Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

A fost trimis acasă şi ultimul stâlp al culturii botoşănene

Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr.1 (145), Ianuarie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


A fost trimis acasă şi ultimul stâlp al culturii botoşănene

Primit pentru publicare: 07 Ian. 2020
Autor: Ioan ROTUNDU, fondator și director al cotidianului Jurnalul de Botoșani și Doroohoi (www.jurnalulbt.ro)
Sursa foto: jurnalulbtd.ro
Publicat: 09 Ian. 2020

© Ioan Rotundu, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

A fost trimis acasă şi ultimul stâlp al culturii botoşănene

Profesoara Cornelia Viziteu şi-a început cariera didactică la catedra de lb. română din Şcoala Gimnazială Tudora. A făcut naveta şi nu de puţine ori, inclusiv la vreme de iarnă şi drumuri înfundate, a trebuit să vină la Botoşani pe jos cale de peste 30 km. Din 1985 a intrat la Biblioteca judeţeană „Mihai Eminescu”, ea fiind absolventă de Filologie cu specializare pe lb. română şi limbi străine.

După 1990, când politrucii lui Ceauşescu au trebuit să facă un pas înapoi, profesoara s-a înscris la examenul pentru postul de director, examen pe care l-a luat cu succes, ea fiind concurată la post de către profesoara Silvia Lazarovici, autoarea importantei lucrări ştiinţifice, dicţionar biobibliografic, intitulată „Scriitori şi publicişti botoşăneni”

În cei peste 25 de ani cât a condus instituţia, profesoara a avut o contribuţie majoră la împrospătarea fondului de carte şi mai ales în arhivarea publicaţiilor postdecembriste importante pentru a creat un fond documentar deosebit de valoros. A modernizat sistemul de evidenţă a fondului de carte şi a încurajat bibliotecarii din judeţ să insiste la autoritățile locale pentru a înnoi fondul de carte cu apariţiile editoriale postdecembriste şi reducerea balastului de carte rusească care ocupa mai bine de jumătate din fondul de carte al bibliotecilor comunale, moştenire a regimului comunist.

Pe profesoara Cornelia Viziteu am întâlnit-o mereu pe la bibliotecile comunale din judeţ, mereu dispusă să ofere un sfat calificat, mereu cu zâmbetul pe buze şi permanent bătăioasă cu primarii ca să asigure condiţii cât de cât civilizate bibliotecarilor care gestionau fondul de carte prin fel de fel de magherniţe şi în condiţii de cele mai multe ori insalubre.
Profesoara a fost cea care a insistat şi a reuşit să convingă conducerea Consiliului Judeţean Botoşani şi a unor primării din judeţ să se treacă la instalarea Internetului în biblioteci şi la formarea arhivei electronice. Îmi amintesc cu câtă mândrie a ţinut un scurt discurs la biblioteca Hăneşti unde, cu sprijinul profesorului Georgică Manole a pus bazele unei biblionet şi câtă bucurie la elevii de şcoală prezenţi să stea în faţa unui calculator adevărat.
La Sala de lectură a bibliotecii s-au organizat anual zeci de lansări de carte, profesoara fiind deschisă în colaborare cu orice autor local sau venit din afara judeţului. Bineînţeles că discursul său, unul calificat de profesoară de lb. română, era unul avizat, didactic, ancorat pe conţinutul lucrării editoriale. Cornelia Viziteu n-a refuzat niciodată, pe nimeni, să-i acorde sprijin în realizarea unei lucrări prin documentare şi consult de specialitate a lucrărilor deja existente în fondul de carte. Mă număr printre beneficiarii sfaturilor sale calificate, am beneficiat de Sala de lectură pentru lansarea a două din volumele mele de proză, am colaborat excelent în realizarea ciclului de reportaje la emisiunea Lumea lu’ Rotundu destinat Centenarului Unirii.
Simpozioanele organizate la bibliotecă deveniseră cunoscute şi în ţară, fiind apreciate pentru calitatea şi ţinuta intelectuală extrem de profesioniste, academicieni, profesori universitari conferenţiari, scriitori de notorietate naţională au venit de fiecare dată cu drag la acţiunile organizate de profesoara Cornelia Viziteu la Biblioteca judeţeană „Mihai Eminescu” Botoşani.
Prin ]998, Dinu Secrieru, pe atunci senator şi preşedintele PNJL Botoşani l-a adus la noi pe poetul Mircea Dinescu. Am fost onorat cu înalta favoare de a-i lua lui Dinescu un interviu pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” în faţa unei săli pline cu intelectuali botoşăneni. De asemenea am făcut şi un scurt rezumat al cărţii lui Dinescu, un volum de pamflete intitulat „Nelu santinelu”, vizat fiind Ion Iliescu. Discutând cu Dinescu acesta mi-a mărturisit uimirea de a vedea la Botoşani o bibliotecă extraordinară condusă de o profesoară extrem de bine pregătită profesional.
Cel mai mult cultura botoşăneană a înflorit sub „Cele trei graţii” cum le-am numit eu într-un reportaj pe Dana Petrariu – atunci direct la Direcţia Judeţeană de Cultură, Lucica Pârvan director la Muzeul Judeţean şi Cornelia Viziteu la Bibliotecă. Din păcate, politizarea instituţiilor de cultură au forţat-p pe profesoară să plece la pensie deşi, potrivit legii, putea să mai stea pe funcţie cel puţin câţiva ani. A fost pur şi simplu fugărită la pensie de către Doina Federovici, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, pentru a face loc clientei de partid.
Analfabetul funcţional Florin Ţurcanu, pe când era preşedintele CJ, a forţat-o să iasă la pensie pe Lucica Pârvan şi etnograful dr Angela Paveliuc Olaru, decapitând de profesionişti două importante instituţii de cultură. Acum a venit rândul şi profesoarei Cornelia Viziteu să fie jertfită pe altarul privilegiilor analfabeţilor funcţionali ce în prostia şi nemernicia lor se cred politicieni extrem de importanţi.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania