Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

CERE ŞI ŢI SE VA DA

Iancu Biciuşcă, Mihai Dragutu, foto 1Un vechi proverb bătrânesc, pe care l-am auzit acum opt decenii în urmă, adică în anii copilăriei, spune cam aşa: „CINE CERE NU PIERE, DAR NICI NUME BUN NU ARE”.

Proverbul de mai sus, privit astăzi prin altă prisma: „A CERE ŞI A INSISTA”, înseamnă „CONCORDIE” care este sinonim cu substantivul „ÎNŢELEGERE” cu o singura condiţie, ambii subiecţi să fie oameni, receptivi, cu bun simţ, să aibă cei şapte ani de-acasă şi cerinţa să fie legitimă şi onorabilă.

În cele ce vreau să arat mai jos, am cerut, am insistat şi nu am greşit. Pe data de 22 octombrie 2013 am participat la Şedinţa Comitetului Consultativ de dialog civic organizată de d-l prefect Costica Macaleţi, unde am ridicat anumite probleme spre a fi mai bine cunoscuţi şi veteranii de război din M.A.I.

Cu acest prilej i-am mulţumit d-lui prefect pentru faptul că este unul din puţinii demnitari locali (aş putea spune că e singurul) care ne-a vizitat la sediul Filialei unde a văzut ce s-a realizat la această organizaţie de bătrâni ostaşi şi unde i-a plăcut de ce s-a făcut.

Este singurul prefect de Botoşani care a fost în vizită la această categorie de oameni în etate, caz concret, la data de 29 aprilie 2013 a fost prezent la moş Ghiţă Sincovita acasă unde a citit celor prezenţi Ordinul de avansare la gradul de locotenent a veteranului de 101 ani din comuna Hudeşti, dat de Ministrul de Interne, prilej cu care i-a înmânat celui în cauză un baston elegant la care a ataşat şi o panglică tricoloră.

I-am mai amintit că trebuie să facă rost de un alt baston al bătrâneţilor şi pentru veteranul Iancu Biciuşcă din comuna Ungureni, care la data de 7 octombrie 2013 a împlinit venerabila vârstă de 102 ani şi merge spre 103 cu încredere.

Iancu Biciuşcă, Mihai Dragutu, foto 2În cuvântul său, d-l prefect mi-a spus: „Domnule colonel, mâine 23 octombrie orele 12.00, ne găsim la locuinţa veteranului Biciuşcă pentru a lua măsuri”.

Eu am intocmit cu acest prilej borderoul cu cei 12 membri la care urma să distribui suma de 600 lei primită de la A.V.R. Bucureşti cu adresa nr. 589/2013, borderou în care au fost menţionaţi şi cei doi veterani care au depaşit suta de ani.

Un telefon scurt către d-l colonel Dumitru Moroşanu, comandantul Jandarmeriei Botoşani şi a doua zi la ora 8.40 am plecat cu maşina jandarmeriei condusă de d-l Lt. col. Onofrei, mai întâi la Hudeşti, unde l-am vizitat pe moş Ghiţă Sincovită, căruia i-am înmânat suma de 50 lei şi care mi-a semnat borderoul de primire a banilor.

Cu lacrimi în ochi, bătrânul veteran ne-a spus câtă bucurie are atunci când cineva îi calcă pragul şi îi intră în casă. Cu acest prilej am înmânat câte 50 lei la patru văduve de veterani de război: Zara, Holdea, Brumă şi Ana Sofronescu, toate din comuna Hudeşti, care au rămas uimite de această surpriză.

Curios lucru, la toţi cei vizitaţi am văzut că trăiesc în curăţenie, numai că „latrina” tot în fundul grădinii o au, dar drumul până acolo este pavat cu plăci de piatră sau pavele de beton.

Am terminat treaba la Hudeşti şi am plecat la Ungureni unde la ora 12.00 ne-am întâlnit la primărie cu şeful de post de poliţie, cu primarul şi unde a ajuns şi d-l subprefect Sebastian Tocariu, însoţit de o doamnă tânără, reporter la ziarul „Monitorul de Botoşani”.

Pe bătrân l-am găsit la una din fiice care îl îngrijeşte.

Ce m-a uimit este că ne-a întâmpinat în mijlocul curţii un moşulică firav la înfăţişare, dar senin la faţă şi cu zâmbetul pe buze, care ne-a spus „Bine aţi venit. Eu vă aşteptam mai demult şi mi-a zis că aşa cum v-aţi dus să-l vizitaţi pe veteranul Sincovita de la Hudeşti, aşa o să veniţi şi la mine să-mi călcaţi pragul casei şi să mă vedeţi”.

Din data de 7 octombrie 2013, persoana în cauză a intrat în 103 ani, are sănătatea alterată, abia se deplasează ajutat de baston şi sprijinit de către cineva.

Am văzut o gospodărie model, în curte (ogradă cum se spune la ţară), în grădină, în casă o curăţenie şi ordine ca într-o farmacie.

Are 6 copii, 15 nepoţi şi 5 strănepoţi. Venitul lunar este compus din pensia de la fostul C.A.P. de 350 lei şi pensia de veteran de război de 250 lei.

Iancu Biciuşcă, Mihai Dragutu, foto 3Întrucât este o persoană cu vârstă înaintată, ne-am înţeles cu comandantul Inspectoratului de Jandarmi Botoşani, d-l colonel Moroşanu să facă dumnealor demersurile la conducerea M.A.I. pentru a fi avansat în gradul de sublocotenent la 1 Decembrie 2013, deoarece stagiul de militar în termen şi concentrarea în perioada războiului le-a făcut la arma „jandarmi”.

Din partea d-lui subprefect Sebastian Tocariu, veteranul a primit un baston elegant cu panglica tricolor iar din partea filialei noastre suma de 50 lei şi alte daruri modeste.

 La întrebările noastre, moş Iancu ne-a povestit că a făcut parte ca ostaş concentrat în timpul războiului din Inspectoratul de Jandarmi Alba, fiind sub arme până la terminarea războiului. Banii ce-i primeşte de la stat ca veteran în suma de 250 lei pe lună sunt prea puţini, nu-i ajung să cumpere cu ei nici sare pentru scrumbie (spune ţăranul român).

Domnul prefect s-a ţinut de cuvânt şi a făcut ca această delegaţie de oficiali să fie însoţită de un reprezentant al presei locale, onorabila doamna Roxana Rusu de la care nu-şi mai lua ochii moş Biciuşcă.

Domnul prefect a ştiut ce face; în „Monitorul de Botoşani” de a doua zi, 24.10.2013, a apărut un articol scurt dar concis cu titlul „JANDARM AVANSAT LA 102 ANI” semnat de doamna Rusu.

Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Botoşani, împreună cu Comitetul de Conducere al Filialei Veteranilor de Război M.A.I. Botoşani, au hotărât să ceară prin raport scris Ministerului de Interne, avansarea veteranului de război, Plt. adj. şef Biciuşcă la gradul de sublocotenent şi trecerea acestuia în corpul ofiţerilor, asa cum sunt de acord Instituţia Prefectului şi conducerea Primăriei Ungureni, unde cel în cauză îşi are domiciliul.

Cu vorba bună am putut rezolva într-o singură zi de 23.10.2013, trei probleme destul de importante ale filialei noastre.

Încă o dată mulţumesc d-lui prefect pentru înţelegerea de care a dat dovada în tratarea problemei celor doi veterani care au depăşit vârsta de 100 de ani şi d-lui comandant al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani, col. Dumitru Moroşanu pentru ajutorul acordat în această cauză.

 Concordia este mama înţelegerii şi a realizărilor!

 

Preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din Ministerul de Interne,
Col.r. MIHAI DRĂGUŢU



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania