Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Biblioteca școlară – un element fundamental în dezvoltarea intelectuală și personală a copilului

Primit pentru publicare: 15 mart. 2017
Biblioteca școlară,  în educației
Autor:  Lăcrămioara BĂRBUȘELU,  profesor la Școala “Ștefan cel Mare” Botoșani
Publicat: 16 mart. 2017
Editor: Ion ISTRATE
 .
Nota redacției:
 Lăcrămioara BĂRBUȘELU este profesor de Limba Română și Limba Engleză la Liceul Tehnologic ,,Nicolae Bălcescu” din Flămânzi, Botoșani.

 

Biblioteca școlară – un element fundamental în dezvoltarea intelectuală și personală a copilului

 

Lectura este recunoscută ca o artă capabilă să transforme viața omului și întreaga societate. Cu toate acestea, statisticile actuale susțin faptul că un număr alarmant de mare de copii au pășit în secolului XXI fără să știe să citească sau să își scrie numele. Astăzi, când navigatul pe internet, utilizarea gadgeturilor și comunicarea prin SMS și Messenger sunt la ordinea zilei, cititul unei cărți în liniște într-un colț de bibliotecă a devenit o idee arhaică pentru majoritatea populației. În timp ce tehnologia acaparează încet viața fiecărui copil, cititul unei cărți este din ce în ce mai rar.

Lectura implică elemente importante, ea nu se rezumă doar la un hobby, ci este o necesitate, un instrument primar al educației. Prin lectură copilul poate să-și înțeleagă mai bine propriile experiențe de viață și în același timp prin lectură el pornește într-o călătorie aventuroasă spre autocunoaștere. Interpretarea cuvântului scris este cel mai eficient proces de învățare care influențează apoi atitudinea, convingerile, judecățile și acțiunile celui ce citește.

Încă de la o vârstă mică, copiii își formează deprinderile de a citi printr-o varietate de activități și experiențe în diferite contexte. De îndată ce copilul a fost învățat să citească și să iubească cărțile, el poate să exploreze lumea și să-și dezvolte personalitatea și cunoștințele , ghidat fiind de acestea. Este un lucru dovedit faptul că un copil care nu a intrat în contact cu lectura de la o vârstă fragedă, va întâmpina dificultăți de a deprinde gustul lecturii la o vârstă mai înaintată. Astfel, putem ajunge la concluzia că lectura este o acțiune de natură intelectuală care este posibilă doar dacă omul și-a format deprinderile și gustul pentru aceasta din copilărie. Cărțile sunt mijlocul cel mai potrivit prin care cunoașterea se transmite de la o generație la alta. O carte oferă celui ce citește toate sensurile și conținuturile ei, atâta timp cât aceasta este citită la vârsta potrivită.

Din păcate, o mare parte din copii nu au acces la cărți sau alte resurse care să suscite interesul pentru lectură. Copiii, dar și adulții au nevoie de acces la o gamă largă de materiale ce pot fi citite care să îi ajute să-și formeze și să-și dezvolte competențele de lectură, să-și lărgească orizonturile pentru a avea astfel o gândire critică și independentă. O soluție pentru această situație este oferită de ora de lectură de la școală dar și de existența unei biblioteci școlare la care copiii să aibă acces.

Biblioteca școlară ar trebui considerată centrul sistemului educațional căci ea oferă resurse și acces tuturor categoriilor de învățăcei, de la cel mai lent din grădiniță până la cel mai inteligent absolvent de liceu. Un sistem educațional în care nu ar exista biblioteca școlară ar fi ca o mașină fără motor, ca un trup fără suflet. Aceasta este coloana vertebrală a unui sistem funcțional fără de care performanța academică nu s-ar realiza. Este evident faptul că școala și biblioteca sunt două elemente inseparabile care ar înceta să funcționeze una fără cealaltă, căci ambele au același scop: școala educă copiii prin intermediul profesorilor iar biblioteca educă copilul prin cartea oferita ca suport în procesul învățării. Astfel, biblioteca complementează școala încurajând studiul individual.

Obiectivele generale ale unei biblioteci sunt de a susține procesul educativ prin resursele oferite, de a fi un ghid de studiu pentru copiii care îi solicită ajutorul, de a-i susține pe aceștia în dezvoltarea competențelor de lectură și de a oferi toate materialele bibliografice care se regăsesc în curriculum – ul școlar. Așadar aceasta are o importanță majoră în dezvoltarea intelectuală dar și personală a copilului. Biblioteca este cea care îi arată drumul copilului spre reușita academică , îi insuflă dorința de a-și forma o cultură a lecturii și de asemenea îi oferă toate resursele necesare studiului atât la clasă cât și acasă.

Toți factorii exteriori școlii, fie ei lingvistici, economici, sociali sau culturali, care diminuează dezvoltarea competențelor de lectură, pot fi înlăturați prin prezența bibliotecii școlare, căci aceasta are următoarele roluri:

  1. De a susține procesul de predare – învățare;
  2. De a îmbogăți curriculum-ul școlar;
  3. De a promova și dezvolta competențele de lectură și de a încuraja învățatul prin lectură;
  4. De a stimula cercetarea și studiul individual prin varietatea de resurse pe care le oferă;
  5. De a oferi oportunități de lectură dincolo de lista bibliografică din programa școlară;
  6. De a oferi materiale recreative și de a încuraja elevii să citească din plăcere;
  7. De a motiva elevii să-și dezvolte gândirea analitică oferindu-le materiale variate pe aceeași temă;
  8. De a le oferi copiilor consiliere și orientare profesională  
  9. De a oferi informații actualizate atât pentru corpul profesoral cât și pentru elevi.
  10. Copiii care nu au acces la resursele suplimentare de lectură oferite de biblioteca școlară vor avea o întârziere în startul lor către succesul academic și personal. Pe de altă parte, copilul care trece pragul adesea bibliotecii, poate învăța singur și emite judecăți de valoare bine fundamentate, poate face o selecție a informațiilor primite, filtrându-le și folosindu-le adecvat în situații de viață variate. Prin intermediul bibliotecii, fără niciun dubiu el își va fi consolidat deprinderile unei vieți independente și își va fi stabilit obiectivele unui proces de învățare pe tot parcursul vieții.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania