Primit pentru publicare: 23 ian.2015.
Autor: Vasile LEFTER.
Publicat de Lucian MANOLE: 23 ian.2015.
Gh. Z.sunt iniţialele pictorului vrâncean Gheorghe Zaiţ, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Cele două cifre de 6 exprimă vârsta artistului care a îmbinat munca de creaţie cu cea de formare artistică a talentelor aflate pe băncile şcolii.
De la marele George Călinescu am învăţat că poţi pătrunde în universul unui artist dacă te deplasezi la locul naşterii sale. Din păcate nu am ajuns încă la Zahorenii Botoşaniului, satul natal al pictorului Gheorghe Zaiţ, dar ştiu că în sufletul celui care pe 28 ianuarie împlineşte 66 de ani sălăşluieşte încă imaginea copilăriei alintate de frunzele codrului.
Ştiu, de asemenea, că în curtea vechii case părinteşti veghează copaci falnici de care nu s-a atins nicio secure. Se poate spune că este singura casă în care timpul pare a se fi oprit din curgerea sa implacabilă.
Am putut să înţeleg astfel revenirea obsesivă a penelului la „copacii fără pădure”, albi şi trişti, aplecaţi de duşmănia vânturilor care suflă pe aceste plaiuri moldovene.
Gheorghe Zaiţ are toate valenţele unui artist din vremurile romantice: boem, indiferent în aparenţă, puţin aerian, dar mereu implicat în treburile cetăţii.
Trecând prin cele “lumeşti” pentru a-şi câştiga existenţa – consilier la cultură, inspector şcolar, profesor, director de liceu etc., Gh.Z.” a păcălit “ mereu aspiranţii la podium, lăsându-i să creadă că a renunţat la pictură fiind atras de funcţii. Eroare! Gh.Z. s-a întors mereu la şevalet, în pauzele aparent secetoase, încărcându-şi bateriile spirituale cu noi teme şi motive regândite coloristic şi figurative.
Gh.Z.este adeptul spaţiilor largi, neîngrădite de garduri telurice. Picturile lui vorbesc deja cosmosului într-un limbaj criptic decodat doar de cei iniţiaţi.
Raportul de receptare la nivel obviu sau obtuz este greu de stabilit, fiindcă există o dinamică permanentă a abordării stilistice, ca metodă şi culoare.
Am contemplat picturile lui Gh.Z la expoziţii, în albume, dar şi direct în ambientul locuinţei mele, care găzduieşte mai multe acuarele ale maestrului cu figură de monah.
La ceas aniversar, 28 ianuarie 2015 – 66 de ani, pictorul păstrează aceeaşi vioiciune în ochii nemaipomenit de expresivi, pozează în taciturn, dar nu prea îi reuşeşte, iar în pictură tot caută aerul tare al piscurilor în art. Transfigurarea realităţii prin linie şi culoare ne invită din ce în ce mai mult în ţinuturile de gheaţă ale gândirii.
Cu fiecare nouă ieşire în lume, picturile sărbătoritului surprind privitorul, încifrând simbolurile odată cu trecerea anilor. Verticalitatea de odinioară, zborul avântat spre stele sunt înlocuite cu diformul, aplecarea, prăbuşirea, imposibilitatea dăinuirii într-un univers cu heruvimi bolnavi, omniprezenţi în lirica blagiană.. Coloristica sa e presărată cu tonuri triste, drumuri şi poteci care nu duc nicăieri !
Impresia că de multe ori Gh.Z. este bacovian se confirmă prin jocul copacilor, ca simbol al luptei cu stihiile naturii…”Copacii albi, copacii negri…”
Revenind la frumoasa vârstă a pictorului, făcând o trimitere la numerologie, 66 simbolizează bucurie universală, conferind celui care a adunat aceşti ani trei caracteristici: asertiv, pasiv, echilibrat.
Gh.Z. este cu siguranţă asertiv, în primul rând. Spune celor din jur ce vrea, ce simte, ce nevoi şi preferinţe are, într-un fel care îl ajută să obţină ce doreşte.
La mulţi ani , Gheorghe Zaiţ!
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania