IOAN VASIU: – De când lucrezi în presă ?
MESZAROS PETRU: – Din primăvara lui 1990, când am fost fondatorul primului studio de televiziune din Deva.
I.V.: – De ce ai ales presa și nu o altă profesie ?
M.P: – Păi să începem cu începutul. De când m-am născut am avut televizor în familie și mi-a plăcut să mă uit la orice fel de emisiune. Dar cel mai mult m-a făcut să aleg această meserie, o emisiune realizată de Tudor Vornicu la noi la școală, pe atunci Școala Generală nr. 8 din Deva ( actualul Liceu de muzică din Deva), în care emisiune am apărut și eu cântând o piesă la clarinet. Eram în clasa a VIII-a atunci. Ulterior în liceu, de fiecare data când se înregistra emisiunea “Cântarea României” mergeam cu echipa de filmare peste tot prin județ (trebuie spus că m-am împrietenit cu câțiva tehnicieni de pe carele de televiziune și așa am avut șansa să cunosc televiziunea mai de aproape). După terminarea liceului am vrut să dau la IATC secția de televiziune, dar nu mai știu din ce motive, nu m-am dus la examen. Ulterior mi-am împlinit visul lucrând în acest domeniu, cum am spus și la început, fiind fondatorul primei televiziuni din Deva.
I.V.: – Știu că activitatea ta jurnalistică s-a desfășurat în audio-vizual și mai puțin în presa scrisă. Detaliază puțin.
M.P.: – Prin luna februarie în 1990, după ce m-am întors din armată, am pus niște afișe făcute acasă în care invitam la o întâlnire pe cei care erau interesați să participe la înființarea unei televiziuni locale. Spre surprinderea mea au fost foarte multe persoane care au venit la întâlnirea de la Casa de Cultură din Deva, oameni din domeniul telecomunicațiilor în special, și alții care erau interesați de acest lucru. Aș menționa pe câțiva: Mihai Moisiuc, Constanța și Dorin Corpade, Alexandru Cîmpean (ulterior director și a televiziunii Deva și la Pro Tv Deva, Ioan Ceaușescu cu întreaga lui trupă de teatru de amatori, Marius Olariu, Marin Butar, șeful telecomunicațiilor de la IRE județ Hunedoara, Ladislau Sinek, angajați de la telecomunicații din Poșta și DRTV Timișoara, care lucrau în județ.) Mai târziu s-au mai alaturat prof. Traian Dinorel Stănciulescu (care mi-a fost profesor în liceu și avea o societate culturală denumită Timpul, care a luat televiziunea sub aripa sa), Vladimir Brilinskey și mai mulți. Îmi pare rău că nu le mai știu numele la toți și îi rog să mă ierte. Ideea este că relativ foarte repede, Televiziunea Deva a început să emită imediat dupa Paște în 1990. A fost a IV-a televiziune locală din Vestul României, după TVT 89 Timișoara, Tv Arad și Tv Oradea. Emiteam în fiecare sfârșit de săptămână, seara (mai bine spus noaptea) după ce se termina programul TVR pe frecvența de emisie a acesteia. Erau între 3 și 6 ore de emisie. Foarte repede, chiar de la a doua emise am început să emitem și de la releul din Petroșani, așa că acopeream tot județul Hunedoara, chiar aveam informații că se vedea emisia și în județele Alba și Gorj. La începutul anului 1991 ne-a preluat Direcția Radio Televiziune Timișoara și incepând de atunci s-a continuat la mod foarte serios. Trebuie spus că am început de jos, cărând echipament și între timp învățam să lucrez cu camera de televiziune la mod profesionist, făcând și primul curs organizat pentru această meserie din țară (așa știu) unde lector l-am avut pe Nicu Gheorghiu (care lucrase pe la TVR, Pro Tv și Tele 7 ABC București). Cu câteva pauze mai mici am lucrat la mai multe studiouri de televiziune ca operator imagine și corespondent pentru județul Hunedoara (le-aș enumera: Tv Deva, Tv Devasat, Antena 1 Deva la prima variantă când Televiziunea 3 TV Deva a devenit studioul comast TV Devasat – Antena 1 Deva), Pro Tv Deva, din 2001 până în decembrie 2002 la Realitatea Tv București și Etno Tv care aparținea aceluiași trust). Revenind acasă am lucrat la studiolul de producție tv al lui Alexandru Gruian care lucra în colaborare cu TVR Timișoara, la Realitatea TV Deva, corespondent pe județul Hunedoara pentru Național Tv București și Realitatea Tv București, Hunedoara Tv Deva și Info HD Tv Deva. Am mai lucrat cu un coleg foarte bun, Călin Cazan, care este și el în aceast domeniu și are un studio de producție, pentru televiziunile de folclor Favorit Tv și Hora Tv.
I.V.: – Alături de care jurnaliști importanți ai lucrat îndecursul anilor ?
M.P: – I-aș enumera de pe plan local pe Constanța și Dorin Corpade chiar la prima emisiune a TV DEVA, cu Ioan Ceaușescu, Alin Bena, Nicole Ebner, Alexandru Gruian, Gabriela Prejban, Andrada Velciov, Mircea Mihuleț, Lucian Morogan, Anemona Doda, Vladimir Brilinskey, Nicolae Gavrea, Andreea Jurcă, Volodia Macovei, Mircea Goian, și au mai fost și alții.
Când am lucrat la REALITATEA TV București (m-am angajat chiar cu 2 săptămâni înainte să înceapă emisia) am avut șansa să lucrez cu Sanda Nicola, cu care la Deva nu am lucrat, cu Mihai Gâdea când venise prima dată la Silviu Prigoană să-i propună o emisiune. Am lucrat câteva episoade cu Mircea Dinescu care avea o emisiune asemănătoare cu ce realizează și astăzi, cu doamna Stela Popescu care făcea o emisiune pentru doamne, Micea Badea și Oreste care au venit să realizeze o emisiune matinală. Am mai lucrat cu Cătălin Striblea care are emisiune la Europa Fm, cu Alex Dima care este acum la Pro Tv. Pot spune că am fost coleg de teren în București, cam cu toate vedetele din televiziunile de știri de acum, pentru că ne întâlneam la conferințe de presă și ei lucrau ca și reporteri de teren.
I.V.: – Unde lucrezi în prezent ?
M.P.: – Acum lucrez la INFO HD Tv Deva. Aici, acum, am trecut pe regie de emisie la emisiunile care sunt difuzate și operator server de emisie (practic alcătuiesc grila de programe care intră pe post.) Mai în glumă mai în serios am lăsat terenul pentru birou, să mai alerge și cei mai tineri decât mine după subiecte.
I.V.: – Ce alte pasiuni mai ai pe lângă televiziune ?
M.P.: – Pe lângă televiziune îmî place muzica, cititul în special știri, filmul și îmi place să ascult radio.
I.V.: – Știu că ești membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Spune te rog de ce ai ales această breaslă.
M.P.: – Da, sunt membru al UZPR din anul 2024. Era oarecum normal să aleg această breaslă după ani mulți de alergat și lucrat în această breaslă, și chiar dacă reprezint aripa audio video, mă consider un profesionist al acestui domeniu. Am încercat să practic meseria asta, cât s-a putut de bine, după toate regulile. Sper că cei care mă cunosc să aibă aceeași părere despre mine. Mulțumesc.
Interviu de Ioan Vasiu /UZPR
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania