Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Zilele Eminescu, 2013… cu ,,Viața în interval”

,,Zilele Eminescu, 2013”… cu ,,Viața în interval”

Biblioteca Județeană ,,Mihai Eminescu” Botoșani împreună cu Editura Agata, în cadrul manifestărilor dedicate ,,Zilelelor Eminescu” din acest an, lansează cartea profesorului Georgică Manole, ,,Viața în interval”, din colecția ,,Cărțile Revistei Luceafărul”.

La fiecare început de an, Biblioteca Județeană ,,Mihai Eminescu” Botoșani ne oferă ,,momente de adâncă vibrație spirituală”, organizând evenimente deosebite pentru ,,omagierea omului deplin al culturii române, Mihai Eminescu”.
Acțiunile din cadrul acestor manifestări se desfășoară în Sala de Lectură a Bibliotecii ,,Mihai Eminescu” Botoșani, sâmbătă, 12 ianuarie 2013, începând cu ora 10,00.
(Programul integral al Acțiunii se poate vedea la adresa: http://www.bibliotecabotosani.ro)

Afis lansare VIGeorgică Manole,
,,Vocea Academică a Başeului sau Academia lui Manole, cum i se mai spune profesorului de matematică Georgică Manole, redactor şef al Revistei Luceafărul (Botoşani), născut acum 60 de ani, în Popeşti, (…) în Ţara Vrancei. (…).
Publicist, poet, eseist, fondator al Revistei ,,H” şi co-fondator al Revistei ,,Luceafărul”(Botoşani), emeritul dascăl şi-a încununat truda cu opt cărţi publicate: „Logica lui MaSaJuSt” (1996), „Antigeometria tristeţii” (2001, poezii), „Aici… Acolo… Dincolo…” (2002, eseu despre antigeometrie), „Ierbarul cu… arici” (2003, eseu despre antimanagement), „Clopotul lui Gauss” (2005, poezii), „Chipul efemerului. Jurnal din actualitate(a)” (2008, jurnalistică), „Idei la firul ierbii” (2009, eseuri), „Matematică pentru performanţă – teme pentru clasa a V-a” (2010, teste) precum şi acest volum, din colecţia ,,Cărţile Revistei Luceafărul”, sub titlul ce ne sugerează esenţa unei abordări filozofice, ,,VIAŢA ÎN INTERVAL”. (…)
,,Viaţa în interval” mai are o semnificaţie şi anume aceea a unei strădanii de succes, lună de lună, în mai bine de trei ani, timp în care autorul a coordonat şi activitatea editorială a Revistei ,,Luceafărul”.
Înclinaţia spre eseul filozofic, fără îndoială, este o chestiune consacrată şi bazată pe o profundă lectură şi cunoaştere a fenomenului conştiinţei, înţelegerii proceselor care se petrec la nivelul acesteia de înturnare a conştientului asupra lui însuşi, de răbufnire şi exteriorizare a subconştientului, pentru că Georgică Manole „atacă spontan şi fără prejudecăţi marile teme existenţiale, privite prin prisma şi unghiul bobului de rouă închistrit pe firul de iarbă al logosului esopian, cu o dezinvoltură şi nonşalanţă donquijotească. Reflecţiile sale pe marginea unor realităţi imediate ţin de resorturile unei lecturi elevate, tratate cu abilitate şi îndemânare critică surprinzătoare, de experienţa şi practica unui intelectual de rasă… în lumea monotonă a satului românesc de azi.”(Petruţ Pârvescu) şi ,,Sunt (multe) lucruri sclipitoare, asociaţii ingenioase, teorii curajoase, opinii riscante (…) care îl caracterizează mai mult decât fidel (…). Dincolo de subtilităţile conceptuale dezvoltate şi susţinute cu argumente de eseistul matematician, pe Georgică Manole nu-l poţi niciodată stăpâni, încătuşa (în dogme), nu-l poţi găsi într-un loc dinainte ştiut. Ca argintul viu, el se strecoară (şi) printre degete. El e mereu ba AICI…, şi ACOLO…, ba DINCOLO… apoi, chiar şi AICI…, şi ACOLO…, şi DINCOLO (deodată)!” (Al.D.Funduianu).
Filozofia lui Georgică Manole o întâlnim pretutindeni, în lecţiile de la şcoală, în dialogurile cu prietenii, în vorbirile de la întâlnirile redacţiei Revistei Luceafărul, în scrierile pe care le semnează.(…)
… avem de a face cu un original cugetător, astăzi o discusiune, mâine o convicţiune perfectă. La Georgică Manole cugetarea nu este un act simplu de constatare, de remarcă, ci odată cu aceasta se declanşează, fără pregetare, o atitudine cu multiple şi complexe valenţe filozofice, politice, sociale şi culturale. Georgică Manole nu trece uşor peste imbecilizarea din spaţiul cultural sau peste anumite fixaţii la nivelul impulsurilor lăuntrice, instinctuale ale unora care prin artă şi ,,creaţiile” lor voiesc să transmită mesaje comunităţilor în care trăiesc. (…)

În analizele şi studiile Domniei sale un loc important îl ocupă ,,produsele” muncii literare ale scriitorilor botoşăneni, unde se opreşte, mai atent: ,,Luându-şi ca filozofie OBSESIA GROPII şi conştient că duce „povara handicapului numit aripă”, Vasile Iftime invocă permanent divinitatea, să-l menţină în starea de inconştienţă dată de „senzaţia plăcută de zbor”. Mulat perfect pe o filozofie matură, discursul liric al poetului Vasile Iftime îl scoate, cu acest volum, din interval. Nu a stat mult DINCOLO. Volumele care au urmat, din păcate, l-au readus în interval unde continuă să scrie o poezie mâloasă.”
Mai vedem, în această carte, cutezanţa profesorului Georgică Manole de a categorisi, pe potrivite, fără rezerve, pe cei ce se ocupă cu scriitura literară, fie cei forţaţi de instinctul primar al unui ,,praedicamentus populus”, fie cei care au chemare pentru aceasta: ,,În Botoşani există două sau chiar trei găşti literare. Ele nu au personalitate fiindcă sunt anexate programatic, ideologic şi pupincuristic altor găşti zonale, care la rândul lor sunt anexate altor găşti cu iz naţional. Spre exemplu, există o gaşcă din care face parte un poet botoşănean eXcesiv de dur cu cei care mai respectă cultura. Fiind şi eXcesiv de nepoetic, zice: „Într-o seară am cărat cu nevastă-mea/ zece găleţi cu c….”. Şi unde le-ai aruncat stimate poet, fiindcă îi simţim mirosul peste tot? Nu ne ajunge faptul că politica e plină de mirosuri pestilenţiale, ne mai trebuie şi damful produsului cărat de eXcesivul poet?”(din interviul acordat prof. Paul Ungureanu).
(…) Cu această carte profesorul Georgică Manole se situează alături de marii gânditori de pe aceste meleaguri şi demonstrează că motivele filozofice majore: existenţa şi devenirea, materia şi spiritul, spaţiul şi timpul, unitatea şi infinitatea, libertatea şi determinismul, necesitatea şi întâmplarea, adevărul, valoarea, cauzalitatea şi finalitatea, cultura şi civilizaţia, omul şi condiţia sa sunt esenţiale pentru un creator de artă şi literatură. Spre aceasta unii tind neputincioşi în manifestarea lor, dar nu izbutesc!

Aşadar, un îndemn de a participa la acest eveniment pentru a avea șansa unei lecturi aprofundate a acestui volum, nou apărut în Colecţia ,,Cărţile Revistei Luceafărul”.
(Text preluat parțial din prefața cărții ,,Viața în interval”)



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

7 comentarii la acestă însemnare

  1. Vasile Lefter spune:

    Pacat ca sunt departe de Botosani. As fi fost bucuros sa particip la lansarea unui nou volum semnat de Georgica Manole. Ii citesc cu placere si interes cartile. Stiu ca este profund si serios in tot ceea ce face. Cu siguranta,voi scrie si eu reflectii pe marginea acestui volum despre care pana acum am citit numai lucruri frumoase si pline de substanta. Sunt convins ca lansarea va fi un succes. Oricum ,sunt alaturi de el!

  2. Georgică Manole spune:

    Pentru cei care nu ştiu, domnul Vasile Lefter mi-a fost în liceu profesor de limba şi literatura română. Am spus-o mereu şi o spun şi acum:atunci, între anii 1967 – 1971, cât i-am fost elev, ne propunea îndrăzneţe interpretări ale unor opere literare, iar orice experienţă căpătată nu şi-o păstra numai pentru sine ci ne-o împărtăşea şi nouă. Fiindcă sunteţi născut chiar pe 15 ianuarie, o zi mare pentru cultura românească, elevul dumneavoastră pentru totdeauna vă urează „La mulţi ani!”

  3. D.M.G. spune:

    Stimate domnule profesor, ii voi transmite public mesajul de mai sus cu o calduroasa strangere de mana din partea DVS.
    D-l redactor-sef MANOLE merita cu prisosinta aprecierile noastre.

  4. Georgică Manole spune:

    Pentru cei care nu ştiu, domnul Vasile Lefter mi-a fost în liceu profesor de limba şi literatura română. Am spus-o mereu şi o spun şi acum: între anii 1967 -1971, cât i-am fost elevi cei din generaţia mea, ne propunea îndrăzneţe interpretări ale unor opere literare, iar orice experienţă căpătată nu şi-o păstra doar pentru sine ci o împărtăşea şi nouă.
    Ştiu că sunteţi născut în ziua de 15 ianuarie, o zi mare pentru cultura romănă, elevul dumneavoastră pentru întotdeauna, vă urează „La mulţi ani!”.

  5. Toader RĂDUŢĂ spune:

    Iata alaturi magistrul si elevul de altadata, ajuns el insusi la rangul celui dintai…Ce exemplu poate fi mai bun ca simbol al implinirilor, sub zodia Poetului? Felicitari ptr ca au vibrat la unison pentru incantarea noastra, a cititorilor.
    Ma inclin cu respect in fata amandurora!

  6. Toader RADUTA spune:

    Iata alaturi magistrul si elevul de altadata, ajuns el insusi la rangul celui dintai! Ce exemplu poate fi mai bun ca simbol al implinirilor sub zodia Poetului?
    Felicitari pentru ca au vibrat la unison spre incantarea noastra, a cititorilor. Ma inchin cu respect in fata amandurora!

  7. Adrian Ardet spune:

    Este o incantare sa stii ca oameni pe care i-ai cunoscut in urma cu ani, astazi reprezinta valori ale culturii romane. Stimate Domnule Director, Georgica Manole
    Va felicit si va doresc multa sanatate, putere de munca si realizari profesionale.
    Cu deosebit respect,
    dr. Adrian Ardet
    Fost profesor stagiar la Scoala Generala Hanesti – Borolea

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania