Primit pentru publicare: 06 oct.2015
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 06 oct.2015
De multă vreme se tot discută şi rediscută problema parcărilor din Botoşani. Ieri, un articol din presă îmi atrage atenţia, pentru a nu ştiu a câta oară : Parcările cu plată din municipiu, supuse din nou atenției consilierilor locali, autor: stiri.botosani.ro , publicat: 14:32 , 5 oct.2015, unde ne minunăm de câte de mari şi complexe probleme are administraţia locală, dar nu poate să le rezolve din cauza consilierilor . Executivul Primăriei Botoșani își încearcă, din nou, norocul în Consiliul Local cu proiectul de hotărâre privind administrarea parcărilor cu plată din municipiul Botoșani. De această dată, proiectul de hotărâre va face referire doar la parcări, nu și la gestionarea mașinilor parcate neregulamentar pe domeniul public, așa cum a fost prevăzut în proiectele anterioare, respinse de fiecare dată când au fost supuse la vot, de consilierii locali. […] În prezent, parcările cu plată din municipiul Botoșani sunt gratuite.
http://stiri.botosani.ro/stire/86007/Parc%C4%83rile+cu+plat%C4%83+din+municipiu%2C+supuse+din+nou+aten%C8%9Biei+consilierilor+locali.html
Pasionată şi fermecătoare dezbatere trebui să fi fost în şedinţa cu pricina. Această problemă a parcărilor din municipiul Botoşani este în atenţia executivului de vreo patru ani şi de fiecare dată se bate apa în piuă, să face zgomot pentru nimic şi din nimic şi nicio hotărâre. Şi e aşa de simplu!… dar trebuie să fie un cap luminat şi să facă o propunere constructivă care să atragă interesul şi simpatia majorităţii consilierilor. Şi acest lucru trebuie s-o realizeze un serviciu specializat din cadrul Primăriei.
Nu de mult, un vestit consilier local propune parcări cu plată şi afirmă că sunt parcări aglomerate, […] maşini de toate naţiile[…] sau că […]e un flagel al parcărilor ilegale[…]. http://botosaninews.ro/237809/administratie/un-consilier-local-propune-mai-multe-parcari-cu-plata-in-municipiu/. Respectivul consilier uită că mai înainte a avut posbilitatea, în executiv fiind, să fi fost rezolvate adecvat aceste ilegalităţi, care nu sunt altceva, în majoritatea, decât nevoia omului de rând de a se mişca pentru cele trebuincioase traiului de zi cu zi.
Vrem nu vrem, toate acestea sunt un efect al eficienţei unor factori (familia şi şcoala) în formarea omului ca membru al unei comunităţi, educaţie şi instruirea, mai bine zis. Şi consilierii, şi membrii executivul local, şi angajaţii primăriei, şi cei care, cu efort, au reuşit să aibă un mijloc auto, cu toţii sunt supuşi consecinţelor acestor factori.
Lasând teoria, aş îndemna pe ai noştri aleşi să ia exemplu unor oraşe mari din ţară, cum ar fi Iaşul şi Sibiul, unde parcările ce aparţin domeniului public sunt gratuite. Doar cele care aparţin mediului privat sunt păzite şi serviciul de parcare furnizat este plătit de către beneficiar. La Iaşi, de exemplu, în faţa instituţiilor de cultură, teatre, cinematografe, muzee etc, precum şi în preajma marelor pieţe agroalimentare, parcările sunt gratuite. Exemple de acestea mai sunt la îndemână.
Primăria trebuie să facă venit din parcările aiurea şi nelegalităţi comise în circulaţia auto, nu din gestionarea parcărilor din domeniul public. Fiecare proprietar de mijloc auto plăteşte o taxă locală, un impozit, pentru acel bun şi are dreptul de a se bucura de libertatea circulaţiei pe drumurile şi parcările din domeniul public.
Un oraş modern cu o administraţie cu o viziune civilizată ar trebuie să lase pe locuitorii săi şi pe vizitatori, indiferent pentru ce probleme vin în Botoşani, să perceapă acel ,,bun venit!”, ca gest al ospitalităţii. Prezenţa poliţiei locale în parcările din domeniul public dă o notă de răceală şi de prost gust provocat celui ce ne calcă pragul.
Stimaţi consilieri locali, aleşi de mine, de el, de ea, de noi, cu toţii din acest oraş, LĂSAŢI PARCĂRILE DIN ZONELE AGLOMERATE LIBERE, FĂRĂ TAXE! Zonele aglomerate cu intensă şi frecventă mişcare a oamenilor este o necesitate născută din nevoia omului de a trăi. Nu sunt mofturi! Faceti ca piata sa duduie, nu o blocati! Lasaţi parcările din zonele aglomerate libere, faceţi altele şi daţi terenurile virane în concesiune, unde boschetarii şi chiriaşi locuinţelor sociale fac tot felul de improvizaţii şi blochează accesul la diferite proprietăţi, cu funcţii, chiar, de interes public.
Sunt altele de făcut şi de pus ordine : circulaţie auto pe sensuri interzise, parcări pe trotuare, depăşiri de viteză, teribilisme nocturne şi câte nu mai sunt. Aici trebuie concentrată atentia şi se vor înregistra venituri consistente la bugetul local. Taxele pe parcări nu sunt decât prilej de ciubucăreală pentru unii, fenomen nedorit de corupţiei în rândul funcţionarilor publici.
Aveţi încredere în oamenii gospodari ai acestor locuri, încredinţaţi-le amenajarile parcărilor pe locurile urâte şi nefolosite, după proiecte standard şi avize gratuite şi o să vedeţi atunci frumuseţea în oraş. Pentru acestea să vă bateţi, stimaţi şi onoraţi aleşi, indiferent din ce partid faceţi parte ! Ingrijiţi-vă şi de acei întreprinzători şi acele companii venite în oraş pentru a se bucura de facilităţi privind accesul la locurile de parcare, mai în preajmă. Faceţi standuri şi parcări amenajate special pentru biciclete, în aporpierea insituţiilor şi magazinelor des frecventate. E urât să vezi biciclete legate sau agățate de pomii ornamentali.
Şi câte nu sunt de făcut, fără prea mare osteneală!
Şi cam atât pentru azi.
Dar, înainte de şfichi, nişte întrebări :
1. avem o situaţie, inventar să-i zicem, a locurilor nefolosite sau neadecvat folosite în municipiu;
2.există un plan de folosinţă al acestora pe baza unor amenajări provizoriu (pentru a nu afecta planul urbanistic în perspectivă), care să fie realizate pe cheltuiala beneficiarilor ;
3.poate veni cineva cu un proiect de hotărâre pentru a se da sub formă gratuită proiecte standard şi avize de amenajare provizorie a unor parcări pe acest terenuri nefolosite şi concesionate gospodarilor locului ?
Răspuns la acestea nu va fi.
Şi atunci, hai cu şfichiul !
Să-i şfichiuim !… până vom folosi votul în loc de bici.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania