Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

NOTE, COMENTARII, IDEI

S.O.S. – MONUMENTELE BOTOŞANILOR (VI)

BISERICA DIN BARNE DE LEMN DIN VATRA HUDEŞTILOR

Autor, Ionel Bejenaru

 

Un vrednic fiu al locurilor hudeştene, al satului Vatra, mai precis, profesorul Gheorghe Apătăchioae (n. 21 ianuarie 1940, Vatra-Hudeşti) îşi aminteşte – „Din copilărie, îmi amintesc cum în duminicele frumoase eram luat la biserică de către mama mea care mă învăţa rugăciuni, mă învăţa cum să mă închin, iar la slujbele de la Înviere şi dela Bobotează participam cu tatăl meu cu multă însufleţire. Vedeam atunci când se ridica soarele şi răzbătea prin geamul de la Sf. Altar, cum parcă Domnul Dumnezeul nostru se pogora peste noi toţi cei care participam la Sfânta Liturghie. Simţeam atunci cum parcă Dumneaeu ne întărea mai mult în credinţa noastră şi parcă eram mai puternici în viaţă şi în voinţă” („Biserica şi credinţa strămoşească”, în Gheorghe Apătăchioae, „Vatra Hudeştilor. File de monografie”, Editura AXA, 2002).

hudesti

Cu un trecut îndepărtat şi zbuciumat, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vatra a fost reparată în 1924 şi pregătită pentru a fi sfinţită. Din păcate, un incendiu a mistuit totul, doar uşile de la Sf. Altar şi câteva icoane fiind salvate. S-a reconstruit o altă biserică,terminată şi sfinţită în 1928. Cu oarecare mândrie, prof. Gh. Apătăchioae afirmă – ,,numai la Vatra există biserică din bârne de lemn tencuite interior şi exterior”. Acum, în Vatra-Hudeşti, s-a înălţat o Biserică nouă – la 21 aprile 2000, un sobor de preoţi, în frunte cu P.S. Calinic Botoşăneanu, a sfinţit Crucea şi locul în care avea să se ridice Biserica; la 13 noiembrie 2005 a fost sfinţit noul şi actualul lăcaş, de către un sobor de peste 30 preoţi, în frunte cu P.S. Calinic Botoşăneanul. Vechea Biserică din bârne de lemn tencuite interior şi exterior a rămas „în picioare” întru dăinuire. Prin credinţa şi ocrotirea Vetrenilor de astăzi.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.592 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2020 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5