Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

JURNALIERUL VIEȚII BOTOȘĂNENE. ZIUA a 9-a DIN MARTIE

Primit pentru publicare: 09 mart. 2017
JURNALIERUL  VIEȚII BOTOȘĂNENE
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 09 mart. 2017, ora 21:30
se editează

 

ZIUA a 9-a DIN MARTIE

Vânzoleli și descărcări de energie lumească

,,Nu numai pe la noi, ci şi în mult disciplinata Germanie poporul iese în această vreme în număr mare pe străzi în multe oraşe ca să se exprime, să-şi comunice cât mai zgomotos starea de spirit. Motivul pentru care face aceasta este oferit de aşa numitul Fasching, un fel de săptămână a nebunilor de pe la sfârşitul lui februarie şi începutul lui martie, obicei ce vine din străvechimi istorice şi religioase, întâlnit în comunităţile catolice unde premergea intrării în postul Paştelui, marcând un fel de luare de rămas bun de la petrecerea vieţii în frupt de tot felul şi trecerea la asceza alimentară şi nu numai. Adică, un fel de “lăsata secului” de pe la noi. […].” (Lucia Olaru Nenati).
Fragmente dintr-un posibil jurnal german, un editorial semnat de  scriitoarea Lucia Olaru Nenati și  publicat în Monitorul de Botoșani din 7 martie a.c. m-a determinat să descopăr, a nu știu a câta oară, neputința noastră de a păstra și conserva adecvat bunurile imobile și infrastructura stradală veche, valori de patrimoniu, care ar facilita atmosfera manifestării depline a obiceiului și tradițiilor noastre strămoșești. La nemți aceste ,,[…] descătuşării debordante a energiilor lor […], împrejurarea în care au voie să fie nebuni, […] este una bine organizată […].” (L.Olaru Nenati) și se desfășoară în ambientale păstrate și îngrijite de secole. Imi închipui, așa, cum ar fi arătat Centrul Istoric al Botoșanilor, dacă ar fi fost nemții aici și cum s-ar percepe ,,[…] acest diluviu de personaje [care] nu cuprinde indivizi disparaţi, ci grupuri, echipe omogene de membri ai unor asociaţii, cluburi ale unor localităţi, cartiere, instituţii, şcoli etc., fiecare cu costumul şi măştile lor păstrate cu sfinţenie peste ani, […].” (L.Olaru Nenati).
Și mai am în vedere să-mi închipui, doar atât, ce atitudini ar genera carnavalurile nemților în rândul chiriașilor din locuințele sociale din orașul vechi, favorizați nemeritat ai primarilor, de ani buni. Acești angajați la stat cu salarii sociale, mai mari de cât cele oferit de micro-întreprinderilor noastre, ne strică orice acțiune culturală organizată în Centrul Istoric, sub ochii toleranți ai organelor de ordine. O toleranță peste măsură! O toleranță mult mai ridicată decât cea necesară și firească.
O toleranță neadmisă, care distruge!
Și toate acestea se petrec, pentru că la nivelul aleșilor locali problemele și preocupările majore sunt cu totul altele, decât cele care ar trebui să privească și O STRATEGIE LOCALĂ a descoperirii, păstrării, conservării și promovării bunurilor din Patrimoniul Național Cultural:
Ceartă în Consiliul Local de la numirea membrilor CA la Urban Serv și Modern Calor! Social-democrații, acuzați de „interese personale și șmecherii, stiri.botosani.ro, 9 mart. 2017.
,,Consilierii locali s-au întrunit, joi, în ședință de îndată, pentru a numi membrii în noile Consilii de Administrație de la societățile Modern Calor și Urban Serv, după ce procedura de selecție s-a încheiat, dar luarea unei decizii a generat cearta si acuzatii intre alesii municipali. […].” (Claudia Luca): http://stiri.botosani.ro/stiri/administratie/cearta-in-consiliul-local-de-la-numirea-membrilor-ca-la-urban-serv-si-modern-calor-social-democratii-acuzati-de-interese-personale-si-smecherii.html;
,,Consiliul Local Botoșani se întrunește chiar astăzi în ședință extraordinară pentru a acorda un mandat special consilierilor Ady Petrușcă și Gabriel Tănasă pentru a vota în AG […].” (Sergiu Bălășcău) în Lovitură de teatru în termoficare, PSD-iştii pe cale să piardă CA-ul de la Modern Calor după un concurs… privat – LISTA membrilor , www.botoșănenul.ro, 9 mart. 2017:  http://www.botosaneanul.ro/top-news/lovitura-de-teatru-in-termoficare-psd-istii-pe-cale-sa-piarda-ca-ul-de-la-modern-calor-dupa-un-concurs-privat-lista-membrilor/#sthash.EzRB6FbM.dpuf.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania