Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Despre G.T. Kirileanu iarăși, acum la 100 de ani

Primit pentru publicare: 13 dec. 2016
Autor: Ion N. OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul (Bt)
Publicat: 13 dec. 2016
Actualizat: 14 dec. 2016
Editor: Ion ISTRATE

 

 

Despre G.T. Kirileanu iarăși, acum la 100 de ani


“Bună ziua, cuvenitele salutări post-electorale şi ante-sărbători creştine, plus o informaţie (posibil) utilă: Conform mesajului primit de la distinsul Purtător de Cuvânt al Cărţii, miercuri, 14 decembrie, ora 17, în emisiunea de pe siteul www. cartea de la ora 5, va vorbi despre vol. 3 al memoriilor lui G.T. Kirileanu ). Dacă rataţi, fireşte, veţi găsi „pastila” în arhivă…  La bună revedere”

Un salut/anunț prin e-mail de la Constantin Bostan, cel care și-a prezentat cărțile despre Kirileanu la Iași, la USR,, sala mare, unde am fost de față și le-am prezentat în cronici găzduite de revista Luceafărul: “G.T. Kirileanu –Martor la Istoria României”, 17 februarie 2014; “G.T. Kirileanu, Martor la Istoria României, 1872-1960, de Constantin Bostan, bun prilej să ne amintim ce a fost acum 100 de ani. Aliatul nostru scos cu pușca din țară”, 5 martie 2014 ; “G.T. Kirileanu, Martor la istoria României 1872-1960, de Constantin Bostan: Familia Regală și grija față de copii”, 7 martie 2014, toate aceste eseuri au fost cuprinse și în “Eternitatea ideilor în cărțile noastre. Reflecții, reflecții”, vol. I,,497p., de Ion N. Oprea, Ed. PIM, Iași, p. 241-272.
Deschid documentarul recomandat și citesc pentru cititorii noștri ce îi interesează: MIERCURI 14 decembrie – G.T.Kirileanu, Martor la istoria României, 1872-1960. Jurnal şi epistolar, Vol. III, 1919-1920, Ediţie de Constantin Bostan, Editura RAO.
Și în rezumat ce are să ni se spună mâine la ora 15: “Când te formezi la școala junimismului, cu Titu Maiorescu îndrumător, și devii nu ”doar” editorul atitrat al operei lui Ion Creangă, ci și bibliotecarul Palatului, fiind consilier al lui Barbu Știrbey și un apropiat al lui Ionel Brătianu, al Reginei Maria și regelui Ferdinand, e de la sine înțeles ce valoare capătă jurnalul și corespondența lăsate posterității. Dacă adăugăm la asta apropierea de N. Iorga – cel mai năstrușnic, picant, și uneori revoltător personaj al acestor însemnări – precum și excelenta editare a volumului (care dublează multe afirmații cu extrase din mărturii deopotrivă conservatoare și liberale, respectiv Marghiloman și I.G.Duca – rezultă o lectură captivantă și plină de învățăminte pentru actualitate”…
Dacă manifestarea anunțată are ceva în legătură cu sosirea la Iași a TRENULUI REGAL chiar în aceste zile din care ne vor zâmbi Alteța Sa Margareta și prințul Duda, atunci merită să mergem în întâmpinarea lor și la GARĂ…
Și iarăși, dacă vi s-o părea interesant ce veți asculta miercuri, atunci, vă rog, reveniți și joi când Simona Preda, Valeriu Antonovici vor prezenta Tot înainte ! Amintiri din copilarie, Prefață de Adrian Cioroianu, Editura Curtea Veche, eu informându-vă din timp asupra conținutului cuvântului lor: „E de ajuns să enumerăm câțiva autori cuprinși în carte – Doina Ruști, Răzvan Mazilu, Doina Jela, Florin Toma, Theodor Paleologu, Tiberiu Soare, Pavel Șușară, Ana Barton, Mirel Bănică – pentru a înțelege numaidecât varietatea perspectivelor asupra copilăriei în ceaușism. Dincolo de mulțimea umilințelor, de sărăcie, pionierie, limitări, malformări ș.a.m.d. e limpede că prefațatorul are dreptate : ”am fost o generație infinit mai norocoasă decât cea a părinților noștri, care se nășteau în anii ultimului război (plus sau minus)…”
În ce mă privește, după cum s-a înțeles, iubesc eu toți confrații, dar mă întreb, când se vor ocupă organizatorii de emisiuni pe siteul www și de autori mai mărunței, ca cei de la Cenaclul literar la distanță, care publică și în reviste iubite și apreciate cum e Luceafărul, crescător de condeie, cum se proceda cândva, în anii de sărăcie anteriori lui 1989, cu aproape nimic-nimic mai vesteșiți în cultură față de cei în care ni se flutură Copyrght-ul…
Ion N. Oprea
13 decembrie 2016



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania