Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Alba Iulia, la 1 Decembrie 2021

Primit pentru publicare: 1 Dec. 2021
Autor: Ecaterina Verum
Publicat: 1 Dec. 2021
Actualizat: 2 Dec. 2021
Republicat: 25 Nov. 2023
Editor: Ion ISTRATE
© Ecaterina Verum (text, foto), © Revista Luceafărul (www.luceafarul.net)


Un popor care nu-și respectă trecutul și datina creștină, un popor care își pierde credința, un popor care nu cultivă iubirea pentru moșii și strămoșii săi este un popor condamnat.
Mareșal Ion Antonescu

Astăzi, 1 decembrie 2021, după 103 ani de la înfăptuirea României, la Alba Iulia s-a celebrat Ziua Națională a României prin deosebite activități și acte de cultură, cum rar mai există în astfel de vremuri neguroase.
Citirea Proclamației
Manifestărilor dedicate zilei Naționale a României a debutat cu Marșul Unirii, începând de la Gara Alba Iulia continuând până la Piața Tricolorului, apoi Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun, Proclamația Unirii, Citirea „Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”, o reconstituire istorică ș.a.. Printre activitățile care au avut loc s-a numărat și prezentarea unor ostași îmbrăcați ținutele din timpul războiul din anii 1916-1917, explicându-se fiecare obiect vestimentar în parte, inclusiv cel al infirmierelor, punându-se accent și pe importanța acestora; supranumite Eroinele Crucii Roșii, infirmierele de pe front aveau rolul de a îngriji răniții, supunându-se și ele la pericol, cu asumarea acestui risc, inclusiv Regina Maria a României s-a implicat activ încă de la început în organizarea și ajutarea infirmierelor Crucii Roșii. Impresionat de rolul asumat de Regina Maria, contele de Saint-Aulaire, ministrul Franței, declara la București: „În fiecare dimineață, Regina, în uniformă de infirmieră, însoțită de o doamnă de onoare și de un grup de brancardieri voluntari se duce la gară pentru a-i primi pe răniți. Regina înfruntă moartea și ceea ce este fără îndoială cel mai greu, depășește oboseala unei zile nu de opt ore, ci a unei zile care se întinde până noaptea târziu, cu șaisprezece, șaptesprezece sau optsprezece ore de muncă, pe cât de respingătoare pe atât de periculoasă, în mijlocul emanațiilor infecte ale cangrenelor. Când este vorba de Regina nu ne referim la curaj. Curajul presupune teamă și energia de a învinge. Sentiment necunoscut pentru o suverană a cărei îndrăzneală aduce a invulnerabilitate” (1)

Slujba religioasă a avut loc în aer liber, în interiorul Cetății Alba Carolina, în fața Catedralei Încoronării, cunoscută și ca au Catedrala Reîntregirii Neamului, care este un simbol nu doar pentru clerul şi credincioşii Arhiepiscopiei Alba Iulia, ci şi pentru întreaga ţară. Slujba religioasă încheindu-se cu mulțumirile prin rugi ale arhiepiscopului Alba Iuliei adresate atât lui Dumnezeu, cât și strămoșilor, eroilor noștri. Pe parcursul unui discurs din cadrul activităților culturale din interiorul Cetății s-a reamintit și subliniat cât de importante sunt monumentele istorice, nu doar din Alba Iulia, ci din fiecare colț al țării, din fiecare regiune în parte, căci ele sunt nu doar dovada palpabilă a trecutului nostru, al românilor, ci și un mod de a cinsti memoria celor care s-au jertfit pentru ca noi, astăzi, să ne mândrim că aparținem unei țări unite. Istoria, adevărata istorie cât și dragostea de neam și patrie ar trebui învățate, arătate fiecărui individ în parte, de mic copil, stimulând această latură prin împărtășirea simțămintelor calde față de țara-mamă, inclusiv în sânul familiei, nu doar în școli, universități, nu doar din cărți și articole de specialitate. „Un popor care nu-și respectă trecutul și datina creștină, un popor care își pierde credința, un popor care nu cultivă iubirea pentru moșii și strămoșii săi este un popor condamnat” (Ion Antonescu), iar atât timp cât nu ne vom învăța și noi înșine copii să își respecte istoria și eroii, atât timp cât noi înșine nu ne vom iubi țara, nu ne vom cinsti strămoșii, nu putem avea pretenția ca, atunci când noi nu vom mai fi, urmașii să-și amintească, să ne pomenească, cu atât mai puțin să ne cinstească pe noi, cei de astăzi, care vrând-nevrând, scriem istoria generațiilor care vor urma.

Finalul zilei 1 Decembrie din acest an a fost marcat de o impresionantă paradă militară la care au participat peste 500 de forțe terestre defilând în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, transportoare blindate, autospeciale MApN și MAI, vehicule de luptă HUMVEE ale forțelor pentru operații speciale, complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și HIMARS, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, iar sub cerul Alba Iuliei au survolat patru elicoptere IAR 330 SOCAT și avioane șase MiG 21 Lancer.
__

 1.Femei în război. 1.Regina Maria – Eroinele Crucii Roșii, fragment preluat de pe rfi.ro (https://femeiinrazboi.rfi.ro/regina-maria-front-crucea-rosie/index.html)

Montaj foto:
___Alba Iulia- 1 Decembrie 1918: Citirea Poclamției; Primirea solilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____Alba Iulia, 1 Decembrie 2021




Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania