Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Omagiu adus scriitorului Gib Mihăescu – 30 de ani de la naștere – 

Pe 23 aprilie 2024 la Colegiul Național „Gib Mihăescu” din Drăgășani a fost adus un omagiu scriitorului drăgășănean Gib Mihăescu, la 130 de ani de la nașterea sa.

  • Gib I. Mihăescu născut pe 23 aprilie, 1894 într-o zi de sărbătoare, Sfântul Gheorghe, la Drăgășani, cu numele de Gheorghe I Mihăescu. A fost unul din importanții prozatori și dramaturgi ai perioadei interbelice. A absolvit Colegiul Național Carol I din Craiova, iar în 1917 absolvă școala de ofițeri de infanterie din Iași.   A luat parte la Primul Război Mondial în luptele de la Mărășești-Mărăști-Oituz, de unde probabil i s-a tras și boala, tuberculoză, care      i-a răpus viața pe 19 octombrie 1935.
  • Deși a avut o viață scurtă, de numai 41 de ani, Gib Mihăescu a scris nuvele, romane și teatru, inspirate din realitate, la care a adăugat și fantezie. A scris nuvele: „La Grandiflora”, „Vedenia”, romanele: „Brațul Andromedei”, „Rusoaica” (interzis de regimul comunist),  „Femeia de ciocolată”, „Zilele și nopțile unui student întârziat” și „Donna Alba” dar și piese de teatru în volumul „Pavilionul cu umbre”.
  • Omagierea a 130 de ani de la nașterea sa a avut loc în sala de festivități a Colegiului Național „Gib Mihăescu” din Drăgășani.
  • La acest eveniment organizat de conducerea colegiului, cu prezența cadrelor didactice și a elevilor, dar și a doamnei Inspector General Școlar Vâlcea, Mihaela Andreianu și de  CJCPCT Vâlcea reprezentată de doamna profesor Mihaela Deaconu, moderator. Au mai luat parte reprezentanții Asociației Rusidava Culturală condusă de domnul Marian Bărăscu, Liga Scriitorilor Români, Filiala Gib Mihăescu, Vâlcea, condusă de Ion Nălbitoru, membrii ai UZPR Olt.
  • Au fost ținute alocuțiuni de către domnul director Laurențiu Pătru, doamna prof . Ramona Eftenie, director adjunct, prof. Mihaela Deaconu, coordonatorul „Festivalului Național de Proză Scurtă „Gib Mihăescu! Ediția a XXVI-a. domnul Marian Bărăscu, care a prezentat succint întreaga activitate a scriitorului drăgășănean dar care împreună cu Ilie Amza au prezentat o copie a steagului purtat, pe timpul lui Tudor Vladimirescu, de Mihai Predescu Stegaru, bunicul scriitorului. Au mai ținut alocuțiuni: domnul Nelu Barbu, profesorul Ilie Bucă, doamna Aura Stegaru, nepoata lui Gib Mihăescu, venită de la Paris atât pentru acest eveniment cât și pentru lansarea la Sibiu a volumului de poezii „Culorile iubirii” etc.
  • A urmat un simpozion literar cu tema Gib Mihăescu în conștiința tinerei generații, unde au fost prezentate referate de către elevii colegiului sub îndrumarea profesorilor:
  • Prof. Mihaela Radu cu referatele: Portretul literar al unei epoci sub condeiul lui Gib Mihăescu, prezentat de elevele: Boșoi Miruna-Cristina și Mitrache Elena-Teodora și Explorând profunzimile operei lui Gib Mihăescu, prezentat de eleva Dediu Laura;
  • Prof. Alina Mihaela Drăgușin cu referatele: Autorul Gib Mihăescu, un personaj, prezentat de eleva  Drăgușin Ana-Sofia și Gib Mihăescu un clasic al modernismului, prezentat de eleva Găgeanu Otilia; 
  • Prof. Mihaela Dediu cu referatele Perspective psihanalitice în opera lui Gib Mihăescu, prezentat de eleva Coadă Ana-Teodora și Metafora feminității în opera lui Gib Mihăescu, prezentat de eleva Buga Elena Alice;
  • Prof. Georgiana Vladu cu referatul Universul creației lui Gib Mihăescu, prezentat de eleva Mitrescu Tania Florentina Mădălina.
  • Doamna profesor Mihaela Deaconu, coordonator festival CJCPCT Vâlcea, a anunțat câștigătorii Festivalului-Concurs Național de Proză Scurtă „Gib Mihăescu”, ediția a XXVI-a, 2024, și care vor primi diplomele prin poștă. La acest concurs au participat elevi din clasele IX-XII din județele: Argeș, Călărași, Cluj, Galați, Gorj, Mureș, Prahova, Sibiu, Timiș, Vâlcea și București.
  • La încheierea festivalului doamna profesor Camelia Mărgăritescu ne-a pregătit sceneta „LA GRANDIFLORA” a lui Gib Mihăescu. În distribuție au fost elevii clasei a X-a D: Mîndru Mihaela Iustina, Robu Antonyo Gabriel, Nedelcu Antonia Elena, Bursă Nicoladiana, Filipoi Denis Gabriel, Frăsineanu Alexandru Mihai, Sfârloagă Mihai Gabriel, Popescu Ionela Cristina, 
  • Băcăran Mihaela Ștefania, Paraschiv Andreea Corina, Pătru Ilona Maria, Popa Maria Amalia.
  • În încheierea festivalului domnul John ne-a încântat cu câteva melodii folk!
  • Omagierea scriitorului drăgășănean, Gib I Mihăescu, la 130 de ani de la nașterea sa, a marcat un moment deosebit în manifestările culturale ale Vâlcei, un act cultural în care a fost din plin implicată și tânăra generație, cea care va prelua ștafeta pe mai departe a valorilor românești spre eternitate!
  • Cristina NĂLBITORU 


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania