Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Un regal de muzică clasică și balet, în spiritul concertelor de sărbători de la Viena

  • Turneul național Regal vienez, 27 decembrie, Miercurea-Ciuc

Un turneu național cu artiști de talie mondială ai teatrelor de operă din România, Elveția, Austria și Italia, nume marcante ale muzicii clasice contemporane, s-a desfășurat pe toată durata lunii decembrie, acoperind aproape în întregime țara noastră, eveniment organizat de Opera Vox și Orchestra di Teatro D’opera Italiana. Spectacolul extraordinar de Crăciun a inclus secvenţe de referinţă din istoria muzicii clasice, cu polci, mazurci şi marşuri celebre din J.Strauss, Lehar, Kalman şi Joseph Lanner, acestea fiind întregite cu momente coregrafice, oferite de Ansamblul de Balet „Opera Vox”, dar și cu inserții umoristice, în încercarea de a recreea atmosfera și spiritul vienez, de a ne aduce căldură și pozitivism. Printre numele mari prezente în cadrul spectacoului se numără baritonul italian Alfio Grasso și soprana Ginevra Rizzi, aflată pentru prima dată în România. La pupitrul dirijoral au fost Matei Pop (România) și Salvatore Cicero (Elveția), iar regia și coregrafia poartă semnătura lui Vlad Sebastian.

Turneul Regal vienez, care a însumat 33 de spectacole, a debutat la Zalău, pe 6 decembrie, bifând apoi pe harta evenimentului locații precum Baia Mare, Satu Mare, Alba Iulia, Sibiu, Deva, Pitești, Brașov, Iași (cu două reprezentații), Suceava, Piatra Neamț, Bacău, Constanța, București (două reprezentații), Craiova (două reprezentații), Arad, Timișoara, Oradea, după care spectacolul a ajuns la Miercurea-Ciuc, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, în seara de 27 decembrie, ultima reprezentație având loc la Cluj-Napoca, în seara următoare.

De la organizator aflăm că “Orchestra di Teatro D’opera Italiana este una dintre cele mai celebre orchestre din Europa, aplaudată pe marile scene de operă și filarmonice din toată lumea. Este deajuns să amintim câteva scene de tradiție: Brucknerhaus Linz (Filarmonica din Linz), Bregenz Festspielhaus (Filarmonica dinBregenz), Brunnenhof der Residenz Munchen (Palatul Imperial din Munchen), Stadthalle Viena, Meistersingershalle Nurnberg, Kasemattenbuehne Graz ș.a.m.d..

Recunoașterea orchestrei este dată și de colaborările cu mari nume ale liricii mondiale, soliști și dirijoride la Arena din Verona, Teatrul Scala din Milano, Teatrul de Opera din Roma, Opera din Viena… Membrilor Orchestrei di Teatro D’opera Italiana li s-au alaturat Orchestra „Opera Vox”, cunoscută și apreciată la nivel național și internațional. Este pentru prima dată în România când două orchestre își dau mâna pentru a oferi publicului seri memorabile și experiențe muzicale unice.
Cele două orchestre au fost acompaniate de Ansamblul de Balet „Opera Vox”, cu momentele mult așteptate de vals, polci, can-can, într-o coregrafie efervescentă în concepția lui Vlad Sebastian.
Dacă nu puteți ajunge la concertele de Crăciun și Anul Nou de la Viena, aducem noi spiritul vienez în orașul dumneavoastră, prin cele mai frumoase capodopere muzicale vieneze ale dinastiei Strauss, Franz Lehar, Emerich Kalman și multe, multe alte surprize muzicale și coregrafice!” 

Text, foto – Cosmina Marcela OLTEAN

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania