Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Asociația Academică a Cititorilor a realizat o listă cu primii 20 de scriitori clasici români în viață

Asociația Academică a Cititorilor a realizat o listă cu
primii 20 de scriitori clasici români în viață
Autor: Dorina Rodu
Articol publicat în : 
(https://mesageruldenord.ro/asociatia-academica-a-cititorilor-a-realizat-o-lista-cu-primii-20-de-scriitori-clasici-romani-in-viata/

Printre scriitorii care se află pe această listă îl regăsim și pe renumitul Dan Puric, actor, eseist, autor și regizor de teatru român. Acesta  a susţinut numeroase conferinţe pe teme culturale la radio şi televiziune, în aulele unor universităţi de prestigiu şi prin diferite oraşe din ţară. În 1999 a înfiinţat Compania de Teatru Passe-Partout „Dan Puric”, cu care a participat la numeroase festivaluri din ţară şi din străinătate. Spectacolele sale de pantomimă au fost transmise de televiziunile BBC din Londra, 3SAT din Frankfurt şi RTL din Luxemburg. Printre operele semnate de el se numără: Despre omul frumos (Bucureşti: Compania Dan Puric, 2009), Fii demn! (Bucureşti: Compania Dan Puric, 2011), Suflet românesc (Bucureşti: Compania Dan Puric, 2013), Dulci: jurnalul unui câine scris de un puric Dan (Bucureşti: Compania Dan Puric, 2015), Să fii român! (București: Compania Dan Puric, 2016), Acești români fantastici (teatru; București: Compania Dan Puric, 2018) [1] ș.a.

Alexandru Florin Țene, își regăsește locul bine meritat pe această listă. Al. Florin Țene este scriitor cu o activitate literară și culturală constantă, bogată și valoroasă. Născut în oraşul Drăgăşani, judeţul Vâlcea, a debutat cu poezie în anul 1959 în revista TRIBUNA, pe când era elev în clasa XI-a. Publică poezie, articole, critică literară şi eseu în revistele: Luceafărul (Botoșani), Gazeta Literară, România Literară, Agora, Secera şi Ciocanul, Orizont, Scrisul Bănăţean, Iaşul Literar, Convorbiri Literare etc. În anul 2006, septembrie, a înfiinţat LIGA SCRIITORILOR din România, care are 28 de filiale în ţară şi străinătate. Fiind preşedintele executiv al acestei organizaţii profesionale. Printre operele semnate de el se numără: Cerul meu de hârtie (poeme, vol. bilingv, român-englez, trad. Mariana Zavati Gardner, Editura Tibiscus, Uzdin, Serbia, 2000), Cina cea fără de taină (poeme, vol. bilingv: român-englez, trad. Mariana Zavati Gardner, Editura Eurograph, 2006), Gh. P. Lăzanu – viaţa şi faptele sale (monografie, Editura Napoca-Star, 2006), Arca frumoaselor vise de vânzare (piesă de teatru într-un act, Editura Semănătorul 2008), Un teatru cât o inimă (critică teatrală, Editura Fundaţiei I.D. Sîrbu, Petroşani, 2008) [2] ș.a.

Printre cei 20 de scriitori români clasici contemporani se află și botoșăneanul Ion Istrate – publicist, sociolog, economist. Acesta este unul dintre cei mai importanți promotori ai culturii botoșănene. Director al Editurii Agata și al Revistei Luceafărul (Botoșani) cu o amplă activitate literară și culturală este fondator al Cenaclului literar şcolăresc Gazeta de pe Gard (Vorniceni, 1963 – 1965), fondator al ziarului săptămânal Umanistul din Botoşani (mart. 2003 – mai 2004), fondator al Expoziției Muzeale „Scriitori și publiciști botoșăneni”. Printre operele semnate de el se numără: Marcăm Stejarii. Gheorghe Burac – 80, seva din rădăcinile gliei strămoşeşti (monografie; Botoşani: Arena Cărţii, 2016), Marcăm Stejarii. Ilie Pascal – 94, un simbol, un # (diez) al valorilor tradiţionale (monografie; Botoşani: Arena Cărţii, 2016), Lacrimi din cărți (publicistică / critică literară; Botoșani: Agata, 2018), Un Almanah despre Oameni și Cărți: (selecție antologică: 2009-2020) (Botoșani: Arena Cărții, 2020) [3] ș.a.

Pe această listă îl regăsim și pe scriitorul ieșean Cassian Maria Spiridon. Poet, eseist, director și editor, revoluționar român, organizator și participant la mișcarea revoluționară conspirativă de la Iași, din 14 decembrie 1989. A debutat în presa literară, în anul 1970, în revistele Amfiteatru și România literară. Este câștigător al premiului de debut în volum pentru anii 1979-1980, al Editurii Junimea din Iași și apoi Laureat al Festivalului național de poezie „N. Labiș“ (în anul 1980). Printre operesele semnate de el se numără: Zodia nopții (versuri, Ed. Cartea Românească, București, 1994), Piatră de încercare (versuri, Ed. Junimea – Iași, 1995),  De dragoste și moarte (versuri, Ed. Helicon – Timișoara, 1996), Nimic nu tulbură ca viața (poezii, Editura Dacia, Cluj, 2004), Petre Țuțea între filosofie și teologie (Ed. Cogito, Oradea, 2004), Rugul ce nu se mistuie (Fundația Culturală Poezia, Editura Timpul, 2022) [4] ș.a.

Selectarea primilor 20 de scriitori clasici români în viață realizată de Asociația Academică a Cititorilor „a fost întocmită în urma unor sondaje în rândul cititorilor în timpul Târgurilor de carte, manifestărilor culturale organizate de scriitori ca promotori culturali pe o perioadă de 10 ani.Un rol important l-au avut bibliotecarii din marile orașe și din 50 de comune cu cititori activi care și-au spus opiniile.Din analiza Asociaţiei Academică a Cititorilor au fost excluşi scriitorii care au colaborat cu regimul de tristă amintire, promovând realismul socialist şi care figurează în evidenţele CNSAS ca susținători și colaboratori ai Securității.

S-a luat în calcul valoarea operelor publicate, dar și implicarea autorilor în promovarea culturii în rândul cititorilor, ca promotori culturali, îndrumători și organizatori.În perioada actuală se simte nevoia ca scriitorul să coboare în „Turnul de fildeș” în mijlocul cititorilor să îi îndrume pe calea democrației și a Păcii”, au relatat cei de la Curierul Național.

Lista completă a celor 20 de scriitori clasici români în viață:

  • Andrei Pleșu
    Gabriel Liiceanu
    Mircea Cărtărescu
    Horia Roman Patapievici
  • Radu Paraschivescu
  • Matei Vișniec
  • Stelian Tănase
  • Vlad Zografi
  • Ion Cristofo-Filipaș
  • Ana Blandiana
  • Cassian Maria Spiridon
  • Al.Florin Țene
  • Dan Puric
  • Petre Popescu
  • Varujan Vosganian
  • Ion Istrate
  • Andrei Crăciun
  • Ovidiu Pecican
  • Petre Cichirdan
  • Mircea Anghelescu

Note:
[1], [3] – vol. Scriitori și Publiciști botoșăneni – Dicționar biobibliografic (Editura Agata, Botoșani, 2022), autor Silvia Lazarovici;
[2] – Scriitori români contemporani: Al. Florin Țene;
[4] – Date despre scriitorul Cassian Maria SpiridonWikipedia.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania