Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

ACEASTĂ TREIME: TRUP, CREIER ŞI HAR DIVIN (VI)

ACEASTĂ TREIME: TRUP, CREIER ŞI HAR DIVIN (VI)

Aşezarea-n existenţă: Priveşti timpul din unghiul tău de vedere şi vezi în el ce fel de oameni se zbat. Ori cobori, pătrunzând, ori rămâi surdomut. Şi din goana alergării ai vrea să-ţi ascunzi strigătul…

Supus gândirii şi strategiei formării încă dinainte de naştere, pruncul se înveleşte în cei şapte ani de educaţie. Toate ideile strânse într-un focar al gândirii şi învelite de veşnicia forţei divine.

După facerea lumii, cinstea, ca o fecioară despuiată ce era, s-a transformat într-o împărăteasă, apoi peste tot domnia impunându-şi.
Un laborator această planetă?

Hrană: Grohăitul, / urechea flămîndă / a tâmpitului, / satură. // La acest popor / această mascaradă. // Voi existaţi / şi eu încă mai / supravieţuiesc. // La viermii ce v-au pătruns fiinţa, priviţi acum.

Cartea: E forţa care mişcă individul. O treaptă pe care păşeşte trăirea. Calea de pătrundere în miezul tainei. Cheie a universului, hrană, lumină, forţă a creierului… Orice timp îşi are trăirea cărţii. Orice societate, rang sau aşezare, din seva cărţii se ridică. Cartea formează nucleul!

Cuvântul: Se prelinge ca un şarpe din gâtlej, cuvântul. Şarpele din gând. Şarpele din priviri. Şarpele de sub talpa casei. Toţi umblăm cu şarpele existenţei transformat în cuvânt. Măiestria de a nu-l lăsa în libertatea pătrunderii? Sau poate plăcerea de a te întrupa în cuvânt!

Făgăduinţă: Spiritul e doar / fiinţa cu care / rămânem după moarte. // Nicăieri şi aiurea, idei rătăcite în imensitate. // De dinafara vieţii / realitatea fiinţei. // Mai presus de toate, / existenţa prin orice formă a durerii. // Penetrarea fiinţei, sărutul.

Golgota: Ca într-o desagă a săracului / alerg cu zilele / şiroindu-le. // Trupul este trup cu cele ale lui, / doar forţa spiritului, mişcându-l. // În poarta restituirii / şi trupu.-mi să-l aduc? // Într-o altă taină / în afara vieţii / nu voi alerga.

Dimensiuni (I): De-am depăşit dimensiunea
Pământ, timp, spaţiu…
Flămând rămâne gândul.
De-am pipăit lacrima
Cu ochiul neplâns,
Mâinile celui ce-au fost
Pe trupul femeii
Fără de rost, picurând.

Revelaţia: Faţă de revelaţia umană, nu-i zadarnică bolta cerului. E greu de închipuit că pe timp de noapte, omul nu-şi pune creaţia într-o legătură cu imensitatea luminilor de pe firmament. Privind, la ce se vede, cu ochiul, la ce nu se vede, cu gândul.
Femeia ca cea mai sfântă unealtă a timpului.
Libertatea luminii şi a pătrunderii o are omul.
Dintr-un sărut a început facerea!

Dimensiuni (II): Cu fiecare clipă
Dimensiunea pământului
Creşte…
Sub sărutări,
Ca un fulg de nea,
Femeia se topeşte…
Totu-i amăgire
Şi-n univers mister,
Cineva priveşte
Peste vis şi cer.

Jelanie: Ca o jelanie, politica / şi acelaşi rahat mâncat / sub diferite timpuri. // Pierzania fiinţei e politica. // Politica este arta desăvârşită a grohăitului.

Zădărnicie: Dacă e să număr / oamenii adevăraţi / îmi ajunge un singur deget / şi asta nu în uşa singurătăţii. // Şi pe trestie, / prin ea vântul de sună, / mândria o răpune. // Visul este mândria fiinţei şi a gândului. // În existenţa gândului, femeia este o clipă de pauză. // Gândurile lăsate împrăştiate ca nişte unelte de lucru.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.592 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2020 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5