Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 9 (129), August 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 03 Sept. 2019
Text și foto: Cosmina Marcela OLTEAN, U.A.G.E – redactor șef adj., Revista Luceafărul
Foto: Corul Aletheia (arhiva proprie)
Publicat: 04 Sept. 2019
© Cosmina Marcela Oltean, ©Corul Aletheia, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com sau editura[at]agata.ro
Anul acesta de Ziua Limbii Române, Biblioteca Judeţeană “Kajoni Janos” din Miercurea Ciuc şi Consiliul Judeţean Harghita au organizat o activitate prin care şi-au propus să atragă cititorii de toate vâstele în bibliotecă pentru a lua parte la un concurs online interactiv, alcătuit dintr-o serie de jocuri de gramatică, înţelegerea textului şi stilistică. Accentul a fost pus pe literatura contemporană. Aşa cum afirma Melinda Bedő, metodist al Bibliotecii Judeţeane, acest concurs este o activitate menită să se desfăşoare în spaţiul bibliotecii şi este un mod de a încuraja învăţarea nonformală, prin joc şi distracţie.
Scopul activităţii a fost acela de a învăţa ceva nou, de a arăta importanţa limbii şi literaturii române şi de a sublinia importanţa exprimării corecte atât verbal cât şi în scris. “Credem în învăţarea prin joacă şi în ideea de a pleca acasă cu ceva în plus de la o astfel de activitate”, spunea Melinda Bedő. Jocurile din cadrul activităţii au fost concepute de Melinda Bedő, Corina Haţegan şi Cristina Rădulescu. Activitatea a avut loc miercuri, 28 august, la Liceul “Miron Cristea” din Subcetate şi vineri, 30 august, la Biblioteca Judeţeană “Kajoni Janos” din Miercurea Ciuc.
Iniţiativei bibliotecii judeţene s-au alăturat Biblioteca din Subcetate şi Liceul “Miron Cristea”. Astfel miercurea trecută concursul online de limba română s-a desfăşurat în laboratorul de informatică al liceului din Subcetate. Aici s-au adunat 19 participanţi, elevi de gimnaziu şi absolvenţi ai liceului, 5 cadre didactice şi 3 bibliotecari. Un cuvânt de deschidere a venit din partea prof. Anişoara Balog, director adj. al liceului şi din partea Melindei Bedő, care a prezentat câteva idei despre sărbătoarea limbii române şi cadul general al concursului. Participanţii s-au implicat cu entuziasm în programul pregătit de reprezentanţii bibliotecii judeţene, intrând în competiţie pentru unul dintre cele 5 premii. În urma concursului, primii 5 finalişti au fost răsplătiţi cu cărţi de literatură contemporană oferite de Consiliul Judeţean Harghita. Premii în cărţi a oferit şi Asociaţia Culturală “Dobreanu”, a profesoarei Doina Dobrean.
Vineri, 30 august, concursul a avut loc la Biblioteca Judeţeană, cu un număr de participanţi ce s-au încadrat în toate categoriile de vârstă. Au fost premiaţi, de asemenea, cei care au terminat pe primele 5 locuri, însă fiecare dintre cei 15 participanţi a plecat acasă cu un mic premiu din partea organizatorilor, pe lângă noile cunoştinţe dobândite. “Ne-am familiarizat cu versurile poetei Georgeta Mănilă, din volumul Cuvinte ce s-au mai spus. Concursul s-a desfăşurat online, iar sarcina concurenţilor a fost aceea de a găsi cuvântul lipsă, alegând din patru variante propuse, pentru a recompune rima originală. Câştigătorii au fost aleşi de calculator după criterii precum corectitudinea răspunsurilor şi rapiditatea cu care a selectat răspunsul. Lupta a fost strânsă, iar diferenţa dintre concurenţi a fost dată de fracţiuni de secundă. Câştigătorii de la Miercurea Ciuc au fost o elevă, doi studenţi şi doi adulţi. Eleva şi studenţii ne-au spus că literatura face parte din domeniul lor de studiu, pe când unul dintre adulţi mărturisea că nu a mai exersat teoria literară sau elementele de versificaţie de câteva decenii”, povestea Melinda Bedő.
Ziua Limbii Române se sărbătoreşte anual la data de 31 august începând cu anul 2013, data fiind stabilită în mod simbolic pentru a coincide cu sărbătoarea similară instituită în 1990 în Republica Moldova sub numele “Limba Noastră”. Se ştie că limba română, limbă din grupul italic şi subgrupul oriental al limbilor romanice, a evoluat din latina orientală. În evul mediu şi perioada premodernă au intrat în limbă un număr de cuvinte de origine slavă, turcească, grecească, maghiară, iar în secolul al XIX-lea o influenţă puternică a avut-o limba franceză. Cel mai vechi document scris în limba română este Scrisoarea lui Neacşu de la Câmpulung, datând din anul 1521, care foloseşte alfabetul chirilic greco-slavon specific limbii româneşti.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania