinerilor interpreţi organizat de Radiodifuziunea Română Bucureşti, în 1995 era câştigătoare a topului realizat de Radiodifuziunea Română. În 1996 câştiga Topul Transilvania, organizat de TVR Cluj, iar în 1998 obţinea premiul special la Festivalul Maria Lătăreţu de la Tg. Jiu. Prima casetă a Liviei Harpa – „De m-aş face cum am fost”, cu cântece din repertoriul propriu, se înregistra în 1999, la Sibiu, la studioul „Pivoda”, sub îndrumarea redactorului muzical Dumitru Buzoianu, cu acompaniamentul orchestrei de muzică populară „Cindrelul-Junii Sibiului”, dirijată de Marius Eugen Petruţ.
Despre activitatea de coordonator al grupului „Flori Toplițene” spune așa: “Respectul pentru tradiție și grija ca aceasta să fie transmisă generațiilor viitoare m-a îndemnat să descopăr copii și tineri dăruiți de Dumnezeu cu harul cântatului. Valorificând potențialul cultural și uman din partea de nord a județului Harghita, putem contribui la păstrarea tradiției și a identității naționale, valori inestimabile ale românilor trăitori în arealul munților Călimani”.
Ionela TUDOR, originară din Brăila, este psiholog clinician în municipiul Toplița, unde are un cabinet individual. Este președinte al Colegiului Psihologilor din România filiala Harghita, din martie 2022. A studiat Strategii europene de managementul resurselor umane la Universitatea Dunarea de Jos Galati, a studiat la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este autoarea a trei cărți care explică emoțiile și fricile pe înțelesul copiilor.
“De la început am ştiut că aceasta îmi este vocaţia şi că vreau să fiu de folos oamenilor, să-i sprijin şi să le fiu pansament pentru suflet. După 20 de ani de carieră, încă mă trezesc dimineaţa nerăbdătoare să ajung la cabinet, ştiind că în fiecare zi mă aşteaptă o nouă provocare şi, chiar dacă în unele clipe mi-a fost greu, tot aceeaşi cale aş urma-o!”.
Adina JURCĂ, educator la Grădinița „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc, este originară din Salonta, județul Bihor, a studiat la Oradea, iar ulterior a profesat în mai multe locații din țară, stabilindu-se în cele din urmă în Miercurea Ciuc, unde își desfășoară activitatea recurgând la un sistem educațional neconvențional, nonformal, bazat pe libertate și pe nevoile fiecărui copil. Adina e de părere că educatorul trebuie să fie un ghid în procesul de învățare. Caută în permanență să ofere ceea ce i-a lipsit când era ca ei. “Eu nu le predau, nu-i învăț. Nu sunt niște vase goale pe care trebuie să le umplu. Văd care sunt nevoile și le creez mediul de învățare…”
Copiii pot alege în ce activităţi se implică. Și formarea continuă a educatorului e foarte importantă, de aceea Adina se menține conectată la tot ce e nou în domeniu, participând la conferințe, programe de formare și întâlniri cu profesioniștii din domeniu. În trecut a urmat un stagiu de pregătire în Anglia, cu o bursă Comenius, despre predarea limbii engleze pentru preșcolari. De asemenea a urmat un stagiu de pregătire la Institutul Montessori din București, care militează pentru o abordare individualizată a copilului. De la profesioniștii din Montessori, Adina a adoptat diferite metode nonformale de lucru cu cei mici, pe care le aplică cu succes deja de mulți ani și care i-au adus un premiu de Educator MERITO.
Portrete din Covasna
Tatiana SCURTU, poet, publicist, profesor, s-a născut în Călăraşi, Republica Moldova. A absolvit Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna, specializarea Filologie – Limbi străine (2004), Facultatea de Drept, Specializarea Administraţie publică (2008) și Facultatea de Litere, Specializarea Română-Franceză (2012), ambele la Universitatea „Dunărea de Jos”, Galaţi, de unde a obținut și un Master în Teoria şi Practica Textului.
Autoarea debuta în 2013 cu volumul Paralelismul singurătății, Ed. Princeps Multimedia, Iași, 2013. Volumul a primit premiul de debut al Editurii Princeps Multimedia la Concursul de Poezie „Porni Luceafărul”, Botoșani, 2012 și Premiul pentru Debut la Festivalul Internațional de Poezie de la Sighetu Marmației, 2013, după care a mai publicat: Râuri, voi, ce despărțiți, Ed. Gens Latina, Alba Iulia, 2013; Mănăstirile din gânduri, Ed. InfoRapArt, Galați, 2016 (Premiul I pentru volum la Festivalului Naţional de Literatură şi Folclor „Armonii de primăvară”, la Vişeu de Sus, Maramureş, 2016); Ca în cer, Galați, 2017; Aripi de albastru, 2019, Din dor de casă și de tine, 2021, Îmbrățișarea, Ed. Eurocarpatica 2023. Tatiana predă Limba și literatura română la Școala Gimnazială “Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe și este director al editurii Eurocarpatica.
Ligia Dalila GHINEA, filolog, profesor, inspector școlar, s-a născut la Craiova, unde a urmat inclusiv studiile liceale și universitare, dar ulterior a activat profesional în Sfântu-Gheorghe, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”.
Este autoarea mai multor culegeri de exerciţii, teste și subiecte de examen pentru Limba și literatura română, împreună cu alți profesori, a fost lector-corector şi coordonator al unor volume apărute la diverse edituri, precum Eurocarpatica, Nico şi Magic Print. Alături de colega Adriana Barabas a înființat și coordonat clubul și revista Albatross, a căror scop au fost să aducă laolaltă literatura, muzica și artele plastice și să promoveze talente.
A deținut pe rând funcția de inspector şcolar general-adjunct (2009- 2010), preşedinte al Asociaţiei Pedagogilor Români din judeţul Covasna și secretar al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş. A activat și în cadrul Cenaclului literar “Buna Vestire” din Mirecurea Ciuc.
Maria CREȚU-GRAUR a studiat Administraţie Publică la Universitatea Babeş-Bolyai, este director al cotidianului Mesagerul de Covasna și membră a UZPR București. Se numără printre cei care spun poveștile celor care au ceva de transmis și a comunității din care fac parte. Este membră ASTRA – Despărțământul Covasna-Harghita, unde în trecut a ocupat funcția de vice-președinte.
Prin activitatea în cadrul publicației, ține comunitatea la curent cu tot ce se întamplă în județ și nu numai. Susține și promovează cultura și este veche colaboratoare a muzeului nostru.
Camelia PARASCHIV KATAI, originară din județul Neamț, este actriță la Teatrul “Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe. A studiat la Academia de Artă Teatrală din Târgu Mureș. A avut colaborări cu TVR Cultural, apariții la TV în câteva seriale și a susținut mai multe recitaluri de poezie. Este prietenă a Cenaclului “Buna Vestire” din Miercurea Ciuc și a Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni. A obținut premii pentru interpretare și a participat la festivaluri internaționale de teatru la Roma, Veneţia, Budapesta, Finlanda, Viena, Turcia, Slovacia, Polonia și Germania.
În 2018, într-un interviu, îmi spunea: “Încerc să iubesc fiecare personaj pe care-l creionez. (…) Fiecare personaj împrumută vibraţii din ceea ce suntem noi, actorii, dar ne şi îmbogăţeşte cu noi trăiri, tot ale noastre pe undeva, dar de care nu suntem totdeauna conştienţi!”
Lista rămâne deschisă, iar ordinea în prezentare este aleatorie. Prezentarea e o trecere sumară prin activitatea celor menționate. La mulți ani lor și tuturor femeilor de lângă noi, care zi de zi se dedică unei profesii, unei familii sau amândurora.
Un material MNCR,
de Cosmina Marcela OLTEAN
Fotografii, arhive personale
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania