Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Antologia  UNIVERSUM cu autori români de pretutindeni- un florilegiu al literaturii  contemporane

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.12 (144), Decembrie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Antologia  UNIVERSUM cu autori români de pretutindeni- un florilegiu al literaturii  contemporane

Primit pentru publicare: 08 Dec. 2020
Autor: Alexandru Florin ȚENE, Cluj – Napoca
Publicat: 11 Dec.  2020

© Alexandru Florin Țene, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

Antologia  UNIVERSUM cu autori români de pretutindeni- un florilegiu al literaturii  contemporane

Din Montreal am primit de la Editura GLOBART UNIVERSUM antologia de literatură contemporană-autori români de pretutindeni, intitulată UNIVERSUM, volumul I, apărută într-o ținută grafică, tipografică, estetică și stilistică deosebită. Volumul cuprinde 40 de autori români din România, Italia, Republica Moldova și  Canada, unii fiind membrii ai Ligii Scriitorilor Români și ai Uniunii Scriitorilor.

Volumul se deschide cu o prefață, intitulată “Cuvântul editorului “ semnată de Johnny Ciatlos Deak, în care conchide: Antologia este“Un univers de culori și de miresme unice impregnate în creațiile de excepție ale autorilor a dat naștere acestui buchet sublim ce poartă numele de UNIVERSUM și vă este oferit din tot sufletul vouă, dragi cititori! Permiteți așadar ca parfumul lor să vă umple inimile și întreaga ființă. “

Cu această ocazie Editura Globart Universum din Montreal, Canada, a acordat diploma MERIT DE EXCELENȚĂ pentru promovarea culturii române în lume unui numărde 192 de scriitori români de pe toate meridianele lumii.

Citind antologia mi-a venit în memorie aforismul istoricului grec Xenofan care spunea: “Fără un strop de înțelepciune, celelalte virtuți sunt inutile “, tocmai această capacitate superioară de înțelegere și de judecare a lucrurilor am descoperit în poeziile, proza și piesa de teatru semnată de Al.Florin Țene, piesă ce se află în repetiții la un teatru din Montreal.

Fiecarui scriitor antologat i s-a rezervat câteva pagini generoase pentru curriculum vitae, două fotografii, după care urmează creațiile.Lucrarea începe cu Angelica Antiu a cărei poezii dă cititorului o impresie estetică cu aplecare spre versul clasic ce se bizuie pe efecte baroce. Pe aceaș linie se află poemele lui Alice Mihaela Puiu, doar că acestea rupe chinga poeziei clasice în folosul eliberării ideilor.În poeziile lui Mugurel Pușcaș descoperim o adâncime a perspectivelor, iar  poemele Titinei Nica Țene răspândesc un aer nostalgic și eufonic.Poeziile Galinei Furdui din Republica Moldova izvorăsc din sensul vechi teologal al civilizației europene. Remarcăm poemele Violetei Bobocea ce se încadrează în poezia clasică cu infuzie expresionistă. Ionuț Țene este prezent cu poeme ce provin dintr-o intuiție culturală inedită. Radu Botiș își desfășoară talentult într- un grupaj de versuri clasice de o melancolică muzică de crepuscul cu semne astrale ”din patria divină”. Din orașul Darabani Anca Maria David își promovează linia suavului în versuri eclatante iar Lhana Roma Nova își  etalează frisonul eului în ample versuri fluviale cu un lirism de lentoare muzicală, de râu de șes cu ochiuri rotitoare.

Datorită spațiului limitat nu am putut să menționez toți autorii cuprinși în această antologie, în număr de 40, dar toți merită o atenție din partea cititorilor și a criticii, pentru faptul că operele lor sunt scrise cu talent și profesionalism, fiindcă, se respectă o cerință, așa cum spunea William Butler Yeats, “  Creația nu este umplerea unei găleți. ci aprinderea unui foc”.  

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania