Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Elevul DIMA dintr-a șaptea

  •           Despre Mihail Drumeș și Opera lui am scris în Luceafărul și în volumul 77 din ANTOLOGII „Istorii, comentarii, miscelanea”, INVITAȚIA la VALS, acum ne  oprim asupra altui top, cartea citată- Elevul DIMA dintr-a șaptea – cu care mulți dintre noi, în tinerețe, fără bătrânețe ne=am cheltuit zilele și nopțile. Facem asta ca o reamintire și îndemn la lectură, indiferent de vârstă și preocupări.
  •             Elevul Dima, știți,chiar dacă ați citit cartea în timpul orelor de clasă, pe sub bancă,  este Grigore Dima născut în Anglia, cu două cetățenii: română și engleză. Primele două clase gimnaziale le-a făcut la Londra, a treia la Geneva, a patra la București, a cincea și a șasea la Paris. În clasa a șaptea, tatăl său l-a trimis la școala de stat la Craiova unde a fost găzduit de Dona Bianca.
  •             În timpul școlii,amatori de călătorii,  băieții au decis să facă o excursie la Dunăre, dar au anulat-o, gândindu-se să pornească în căutarea unei comori tocmai în America. După o altercație cu Basu’, colegul lui de clasă, în timpul căreia Dima a fost rânit și apoi dus la spital, Lotte, fata gazdei,- Dona Bianca _ își recunoaște dragostea ei fată de Dima și astfel a început o frumoasă poveste de iubire.
  •                Cu gândul la expediția transoceanică, Dima a creat „A.R.P.E.T-ul” care avea ca obiective principale descoperirea comorii și înființarea unei noi țări numită Grigorida. Interesant, această idee a fost susținută și de profesori.
  •            În clasa a VIII-a, Dima a fost mutat la Leagăn unde s-a împrietenit cu elevul din clasa a VI-a, Catalin Soimaru care –semn al tinereții și, poate, al teribilismului –  se sinucide din dragoste pentru directoarea Leagănului- se mai întâmplă și astăzi. Toți arpetistii l-au condus pe ultimul drum și i-au ținut de urât la mormântul lui până a doua zi.
  •                  Visul expediției transoceanice a fost curmat de o altercație dintre elevii clasei a VIII-a și Consiliul Profesoral, urmată de decizia exmatriculării lui Dima din toate școlile și distrugerea A.R.P.E.T-ului de către Poliția din Craiova. Astfel, Dima a fost obligat să se mute la București sub o identitate falsă pentru a nu fi descoperit de Poliție și unde s-a dus în audientă la Secretarul general al Ministrului Învățământului pe care l-a amenințat că se va sinucide dacă nu i se retrage pedeapsa în 27 de zile. Lotte, iubita lui, l-a urmat la București și a hotărât să se sinucidă împreună cu el.
  •                 Între timp, însă,  cei doi s-au logodit.Firul tinereții cheamă cititorul la lectură, nu?
  •                 Neprimind niciun răspuns de la oficialitățile curtate,  până la 1 Decembrie, cei doi îndrăgostiți au încercat să se sinucidă la Hotel Europa, unde nu doar  găzduiau, dar nu au reușit, fiind salvați de tatăl lui Dima. După acest episod, cei doi au fost separați de către părinți și Dima a început o nouă viață în Anglia, continuându-și studiile, crezând că Lotte, între timp, a și murit.
  •             Timpul trece, ca în romanele de dragoste, destul ca elevii să citească, închipuindu-și propria viață!
  •             15 ani, după moartea tatălui său, Dima, acum inginer, află că Lotte nu este moartă și pornește spre Craiova pentru a o întâlni. Însă Lotte era deja căsătorită și avea 3 copii.A întâlnit-o, însă,  pe Ioana Pâslaru, fosta lui vecină,  pe care nu o mai văzuse de 16 ani, de la Revelionul din 1914, când  îi promisese că se vor căsători, acum cei doi s-au logodit.
  •              Apărut cu mai bine de cincizeci de ani în urmă, Elevul Dima dintr-a șaptea nu și-a pierdut niciun moment farmecul. Povestea de dragoste dintre Grig și Lotte, apetența pentru aventuri nemaivăzute, idealismul, impertinența și naivitatea, entuziasmul tinerilor din romanul lui Drumeș rămân la fel de actuale.
  •              Asemenea tuturor adolescenților, Dima, Tarzan, Magotu, Basu și toți ceilalți visează și trăiesc totul la intensitate maximă. Planuri pentru o expediție spectaculoasa, conflicte cu profesorii, drame interioare, iubiri pasionale, toate acestea sunt suprinse și descrise de Mihail Drumeș cu naturalețe și talent, fascinând generații întregi de cititori.
  •                 Iată un fragment din cartea „Elevul Dima dintr-a șaptea” de Mihail Drumeș:”Incep să mă conving că nu e frumoasă. Are gura prea inare. Și merge nu știu cum, cu pași mărunți, legănându-se. N-are, orice s-ar spune, un mers grațios, care să încante ochiul. Am văzut-o odată, la Comedia Franceza, în Les Romanesques, pe actrița Denise Laugier. Dumnezeule, mersul ei era o poemî; nu-i vorbă, avea picioare atât de fine și de subțiri… Dar de ce stau la discuție? Ar fi ridicol s-o compar cu Lotte.
  •                La urma urmei, nici n-o cheamă Lotte. Aflu că are trei nume: Cristina, Constanța, Charlotte. Ii place să i se spună Lotte, ca iubitei lui Werther. Se vede că o bat gândurile și pe ea să ajungă eroină de roman. Are și mutra!
  •                 El n-aștepta să fie rugat a doua oară. Se ridica de pe scaun foarte grav, se trage câțiva pași îndărat și, făcând o plecăciune, anunța teatral:
  •               – Imitațiuni după diverse animale domestice.
  •                 Apoi își duce amândouă mâinile la gură, le strânge pumn și începe să rage cu icnituri repetate, ca măgarii. Lotte pufnește în râs cea dintâi. Ii zăresc dinții albi și mi-i ciudă că sunt atât de frumoși. Cuviosul Gigi râde potolit, parcă i-e frică să nu facă zgomot. Uit de Lotte și izbucnesc în hohote, încât îmi dau lacrimile. Tot așa și Dona Bianca. Numai Nicu nu ia parte la petrecerea noastră. N-a uitat harța de adineauri. E mereu înțepat și poartă ranchiuna mult timp.”
  •                     Aproape compilare după Mihail Drumeș, pusă în ANTOLOGII, „Istorii, comentarii, miscelanea”, coordonator Ion N. Oprea, Iași,13 decembrie 2023.


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania