Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Antologia „Galaxy”-pagină de istorie literară ontemporană a românilor de pretutindeni

De câțiva ani Editura Globart Universum din Montreal-Canada, condusă cu profesionalism de seniorul editor Johnny Ciatloș Deak, având consultant pe poeta Mihaela CD, publică anual astfel de antologi, acum ajunse la volumul 2, în care reunește în paginile lor operele scriitorilor români de pe toate meridianele Terrei.

Cartea se deschide cu două moto-uri, semnate de Chuck Palahniuk și de Ragina Maria a României, pe care-l redau “Un gând frumos poate fi ca o biserică în care omul își odihnește sufletul. “ Înțelegând mai profund zicerea Reginei Maria, pricep că în acest volum sunt antologate 34 de Biserici a unor suflete cu nume de scriitori.
În “Cuvântul editorului “ Johnny Ciatloș-Deak ne amintește încă de la primele rânduri, pe bună dreptate, că editura pe care o conduce, chiar dacă se află la mare distanță de patria mamă, aceasta promovează cu profesionalism și dragoste de cuvântul scris scriitorii români din întregul mapamond, susținând cultura și spiritualitatea românească pe meridianele lumii.

Iată, că această editură întreprinde ce scriam cu ani în urmă într-un eseu, că pentru a nu dispare cultura română în procesul globalizării, ea trebuie cucerită, impusă cu dragoste de limba română în comunitățile unde trăiesc românii.
Editura din Canada, de care facem vorbire, publică periodic revista tipărită “Poezii pentru sufletul meu “ unde sunt incluși scriitori de limba română cu creațiile lor, iar antologia GALAXY cuprinde între coperțile ei opere ale scriitorilor români de pretutindeni.În încheiere Johnny Ciatloș-Deak  scrie cu multă iubire și generozitate de cultura română următoarea frază: “Stele ale literaturii române contemporane din întreaga lume și-au dat mâna și s-au unit într-un ecou al talentului literar, spre a străluci în antologia GALAXY

O particularitate a acestei Antologi este  că la fiecare grupaj de poezie sau proză publicată cu fotografia autorului, antologatorul a ales din opera scriitorului câte un aforism, o frază de înțelepciune, pe care o înserează ca motto-u. fapt ce, încă de la început, ne dăm seama de substanța creației publicată.
Cartea începe cu poeziile Aureliei Rînjea scrise în stil clasic, urmată de proza și poeziile semnate  de Alice Puiu, Marieta Cristian, din Românie, publică poeme fluvii  în vers liber. Poeziile cunoscutului poet Gelu Dragoș din Maramureș sunt de o profunzime ce frisonează sufletul cititorului. Angela Dumbravă este prezentă cu o proză a amintirilor din copilărie.În acest amplu volum mai semnează Trandafir Sînpetru, Ecaterina Rolea, Lăcrimioara Iva, Silvia Mihăilescu, Victor Manole cu poeme de înțelepciune într-un vers, Titina Nica Țene o poetă de o sensibilitate deosebită și cu un talent nativ, șlefuit prin cultură, Maria Popescu-Vasilica, din Canada, are o proză de analiză în căutarea identității, Anișoara Laura Mustețiu, Al.Florin Țene cu motto-ul “Gândul scriitorului face greșeli.Inspirația venită dinspre Celula lui Dumnezeu, niciodată. “Lista celor cuprinși în această Antologie continua cu Nina Lavric, Gabriela Raucă,  din Australia, Elena Coca Mahlu, Leliana Mihaela Rădulescu, Violeta Petre, o talentată poetă constățeană, Vasile Bele maramureșanu cu poeme scrise în vers alb în care descoperim o atmosferă arhaică,  Vasile Aioanei, Adriana Iliescu, Constantin Anton, Ștefan Doroftei Doimăneanu, Marian Costache, din Canada, ardeleanu Arpad Toth, Maria Trif, cu poezii în stil clasic, Ionuț Țene un poet avangardist reprezentantul poeților clujeni, Cristian Pavel din Canada,  Kessy Ellys, Ana Drăghici Munteanu din Statele Americii,  Lucian Dumbravă cu un eseu despre poezia Mihaelei CD și personalitatea acesteia, Ioan Romeo Roșiianu cu un eseu despre viață și sfârșitul omului, inclusiv despre nevoia de divinitate ca sprijin sufletesc. Antologia se încheie cu poezi în stil clasic semnată de Mihaela CD, în care descoperim idei despre viață și speranță.

Această Antologie ne descoperă o adâncă legătură cu tradițiile literaturii naționale, cultura scriitorilor incluși solidă și diversă, talentul fac din aceștia un adevărat clasicism al poeziei și prozei românești contemporane de pretutindeni.

Strădania Editurii  Globart Universum se înscrie în acele instituții, puține la număr, care cu profesionalism promovează creația literară autentică românească pe meridianele lumii.

Al.Florin ȚeneAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania