Traversăm o perioadă în care întâlnim tot mai des părinţi cu un stil de viaţă stresant, care fac eforturi considerabile pentru a-şi creşte şi îngriji copiii. Neuroştiinţa a stabilit că stările emoţionale ale părinţilor au un efect major asupra formării creierului copiilor chiar şi în timpul vieţii intrauterine. Conform ultimelor cercetări, apariţia tulburării de deficit de atenţie este consecinţa psihologică a vieţii într-un anumit mediu, în care nu sunt asigurate condiţiile necesare pentru dezvoltarea sănătoasă a cortexului prefrontal în perioada de creştere.
Tulburarea de deficit de atenţie se defineşte prin trei caracteristici: slabă capacitate de concentrare, un slab control al impulsurilor şi hiperactivitate. O persoană cu tulburare de deficit de atenţie se poate „deconecta” brusc, poate pierde informaţii, încurcă lucrurile şi întâmpină dificultăţi în a urmări firul unei conversaţii. Excepţie fac activităţile interesante şi motivante care facilitează apariţia atenţiei active în care mintea este provocată şi creierul lucrează.
Dr. Gabor Mate, autor recunoscut pentru lucrările sale în domenii privind dependenţa, stresul, trauma şi dezvoltarea umană, prezintă cinci principii care se recomandă a fi aplicate pentru dezvoltarea sănătoasă a unui copil cu tulburare de deficit de atenţie. Aceste principii ajută la restaurarea şi solidificarea ataşamentului părinte-copil.
1. Părintele îşi asumă o responsabilitate activă în relaţie (…) Lectură completă la: https://edict.ro/tulburarea-de-deficit-de-atentie-principii-de-comunicare/