Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Ample activități MNCR dedicate Zilei Naționale a României, la 103 ani de la Marea Unire

Primit pentru publicare: 2 Dec. 2021
Editor: Ion Istrate
© Cosmina Marcela Oltean, Cristina, ©Cristina Felea-Baubec ©Foto – MNCR © Revista Luceafărul (www.luceafarul.net)


 Cu ocazia Zilei Naționale a României – 103 ani de la Marea Unire, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni a organizat o serie de activități culturale în intervalul 24 noiembrie – 2 decembrie: ateliere, materiale pentru muzeul virtual și itinerarea unor expoziții în locații din Harghita, Covasna și Târgoviște. Astfel, Muzeul Oltului și Mureșului Superior Miercurea-Ciuc, din cadrul MNCR, a implementat o serie de activități dedicate Zilei Naționale a României, ce au ajuns în două instituții de învățământ din Miercurea-Ciuc, în perioada 24-26 noiembrie. În acest fel, proiectul “Povestea Marii Uniri” a fost prezentat la Școala Gimnazială “Liviu Rebreanu”, unde Grupa mijlocie, coordonată de educator Adina Dușa și educator Aurora Bucur, a urmărit “Povestea Marii Uniri”, un scurt material video, din care copiii au aflat cum s-a realizat Unirea de la 1918. Activitatea a cuprins și un atelier creativ. 

De asemenea, Școala Gimnazială “Liviu Rebreanu” găzduiește în această perioadă expoziția foto-documentară “Personalități harghitene ale Marii Uniri”, care evidențiază patru personalități ce își au obârșiile pe meleaguri harghitene și care fac parte din galeria artizanilor acestui important act istoric, precum patriarhul Miron Cristea, mitropolitul Alexandru Nicolescu, episcopul Aurelian Antal și omul de litere Octavian Codru Tăslăuanu. Activitatea a fost integrată în programul Zilelor Școlii.

“Povestea Marii Uniri” a ajuns și la elevi de la Colegiul Național “Octavian Goga”, datorită implicării prof. Mihaela Păun și a prof. Banyai Ingrid Reka.

Activități la Școala Gimnazială “Romulus Cioflec” din Araci, Covasna

Marți, 23 noiembrie 2021, a avut loc activitatea „România mea iubită”, în cadrul parteneriatului dintre Școala Gimnazială ”Romulus Cioflec” din Araci și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni. Elevii mai multor clase din ciclul primar au luat parte la o oră deschisă de istorie, au realizat planșe cu tema Zilei Naționale a României, dar și cocarde tricolore, iar la final s-au prins în hora Unirii.

Activitățile, derulate în incinta școlii gimnaziale, au fost coordonate de către doamnele învățătoare Olivia Szegedi, Cristina Durac și Alexandra Bicicoi, în colaborare cu Ileana Sas, custodele Casei Memoriale ”Romulus Cioflec” din localitate.

Activitățile din orașul Covasna

Aici a fost marcat momentul scrierii Credenționalului de la 27 noiembrie 1918, prin care se stabileau delegații cercului electoral Trei Scaune, pentru a ne reprezenta la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și activitatea dedicată Marii Unirii, organizată de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni în parteneriat cu Școala Gimnazială „Avram Iancu” din orașul Covasna. Astfel elevii claselor a 6-a, a 7-a și a 8-a, au luat parte vineri, 26 noiembrie 2021, la un atelier de scriere cu tocul și pana, în cadrul căruia au caligrafiat Credenționalul, redactat acum 103 ani, la doar 50 de metri de școala în care ei învață astăzi.

De asemenea, copiii participanți au vizitat, la sediul Asociației “Justinian Teculescu”, expoziția foto-documentară a MNCR “Personalități covăsnene ale Marii Uniri”, prezentată de Florentina Teacă și Florin Herțeg, muzeografi MNCR, cei care au coordonat activitățile zilei, alături de prof. Adriana Bota.

Copiii au fost bucuroși să afle lucruri noi și interesante legate de evenimentul Marii Unirii de la 1 decembrie 1918 și despre oameni ai locului ce au luat parte la acest mare moment istoric. O altă activitate a fost itinerarea expoziției foto-documentare „Personalități covăsnene ale Marii Uniri” la Hotel Bradul din orașul Covasna și a expoziției foto-documentare „Sud-Estul Transilvaniei în contextul Marii Uniri” la Biblioteca orășenească din Întorsura Buzăului, județul Covasna.

Expoziții MNCR la Târgovişte

Universitatea „Valahia” din Târgovişte, prin intermediul Departamentului de Istorie şi al Centrului de Cercetare a Istoriei şi Patrimoniului Cultural „Grigore Gafencu”, a prezentat trei expoziţii itinerante de istorie şi arheologie, pe 1 şi 2 decembrie. Primele două expoziţii foto-documentare, intitulate „Românii din fostele scaune secuieşti şi Marea Unire” şi „ArheoMicrospec”, realizate în parteneriat cu Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Asociaţia Cultural-Ştiinţifică ”Carpaţii Răsăriteni”, au fost vernisate la data de 1 decembrie. Cea de-a treia expoziţie, cu titlul „Patrimoniu şi monumente în spaţiul cultural românesc comun”, organizată împreună cu Asociaţia pentru Protecţia Patrimoniului din Bucureşti, s-a vernisat la data de 2 decembrie.

Expoziţia „Românii din fostele scaune secuieşti şi Marea Unire” oferă o perspectivă inedită asupra istoriei comunităţilor româneşti din regiunea secuiască (în care constituiau o minoritate) în perioada de după instaurarea dualismului austro-ungar, urmărind să redea tabloul complex al relaţiilor cu celelalte comunităţi etnice, organizarea administrativ-teritorială a acestei zone, particularităţile sale economico-sociale, precum şi activitatea culturală şi politică a populaţiei româneşti. Expoziţia scoate în evidenţă situaţia din sud-estul Transilvaniei în contextul Marelui Război, al campaniilor militare ale armatelor austro-ungare (încadrate în gruparea Puterilor Centrale) şi româneşti (aliate cu Antanta din 1916), care fiecare dintre acestea au avut sub arme români covăsneni, harghiteni sau mureşeni. Elementul central al expoziţiei este constituit de reliefarea rolului pe care românii din fostele scaune secuieşti l-au jucat în realizarea, pe baze plebiscitare, a unirii Transilvaniei cu Vechiul Regat la 1 decembrie 1918. Vizitatorii au prilejul să afle mai multe informaţii despre activitatea unor lideri locali pe nedrept lăsaţi într-un con de umbră, care însă au jucat un rol cheie în acţiunea de unificare din urmă cu 103 ani.

Expoziţia ”ArheoMicrospec”, găzduită de asemenea de Universitatea ”Valahia” din Târgovişte pe parcursul lunii decembrie, cuprinde 10 postere care prezintă diferite instantanee din perioada de desfăşurare a proiectului ”Microscopia, spectrometria şi patrimoniul arheologic mobil. Noi perspective asupra valorilor trecutului”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Beneficiarii proiectului au fost, în primul rând, Asociaţia Cultural-Ştiinţifică ”Carpaţii Răsăriteni” şi Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, alături de o serie de asociaţii culturale locale. Meritul acestui proiect a fost faptul că s-a adresat atât specialiştilor, cât şi publicului interesat, în special elevilor din judeţele Covasna şi Braşov. Dimensiunea ştiinţifică a expoziţiei este ilustrată de analiza artefactelor descoperite în situl arheologic de la Păuleni-Ciuc – ”Dâmbul Cetăţii” (eneolitic şi epoca bronzului). Au fost folosite metode de investigaţie moderne, care pun în evidenţă caracterul interdisciplinar al arheologiei: analize de tehnologie şi traseologie realizate la microscop, care ne dezvăluie modul în care au fost realizate şi folosite diferitele artefacte, alături de analize spectrometrice (din sfera ştiinţelor fizico-chimice), prin intermediul cărora se pot identifica: compoziţia diverselor materii prime, sursele lor de provenienţă, modalităţile de procurare a acestor materii prime etc. Câteva studii de caz, în special obiecte de podoabă care constituie unele dintre cele mai spectaculoase tipuri de artefacte descoperite în contexte preistorice, sunt ilustrate prin intermediul posterelor. Cea de a doua serie de postere prezintă modul de diseminare al acestor rezultate către publicul larg. Astfel, echipa de proiect s-a deplasat la câteva şcoli unde au fost susţinute lecţii deschise, s-au organizat workshopuri adresate elevilor prin care au fost învăţaţi cum să confecţioneze artefacte, s-au realizat expoziţii itinerante, cu prezentarea pieselor arheologice şi a metodelor de analiză cu scopul de a atrage tinerii către acest domeniu atât de interesant al arheologiei.

Proiect al Muzeului Virtual al Carpaților Răsăriteni

De asemenea, MNCR a prezentat și invită în continuare la vizitarea virtuală a expoziției digitizate ,,Personalități covăsnene și harghitene ale Marii Uniri” (https://muzeu.mncr.ro/index.php/personalitati), curatoriată de Dr. Ana Dobreanu, istoric și arhivist. “Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără viziunea și acțiunea unor oameni ce au contribuit la cristalizarea unei conștiințe naționale. În această galerie de personalități le regăsim și pe cele originare din zona Covasna-Harghita (a Trei Scaunelor și Ciucului de odinioară). Aceștia erau fie oameni ai bisericii, dar și oameni de cultură ori practicanți de profesii liberale, care au ocupat în epocă demnități înalte, ecleziastice sau laice”, aflăm de la MNCR.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania