Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

  Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 14 → 2022

  Ziua Limbii Române la Biblioteca Municipală din Topliţa

  Primit pentru publicare: 1 sept. 2017
  Autor: Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj., Revista Luceafărul
  Foto: Cosmina Marcela OLTEAN
  Publicat: 2 sept. 2017
  Ion ISTRATE

   

   

  Ziua Limbii Române la Biblioteca Municipală din Topliţa

   

  După-amiaza de 31 august a fost dedicată şi la Topliţa unei manifestări de Ziua Limbii Române, organizată la Biblioteca Municipală George Sbârcea de conducerea acesteia şi cu sprijinul necondiţionat al doamnelor bibliotecare.

  Începând cu orele 15, participanţii la eveniment au putut urmări prezentarea Limba română între trecut şi viitor. Invitaţii manifestării au fost prof. Ilie Şandru şi autoarele Maria Mărginean şi Doina Cotfas. A luat întâi cuvântul prof. Ilie Şandru, care a vorbit despre Rolul literaturii în conservarea limbii române. În opinia d-lui Şandru limba noastră română este o limbă sfântă care exprimă spiritul naţional. Dl. profesor a dorit să accentueze importanta legătură dintre limbă şi literatură, dar şi relaţia de reciprocitate dintre cele două. Literatura se află în serviciul limbii, iar limba în serviciul literaturii. Pe parcursul discursului, dl. Şandru a făcut trimitere şi la vorbele unor importanţi oameni de litere cu care se mândreşte cultura românescă. Astfel a ţinut să-l citeze pe Mihail Kogălniceanu, care considera că un popor se întinde până unde se întinde limba lui, sau pe Liviu Rebreanu care credea cu tărie că la baza limbii române literare stă limba ţăranului român, concept pe care l-a susţinut chiar din momentul intrării sale în Academia Română. Un mare inovator al limbii române a fost şi poetul Mihai Eminescu. Până la el se vorbea şi se scria într-un fel, iar de la el încoace limba română s-a schimbat considerabil, sublinia dl. profesor.

  Manifestarea a continuat cu prezentarea mai multor poeme din cărţi semnate de Maria Mărginean şi Doina Cotfas. Pe rând, autoarele au recitat câteva versuri din creaţia proprie şi au vorbit audienţei despre motivele care le-au determinat să înceapă să scrie. Cele două autoare au căutat în poezie un refugiu, dar şi o cale de exteriorizare şi materializare a unor gânduri şi sentimente.  

  Evenimentul s-a încheiat cu un moment aniversar: un an de la lansarea revistei Toplitera. După cum afirma şi dna Viorica Lazăr, redactorul-şef al publicaţiei şi moderatoarea manifestării, revista Toplitera are menirea de a anima spiritele în ceea ce priveşte literatura locală, de a promova scriitorii din zona Topliţei, dar mai ales de a încuraja tinerii să scrie şi să contribuie la conţinutul publicaţiei.

     Abonare la articole via email

  Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

  Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

  Drept de autor © 2009-2023 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
  Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
  Server virtual Romania

  Statistici T5