Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Lansare: „Singur printre himere” – autor, scriitorul și actorul George Drăghescu

Recent, în după amiaza zilei de 10 iulie ac. la Muzeul de Artă din Parcul Central al municipiului Târgu Jiu, a avut loc lansarea volumului de poezie și reflecții „Singur printre himere” al actorului și scriitorului gorjean George Drăghescu, actor la Teatrul Dramatic Elvira Godeanu din Târgu Jiu.


  • Participanții la eveniment au fost întâmpinați de către autor, de la care au primit în dar și câte un exemplar din volumul ce urma a fi lansat.
  • Moderatorul și gazda evenimentului a fost  Dorina Cioplea Văduva, muzeograf în cadrul Muzeului de Artă Târgu Jiu, care, în deschiderea acestuia, adresează bun venit participanților, în gradina muzeului din Parcul Central al municipiului Târgu Jiu, aflat  în imediata apropiere  de celebrele opere ale marelui sculptor Constantin Brâncuși, Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului. Totodată îl felicită pe autor că a ales această locație pentru lansarea volumului său.
  • Prin noul său volum, George Drăghescu propune cititorului o incursiune în universul creativ al acestuia, făcând o invitație cititorilor să exploreze teme precum introspecția, iluziile și lupta cu propriile neliniști, aspecte reținute și de către vorbitori în alocuțiunile rostite.
  • La eveniment au participat numeroși oameni de cultură și de litere din municipiul Târgu Jiu, dintre care amintim: dr. Adrian Tudor – viceprimar al municipiului Târgu Jiu, Gheorghe Grigurcu – critic literar, poetul Nicolae Dragoș, prof. Manuela Negru Popescu – realizatoare de emisiuni TV, Pompiliu Ciolacu, Mihai Lungescu –  președintele Cenaclului ”Hohote” și redactorul șef al revistei naționale de divertisment, satiră și umor „Hohote”, prof. Teodor Voicu, conf. univ. dr. Mircea Tutunaru, șa. La eveniment a fost prezent și un grup de membrii ai Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban” Târgu Jiu, dintre care amintim pe: Viorel Surdoiu – redactor șef al revistei „Spicon” editată de asociație, prof. Grigore Haidău, prof. Ion Trancău, prof. Dan Pupăză, Grigore Marian Dobreanu ș.a.
  • În cadrul evenimentului, au vorbit despre volumul lansat și despre autor criticul literar și scriitorul Gheorghe Grigurcu, poetul Nicolae Dragoș, Mihai Lungescu, prof. Teodor Voicu, prof. Manuela Negru Popescu ș.a.
  • În alocuțiunea sa, scriitorul și criticul literar, Gheorghe Grigurcu,  a afirmat, printre altele, faptul că „George Drăghescu, un vechi prieten al meu, arată că nu există o disensiune între arte … Actoria este un mod de a se recrea pentru el, am impresia, în postură de poet, iar poezia este …. o interiorizare care îi permite să aibă o prestare mai nuanțată în rolurile pe care le interpretează”.
  • De asemenea poetul Nicolae Dragoș, subliniază faptul că după ce a citit această carte de ”câteva ori”, este în măsură să afirme că „în trenul cu himere (n.a. – al autorului), confesiunile aduc mărturiile unei permanente căutări a sinelui, de un dramatism atent supravegheat (…)”, iar ”Cartea … impune preziceri memorabile și devine coloana de susținere a templului unei vieți trăită și păstrată adesea în cetatea metaforelor zilnice neînstrăinate nicicând de meditația filozofică”.
  • Mai reținem și cele două catrene rostite de Mihai Lungescu – președintele Cenaclului „Hohote”: „Constatare/ De himere bântuit/ După cum se vede-aici/ George chiar s-a rătăcit/ Într-o mare de amici./” și evident făcându-i autorului o „Solicitare/ M-a cucerit în carte-un paragraf/ Și-acum George, doar atât ți-aș cere./ Să-mi dai, cum e normal, autograf,/ Și telefonul câtorva himere”.
  • Volumul lui George Drăghescu la care ne referim, cuprinde atât poezie cât și aforisme, care au darul de a îndemna cititorul la o meditație profundă.
  • De subliniat faptul că George Drăghescu este un autor cu o activitate literară intensă, acest nou volum fiind al 15-lea din cariera sa – 13 de poezie și aforisme, unul de publicistică și acum „Singur printre himere”.
  • Apreciem oportun, ca în continuare să prezentăm câteva informații despre autor.
  • George Drăghescu s-a născut la 16 mai 1968 în orașul Tismana-Sohodol, județul Gorj.
  • Este absolvent al Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, specializarea actorie, actualmente actor al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu.
  • De-a lungul anilor a  colaborat cu mai multe publicații, dintre care amintim: „România Literară”, „Luceafărul”, „Familia”, „Ramuri”, „Acolada”, „Argeș”, „Banchetul”, „Ardealul literar”, „Columna”, „Caligraf”, „Confesiuni”, „Poezia”, „Portal Măiastra”, „Lumea Gorjenească”, „Nord Litera”, „Literatură și Artă” (Chișinău) ș.a.
  • George Drăghescu a publicat  și publică frecvent în cotidianul local ”Gorjeanul”.
  • Poetul și actorul George Drăghescu a debutat  în anul 1992 cu volumul de poezie ”Infern de cuvinte”, urmat apoi de multe alte cărți publicate, astfel, cea la care ne referim  se adaugă altor 14 volume,  dintre care 13 volume de poezie și aforisme: „Infern de cuvinte”, Editura Spicon, Târgu Jiu, 1992; „Zestre pentru înălțare”, Editura Alexandru Ștefulescu, Târgu Jiu, 1999;„Poarta”, Editura Măiastra,  Târgu Jiu, 2004; „Urme de înger”, Editura Dacia, Cluj-Napca, 2005; „Jurnalul unui cabotin”, Editura Limes, Cluj-Napoca, 2005; „Tăcerea din cupă”, Editura Vinea, București, 2008; „Oarecum psalmi”, Editura Fundația Constantin Brâncuși, Târgu Jiu, 2010; „O furnică pe Golgota”, Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2011; „Acasă la greieri”, Editura Tipo-Moldova, Iași, 2013; „Singur la cabină”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2014; „Din însemnările Călătorului”, prefață Gheorghe Grigurcu, Editura Pleiade, Satu-Mare, 2017; „Înger cronicar”, Editura Eikon,  București, 2020; „Biblioteca din cer”, Editura Pim, Iași, 2022; și un volum de publicistică, respectiv:  „Întâlniri la arlechin”, interviuri, Editura Centrului de Presă Oltenia, 2016;
  • Mai menționăm faptul că poetul George Drăghescu este fondatorul revistei ”Ceaşca de cafea”, un ”minilunar literar-artistic”, al cărui prim număr a apărut la 1 februarie 2005 și de editarea căreia se ocupă încă, cu patos și perseverență.
  • În final, folosim acest prilej pentru a adresa felicitări autorului George Drăghescu și totodată pentru a-i ura succes deplin în materializarea viitoarelor sale proiecte scriitoricești.

Victor Troacă
Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni „Al. D. Șerban” Târgu Jiu



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania