Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Argumentele lui Virgil Razeșu  din cartea ,,Domnule Președinte”

Carte de citit nu numai pentru Președintele Țării:

       Argumentele lui Virgil Razesu  din cartea Domnule Presedinte luate si din cartea Spovedania lui Rizea, a  infractorului, fugitului din tara in care acuza mai multi oameni de afaceri, politicieni, jurnalisti sau ofiteri din servicii ca sunt organizatí in grupuri infractíonale care au jefuit Romania, carte din care am redat 15 capitole cu acesta in ciclul Istorii, comentarii, miscellanea, ajuns la peste 30 de volume

          Ajungând către finalul  cărții „Domnule Președinte”, Ediția 2020,  tot argumentând cu nume de făptași  care, în fel și chip, au  tot furat România – Mazăre, Haisam,  Sebastian Ghiță, Udrea, Bica,  Săvulescu,să nu-l uităm pe Traian Băsescu! – Virgil Răzeșu scrie la p. 313: …„În acest concert, așa-numitele  „spovedanii” ale lui Cristian Rizea, accesibile onlinie, ne oferă o radiografie cvasi completă, veridică și  relevantă  asupra statului paralel. Deși unii le consideră „scrise la mânie și cam la botul calului”, ele nu pot fi rodul memoriei, ci fac parte dintr-o bancă de date, alcătuită după toate regulile artei, pas cu pas, documentată și bine asezonată.

          Nu este lipsit de interes să trec în revistă câteva date din CV-ul lui Rizea. Născut în 1969, membru PSD, trepăduș tipic, a ajuns destul de repede în diverse funcții ministeriale  fără relevanță deosebită.  Cu ajutorul partidului grijuliu, a ajuns director al unei Agenții Naționale pentru Tineret, unde a exersat deturnarea unor fonduri europene, pentru care a fost demis. Ceea ce nu l-a împiedicat  să devină (2008-2012) deputat.  Dedulcit la bani, s-a aflat în cercetarea ANI și a DNA pentru tranzacționarea unor milioane de euro, sustragerea de la plată a unor taxe și impozite, trafic de influență și spălare de bani, acțiuni care au culminat cu o condamnare definitivă: 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare și confiscarea a 300.000 de euro.

          După exemplul fratelui Ghiță, înainte de a lua drumul pușcăriei, s-a refugiat  nu departe, ci în Republica Moldova, a cărui cetățenie o dobândise anterior. La Chișinău, a trăit bine și și-a dat drumul la glas. Dar cum  tătucul  Dodon a dispus (nu știu din ce motive) retragerea cetățeniei moldovenești urmează un scenariu bine scris – întrucât între statele noastre nu există un acord de extrădare, cum nu avem nici cu Serbia, unde Ghiță  a fost încarcerat apoi arestat la domiciliu și acum se plimbă nestingherit pe marile plaje ale lumii, ocrotit de relațiile de prietenie  cu președintele  sârb, mai avem de așteptat. Oricum,  soarta și viitorul numitului Rizea vor fi hotărâte. Și tot în țară, în măsura în care îi va deranja pe cei din vârfurile statului paralel.

          Mărturisesc că am început lectura în discuție, convins că e vorba de o maculatură ieftină și o voi abandona. Dar când am avut  conștiința adevărurilor de care și eu  și mulți alții ca mine eram complet detașați și incapabili să ne explicăm realitatea, am parcurs totul cu cea mai  mare atenție.

            Relatările  lui Cristian Rizea, fără floricele stilstice sau literare, întrunesc  toate atributele  unui roman fluviu, de mare amploare, care dezvăluie  mecanismele, faptele și identitatea mulțimii de ticăloșii care a hărtănit România  de după revoluție, care au contribuit la devalizarea ei și continuă să se impună în viața țării. Chiar dacă, admit,  există exagerări, lucruri mai puțin adevărate sau interpretări deformate, – intenționat sau întâmplător –  filonul faptic, legăturile dintre acestea și realitatea  ușor de constatat cu ochiul liber, ne dau măsura catastrofei și a dezastrului în care ne aflăm.

            Din când în când, răzbesc  la suprafață fapte deja consemnate de fugar. Cum  să nesocotești  relatările despre D.T., primarul de sector bucureștean, mare amator de câștiguri ilicite, care și-a trecut agoniseala pe numele fostei soții și a menajerei, dar a căzut în plasa DNA ? Ca să vă dați seama de dimensiunea jafului  pe care l-a practicat este suficient să menționez cauțiunile cu care cei trei pot evita arestul preventiv: un milion de euro  pentru fostul primar, două sute de mii pentru  fosta soție și șaptezeci și cinci de mii pentru menajeră. Și, să nu  vă închipuiți că nu a depus întreaga sumă în natură! Nu uit să spun că numitul și-a permis să candideze la alegerile pentru primăria Sectorului 1 și a pierdut la foarte mică diferență față de Clotilde Armand, căreia i-a contestat victoria, înainte de intervenția DNA. Nu m-aș mira deloc, să aud că până când va începe procesul, vor pleca toți trei într-o excursie exotică,   doar așa,  ca să se limpezească și să piardă biletele de întoarcere în țară.

          Nu este în intențiile  mele să fac o analiză a „spovedaniei lui Rizea”, dar ca să pot cuprinde adevăratele semnificații ale devoalărilor sale și  dimensiunile fenomenului, am recurs la o sistematizare a întregului material.

           Ca atare , ca să știu cu cine aveam de-a face, am realizat o listă de actori de primă mărime, ba i-am aranjat în ordine alfabetică pentru a fi ușor de identificat. Douăsutecincizeci! O galerie pestriță și atotcuprinzătoare  de personaje din prima linie a scenei politice: șefi de partide, ambasadori, foști premieri și candidați la președinție, șoferi, purtători de genți, amante, aranjori, speculanți, proxenenți, șantajiști, secretare, tractoriști, fotomodele, jurnaliști, formatori de opinie, universitari, falsificatori, diplomați, profesori,  medici, etc., etc. Toți cei 250, fără o singură excepție, populează spațiul public actual, sunt obișnuiți ai presei și televiziunilor naționale și private, adevărați arhangheli providențiali sau luptători pentru binele țării și al nației, cu o ofertă  generoasă de lecții de cinste, modestie și demnitate. Trebuie să admit  că este nevoie de cinism, ipocrizie, falsitate, insolență și altele asemenea, pentru a apărea în spațiul public. Secrete. Listalui

          Vă rog să credeți că am avut intenția să transcriu pentru Dvs. întreaga  listă. Mi-ar fi ocupat câteva foi, dar mi-am dat seama de inutilitatea demersului meu,, fiind că Dvs. nu sunteți  un oarecare și lista lor trebuia să se afle de multă vreme pe biroul Dvs.  Și nu din scrisele lui Rizea, ci din ale SRI-ului și ale celorlalte servicii secrete. Lista lui Rizea este doar o mică (dacă nu infimă) parte a diriguitorilor și beneficiarilor statului paralel.

          Mai interesantă și deloc greu de conturat este paleta de instrumente ale statului paralel, demonstrativă pentru amploarea fenomenului mafiot, infracțional: mită, achiziționări supraevaluate, șantaj, estorcare., camătă, inginerii  financiare, retrocedări frauduloase, deturnări de fonduri, falsuri, sex etc., dintr-o panoplie inepuizabilă, pe care figurează crime sau dispariții neelucidate, cum ar fi cazul Codruț Maria.

          Ce să mai vorbim de obiectul dezmățului la scară largă, cu apartamente de lux, vile, moșii, diplome false, doctorate, iahturi și avioane private, bijuterii, diamante, prânzuri banale de 32.000 de euro. Mercedesuri, blănuri, nunți spectaculare, șampanie Dom Perignon, funcții, țepe, tunuri, falimente, droguri, armamente și peste tot și toate, bani, bani și bani. Cu  sutele de milioane, fără exagerare. În plicuri, cutiuțe sau geamandane, în conturi grase în paradisuri fiscale, cu Monte Carlo, Cannes, Coasta de Azur, Caltanisetta, Saint Tropez, Courcevel, Adriatica, Miami, Mamaia,  Paris, insulele  grecești de tradiție, Monaco, Seychelles și câte și mai câte, ca locuri curente de întâlnire și huzur. Cutremurător! Dvs. chiar nu știți,  nu cunoașteți nimic din toate astea? Sunt invenții?  Bârfe? Can-canuri? Dacă nu știți și nu cunoașteți este grav. Dacă  știți,cunoașteți, și nu încercați măcar să demontați statul paralel și să-i reduceți efectele, catastrofale pentru țară, și vă   mențineți pe linia negării și ignorării e și mai grav.  Mai are rost să ne plângem de situația în care ne aflăm și să căutăm vinovații, când ei sunt printre noi, alături de noi, deasupra noastră? Își văd, bine mersi, de nemernicia lor, și se întăresc, în largi ramificații internționale” îi scria Președintelui Claus Iohannis, Virgil Răzeșu, doctor în Piatra-Neamț

Că cele de mai sus sunt adevăruri-adevărate ne întoarcem la o altă scrisoare din 2 septembrie 2020, p.270 din cartea la care ne referim, unde citim că și fostul președinte Traian Băsescu este demolatorul României dar nu a fost tras la răspundrere. …„La finele anului 1989,flota noastră comercială se plasa pe al 9-lea loc pe plan mondial și pe al 4-lea în Europa, ca mărime. Rețineți amănuntul:„la fiecare cinci minute, un vas al Navrom intra sau ieșea dintr-un mare port al  lumii”. Chiar dacă era o exagerare, știrea arăta  forța țării. Splendidă consemnare!

Acest înfloritor domeniu al economiei beneficia de 311 nave maritime de diverse tonaje, 100 de pescadoare și nave colectoare, 12 nave frigorifice de  transport, precum și o flotă fluvială din șlepuri și baraje, toate aparținând Navrom Constanța, în vreme ce alte 80 de ambarcațiuni mari erau în construcție în șantierele din țară. 70% din totalul navelor nu depășeau ca vechime 15 ani și chiar dacă nu toate erau perfect funcționale, un management profesionist le-ar fi sacrificat pe unele și le-ar fi modernizat pe celelalte.

Din nenorocire, în vara 1990, Navrom a pornit pe drumul fără întoarcere, divizându-se în trei societăți (Navrom, Romline și Petromin), toate cu capital de stat, pentru ca trei ani mai târziu, întregul patrimoniu să fie împărțit unui număr de 53 societăți private. 53! Incredibil! Nu era mai mult decât evidentă intenția de   fărămițare a unei realități?  Puteți cuprinde  grozăvia acestei operațiuni? Nimeni n-a sesizat cortina  care dezvelea  scenariul bine pus în operă, dezastrul care prindea contur? Realitatea cruntă are dovezi palpabile: în Portul Constanța, din flota de fală a țării, trei nave se mai află în conservare”.

Și autorul scrisorilor către președinte îl citează pe Vergil  Chițac, contraamiral de flotă: „Din păcate nu mai avem flotă comercială. Managementul defectuos a făcut ca astăzi să nu mai avem nicio navă  sub pavilion românesc!”.Câtă delicatețe! Câtă finețe! E doar vorba de un management defectuos? Mă întreb, oare cum  s-ar fi terminat o asemenea poveste în China sau oriunde în altă parte decât la noi?

           Cu această acuzație în sine, autorul revine și scrie: „Domnule Președinte, am în  față o listă (nu știu dacă instituția Prezidențială o are) cu 142 de nave românești înstrăinate (multe ca fier vechi), care își îndeplinesc încă misiunile pe mările și oceanele lumii. În cele mai bune condiții. Lista cuprinde numele cu care au ieșit  din șantier, actuala denumire, compania posesoare și țara care le stăpânește. De departe cele mai multe aparțin Chinei și Greciei, dar nu lipsesc USA, Malayezia, Panama, Afganistan, Siria, Libia,Turcia și câte altele, unele cu care nu aveam legături de nici un fel dar cae au fost atrase în caruselul destrămării, tocmai pentru a facilita disperarea ei”.

           Doctorul mai amintește Președintelui cum  cazul „Flota” nu-i singurul jaf în România, și se oprește și la dosarele Elenei Udrea (Microsoft, Hidroelectrica, Gala Bute) în care au fost amestecate zeci de persoane și în  care s-au vehiculat milioane de euro, încheiat ca și Flota cu aceeași hotărîre – „Faptele nu există”, deși în dosar inculpata Topoliceanu spune despre recunoașterea făptașului Radu Budeanu: „M-am trezit la partid cu o geantă cu bani de la Budeanu. Nu-mi amintesc dacă mi-a predat el  geanta cu bani sau a trimis-o prin cineva. Momentul  s-a petrecut la începutul lui 2012. Nu am numărat banii. În geantă se afla un bilețel cu sumele (…) În total: 3.800.000 de dolari. Sumele în euro și în lei erau mai mici, echivalentul a câtorva sute de mii de dolari”.

           Nu e de râs? Cum poate accepta justiția între documentele unui dosar, o asemenea declarație, și să concluzioneze că faptele nu există?, combinăm și noi spusele și gândurile adresate președintelui. Nu, nu e de râs, ci de plâns. Și încă amarnic, cu lacrimi de sânge. Mai ales că acuzata Udrea nu a infirmat declarațiile afaceristului Budeanu –patronul trustului Cancan, Gândul și Prosport – ba chiar i-a justificat atitudinea: „Nu îl condamn pe Radu Budeanu pentru că a ales să spună ce vor procurorii, în schimbul unei libertăți aproape sigure, pentru că…știu că are copii mici și probabil de aici se trage slăbiciunea lui. Deși era mai onorabil să-și obțină libertatea luptându-se în instanță cu procurorii și spunând adevărul”, care adevăr stimată doamnă?, i se adresează doctorul Răzeșu lui Udrea, ca să continue, „îl veți mărturisi cândva fetiței cu care v-a blagoslovit Dumnezeu?

           Revenind la Băsescu, pentru opinia publică, spune Răzeșu,p,261,este și va fi în vecii vecilor omul care a evaporat flota noastră. Că a scăpat fără pușcărie este grav, dar nu și de mirare. Mulți dintre cei care ar fi trebuit să-și petreacă vremea după gratii se bucură depace desăvârșită. Unii chiar lalocul faptelor, alții plimbându-se cu nonșalanță pe plajele lumii. Faptele  s-au prescris și cred că singurullucru  bun pe care fostul primar și președinte-președint ar trebui să-l facă ar fi să aprindă în fiecare zi câte o lumânare, una, nu 311 cât numărul navelor dispărute, și să-i mulțumească lui Dumnezeu că l-a ținut în brațe”….

            Legat de ceea ce declarase Emil Constantinescu la predarea mandatului, învins de Securitate, Virgil Răzeșu îi reamintește actualului Președinte care nici dânsul nu mișcă lucrurile, ceea ce Germina Nagâț,  membră a CNSAS, declara la un post TV, la 31de ani de la revoluție că „din rândul foștilor ofițeri de securitate cu dosare  atestate de  CNSAS, nu mai puțini de 128 ocupă încă funcții publice ori au candidat pentru ele, 41sunt primari și viceprimari,16 judecători și culmea, 21de revoluționari posesori de certficate primesc  și pensii speciale”, este evident, suntem în mare pericol ca stat și societate și în viitor.

           În orice caz, adresându-se iar și iar actualului președinte, cetățeanul-cetățean Virgil Răzeșu din Piatra-Neamț, România,  revine și repetă la p.315,„v-aș recomanda să citiți „spovedaniile  lui Rizea”.Ați înțelege mai bine starea jalnică a țării, inutilitatea măsurilor întreprinse de guvern și v-ați plasa mai aproape de adevăr. Un adevăr care vă este ascuns, vă este străin”…

          Ion N. Oprea, Iași, 26 februarie 2021,din volumul 32 în pregătire al ciclului de antologii, „Istorii, comentarii, miscelanea”…



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania