Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

O istorie a Literaturii Române Contemporane  ”Stelaris ”

Antologia de creații literare, volumul 1 și 2 venită din Montreal, editată de Editura Globart Universum, din inițiativa unor scriitori români stabiliți în Canada, prin creațiile publicate având  autori români de pe toate meridianele lumi, poate fi considerată un seismograf al valorilor literare contemporane românești actuale.


  • Acest demers făcut de cei doi scriitori româno-canadieni Mihaela Deak și Johnny Ciatloș Deak nu este singular. Dealungul multor ani această familie de patrioți români, talentați scriitori și buni manageri, au promovat cultura română cu mult efort pe toate meridianele lumii, lucru ce nu-l fac Centrele Culturale românești care consumă mulți bani din bugetul țării.
  • Primul volum al antologiei ”Stelaris ” se deschide cu motto-ul lui Napoleon Hill”Pentru a fi o stea, trebuie să strălucești propria lumină, să-ți urmezi propria cale și să nu-ți faci griji pentru întuneric, pentru că atunci stelele strălucesc mai bine. ”, după care urmează ”Cuvântul editorului ”, semnat de Johnny Ciatloș Deak în care concluzionează: ”Trăim vremuri tulburi care vor aduce schimbări majore pe toate palierele societății, umanitatea însăși este într-o enormă transformare fie căîși dă sau nu seama de acest lucru.Cultura și literatura au un rol primordial în păstrarean salvarea și promovarea valorilor noastre morale și creștine. Acum, mai mult dedât niciodată avem nevoie de strălucirea și lumina pe care o răspândesc Stelele  literaturii române contemporane”.
  • Primul volum se deschide cu  17 poeme  de Al.Florin Țene și fotografia autorului, după care urmează 30 de poeți, printre care,( îmi cer scuze că nu-i enumăr pe toți), cu toate că poeziile incluse sunt foarte frumoase: Aurelia Rînjea, Aurelia Oancă, Arpad Toth, Aurel Furtună, Titina Nica Țene,  Liviu Pendefunda, Ioan Romeo Roșiianu, Julșieta Carmen Pendefunda,  Titina Nica Țene, Lucia Elena Locusteanu, Ionuț Țene, Ecaterina Rolea, Ioan Bot și Mihaela CD.
  • Al doilea volum al antologiei ”Stelaris” se deschide, tot cu ”Cuvântul editorului ”, semnat de talentatul scriitor Johnny Ciatloș Deak, directorul editurii Globart Universum, în care autorul subliniază:”Lucrările publicate în antologiile STELARIS aduc crâmpeie de speranță și lumină în sufletul cititorului, oferindu-i acestuia o alternativă la viața de zi cu zi.Prin creațiile literare cuprinse aici, fie că sunt poezii în vers clasic, poeme în vers alb, proză scurtă, povești, legende, balade, piese de teatru, cronici sau alte texte literare, toate creează emoție și mângâiere sufletului însetat de frumos. ”Cu aceleași scuze, că nu enumăr pe toți autorii din volum, din motive de spațiu, amintesc pe următorii:Alexandrina Iurcu Bălan, Vasile Dan Marchiș, Liliana Moldovan, Nicolae Dumitru, Liliana Badea Cârstea,  Gabriela Raucă, Luminița Cruceru,  Marinela Belu-Capșa,  Aurelia Oancă, Mihaela CD.
  • Lumile acestor poezii nu sunt efemeride, nu sunt mari păsări de ceață, iar versurile acestor zeci de poeți sunt cântări ale formelor mișcătoare, puf de păpădie.Poemele din aceste volume privesc lumea de sus și o îmbrățișează precum crucea cu brațele deschise își aruncă privirile spre univers, către galaxiile nevăzute, încercând cu imaginația poeților să rupă croiala impenetrabilă a necunoscutului.
  • Acest florilegiu în care descoperim nume de scriitori români de pe toate meridianele lumii este o pagină de istorie literară ce se scrie sub ochii cititorilor. Este un   imn dedicat Limbii Române – Patria care unește spiritul Scriitorului român, Poeziile publicate în paginile cărții se încadrează în diferite curente literare în care se cultivă poezia, oscilând între clasicism, romantism, simbolism crepuscularism, onirism și postmodernism. Având în vedere că denumirea acestui fel de exprimare umană, care este poezia, ce vine din cuvântul grecesc poiesis ce are sens de “facere” sau „creare”, putem spune că genul liric exprimă trăirile eului uman.Spre surprinderea noastră descoperim poezii scrise în stilul ermetic, obiectual și ludic., dar și cu elemente mai noi fracturiste și deprimiste. Însă poeziile, în general se mențin în limita clasicului și al curentului proglomodern, teoretizat de Al.Florin Țene, și care respinge mâzga postmodernismului, fiind o întoarcere, pe jumătate la poezia clasică și tradițională. Acest fapt ne face să apreciem că diapazonul exprimării poeților:  cuprinși între coperțile acestei bogate antologii, vibrează în limbaj poetic divers, de la catren, distih (tautologic), dactil, lamb, vers alb și liber, poezii cu rimă, anapest etc.
  • Meritul familiei Deak este imens pentru ce face în folosul culturi noastre, pentru care în numele Ligii  Scriitorilor din România, le mulțumim.
  • Al.Florin Țene


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania