Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Cronică de expoziție: Cristian Bîrzoieş „Naraţiuni la timpul trecut”

 

 

  Gheorghe MEDIAN      

  •       Cristian Bârzoieş, se numără printre artiştii plastici botoşăneni, al căror nume este din ce în ce mai des amintit. Lucrările sale, în mod deosebit cele de pictură şi grafică, au putut fi admirate în numeroase expoziţii de grup, găzduite în ultimii ani de Galeriile de Artă „Ştefan Luchian”, precum şi în manifestări expoziţionale organizate în diverse oraşe din ţară, între care Piteşti, Buzău şi Piatra Neamţ. În anul 2019,  a avut prima expoziţie personală la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian”, iar la începutul lunii aprilie a acestui an, o parte consistentă a creaţiilor sale, a fost expusă, într-o nouă expoziţie personală, vernisată în ziua de 4 aprilie, în Sala „Portaluri”, din  Memorialul ,,Mihai Eminescu” de la Ipoteşti.
  •   Intitulându-şi expoziţia „Naraţiuni la timpul trecut”, artistul a reunit într-o riguroasă selecţie, o parte a lucrărilor realizate în ultimii şase ani  (2017 – 2023), perioadă în care a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Botoşani şi a pe cele ale masteratului la Facultatea de Arte Vizuale şi Design, din cadrul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi.
  • Cristian Bârzoieş şi-a expus public primele sale creaţii în anul 2017, la vârsta de 48 de ani, dar privindu-i lucrările, te întrebi dacă intrarea sa atât de târzie în rândul artiştilor plastici, nu a fost o hotărâre deliberată. Varietatea temelor pe care le ilustrează, tehnicile şi genurile deosebite în care se exprimă plastic şi nu în cele din urmă siguranţa desenului, fermitatea tuşelor şi rafinamentul paletei coloristice în care-şi realizează tablourile, ne fac să credem că prezenţa lucrărilor sale în expoziţii putea să se producă cu mulţi ani în urmă. S-ar fi putut, desigur, dar artistul şi-a dorit ca acest moment să nu fie unul oarecare, iar debutul său artistic să se producă doar atunci când va putea să aibă toate argumentele necesare care să-i valideze statutul de artist plastic, în deplinătatea înţelesului acestui cuvânt. Din acest motiv, drumul de la conştientizarea propriei valori, până la intrarea în rândul artiştilor plastici consacraţi a durat atât de mult. Finalul său trebuia însă să aibă loc, pentru că, nu ne temem să ne exprimăm convingerea Cristian Bîrzoieş s-a născut pentru a fi pictor şi doar factori conjuncturali au făcut ca destinul să-l poarte pe alte căi, spre o altă profesie.
  •            În puţine cazuri se poate afirma că cineva trebuia să devină artist. Îndrăznim să ne afirmăm convingerea că în ceea ce-l priveşte pe Cristian Bîrzoieş, acest fapt era inevitabil, pentru că, dincolo de harul cu care s-a născut, el a avut şansa să întâlnească oameni care l-au ajutat să-şi înţeleagă chemarea, să pătrundă în tainele creaţiei artistice şi să-şi dorească să intre, ca profesionist, pe uşa din faţă, în rândurile făuritorilor de frumos. Între cei care au contribuit la formarea sa ca pictori, se impun a fi amintiţi profesorul George Chihaia, de la Hlipiceni, localitatea natală a artistului, acelaşi care i-a îndrumat pe calea artei şi pe cunoscuţii pictori botoşăneni Florin Prodan şi George Şpaiuc şi în mod cu totul special pe soţii Victor şi Angela Hreniuc, profesori la Şcoala Populară de Artă „George Enescu” din Botoşani.
  • Expoziţia personală pe care a deschis-o la Memorialul „Mihai Eminescu” de la Ipoteşti, reprezintă o retrospectivă a creaţiilor lui Cristian Bîrzoieş  din ultimii şase ani, oferind celor interesaţi de arta sa, posibilitatea de a-l cunoaşte sub modalităţile în care se  exprimă plastic – pictură şi grafică –  şi a genurilor artistice pe care le abordează –natura statică, peisaj şi nu în ultimul rând  pictura nonfigurativă.
  • Ceea ce trebuie în mod special reţinut în cazul expoziţiei asupra căreia ne referim, este modalitatea originală a pictorului de a-şi prezenta parcursul  artistic, grupând tablourile după perioadele în care au fost realizate. Primele, reprezentând studii de portret, cu personaje în diverse ipostaze şi trăiri emoţionale şi peisaje urbane, poartă amprenta cursurilor iniţiale urmate la Şcoala Populară de Artă. Următoarele,– peisaje din alte zone pitoreşti ale ţării în care s-a aflat în calitate de participant la diverse tabere de creaţie, natură statică, flori şi compoziţii nonfigurative, demonstrează progresele rapide făcute în direcţia devenirii sale ca autentic artist plastic. 
  • Expoziţia de faţă, face dovada talentului indiscutabil al pictorului Cristian Bârzoieş şi a faptului că oricând poate abandona genurile în care s-a exprimat până acum, în favoarea unei sinteze plastice personale, mai apropiată de spiritul modern, desprinsă de constrângerile concretului.  Numărul mare al tablourilor care fac parte din ultimul segment al expoziţiei – compoziţiile nonfigurative – ne îndreptăţesc să credem că acesta este genul  spre care se va orienta în anii ce urmează.. 
  • Aşteptăm ca viitorul să ne confirme această presupunere şi ne dorim să-l reîntâlnim pe Cristian Bârzoieş, cu lucrările sale în cât mai multe expoziţii şi, desigur, într-o nouă expoziţie personală.


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania