Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

BOGDAN-ALEXANDRU STĂNESCU, cetățean al Iașului

Scriitorul BOGDAN-ALEXANDRU STĂNESCU din CLUJ, 14 ani ca și  cetățean al IAȘULUI, Câștigătorul Ediției XX a PREMIULUI NAȚIONAL DE PROZĂ „ZIARUL DE IAȘI” cu volumul ABRAXAS.

Decernarea Premiului, vineri, 12 mai, în AULA ACADEMIEI ROMÂNE, IAȘI.

  • Premiul pentru debut, MARICICA MUNTEANU, cercetător științific la Institutul de Filologie „A. Philippide” din Iași, o moldoveancă, cu o lucrare despre Gruparea de la „Viața românească”
  •               Suplimentul de cultură, primul MAGAZIN CULTURAL DIN ROMÂNIA, 8-14 mai 2023, realizat de Editura Polirom și Ziarul de Iași, își informează cititorii, Câștigătorul Premiului Național de Proză „ZIARUL de IAȘI” pentru cea mai bună carte a anului 2022 este clujeanul Bogdan-Alexandru Stănescu care a primit distincția pentru ABRAXAS, roman apărut la Editura Polirom. Aflăm că Decizia a fost luată de un juriu format  din scriitorii și criticii de întâmpinare, Alexandru Călinescu, în  calitate de președinte, Bogdan Crețu, Codrin Liviu Cuțitaru, Doris Munteanu și Antonio Patraș. Că partenerii ediției din acest an sunt Academia Română – Filiala Iași și Compania Iulius. Totodată, juriul a hotărît ca, în acest an, premiul pentru debut să fie acordat Maricicăi Munteanu, pentru volumul Gruparea de la „Viața românească”. O literatură a spațiului și comunității, carte apărută la Editura Universității „Alexandru  Ioan Cuza” din Iași, cum precizează SDC.
  •              Prezentându-i-se activitatea de prozator, poet, eseist, critic literar, editor și traducător român contemporan, se precizează că romanul în cauză, ABRAXAS, în 2022 a fost nominalizat și la Gala Premiilor Radio România Cultural și la Premiul pentru proză al revistei „Ficțiunea, 8 motive”.
  •            Despre Cartea onorată, Alexandru Călinescu, scriitorul, publicistul, istoricul și criticul literar, președintele juriului, spune că volumul premiat este un roman al timpului și memoriei, că Lauriatul Premiului Național de Proză al „Ziarului de Iași” este un scriitor cunoscut, că și alte cărți ale sale au avut un frumos succes de public și de specialitate, care anticipează succesul de azi. ABRAXAS, cartea anului 2022,  e o construcție narativă ambițioasă, complexă, un roman polifonic, alternând viziunea realistă cu incursiunile onirice în trecut. Nu  în ultimul  rând, e un roman al  Bucureștiului, surprins în banalitatea lui cotidiană…
  •          Despre Iași și cartea premiată cuvinte alease are și marele câștigător al Premiului – Bogdan –Alexandru Stănescu – care se socotește un onorat, că în dubla sa carieră, de editor și scriitor, este desemnat, puternic onorat, să primească ceea ce odată în viață li se întâmplă unora: „Timp  de 14 ani, Iașul a fost orașul meu de adopție, chiar și de la distanță.Sunt, prin urmare, fericit să primesc premiul  pentru proză al „Ziarului de Iași”, mai ales în anul în care acesta împlinește 20 de ani de existență. Sunt onorat să primesc  premiul pe care, de-a lungul vremii și l-au revendicat și primit scriitori pe care-i admir, precum Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu, Răzvan Popescu, Lucian Dan Teodorvici, Radu Vancu, Dan Lungu, sau Florin Lăzărescu.
  • Premiul pentru debut, am spus, o cercetătoare din Iași…
  • Mulțumesc Juriului care a ales romanul ABRAXAS dintre atâtea titluri valoroase publicate anul trecut și sper ca proza mea să facă față acestor concurențe simbolice, un roman care rămâne”.
  •            Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași” a fost înființat în 2004, din dorința redacției de a-i recompensa pe cei mai buni scriitori români și de a oferi repere valorice cititorilor pasionați de literatură. Premiul se acordă o singură dată unui scriitor. Statuetele  care însoțesc premiile, adevărate lucrări de artă, sunt operele sculptorului Sorin Purcaru.
  •            Câștigătorul Premiului Național de Proză „Ziarul de Iași” pentru cea mai bună carte a anului 2021 a fost  ieșeanul  Florin Lăzăresu, care l-a primit pentru Noaptea plec, noaptea mă-ntorc, roman apărut la Editura Polirom, am scris despre asta.  În urmă cu doi ani, câștigătoare a fost desemnată scriitoarea Ioana Pârvulescu, premiul fiind acordat pentru volumul Prevestirea, apărut  la Editura Humanitas în 2020.
  •                                 Maricica Munteanu, cercetător științific, doctor la Institutul de Filologie Română „A, Philippide” din Iași,  a fost declarată câștigătoarea PREMIULUI PENTRU DEBUT, acordat pentru volumul GRUPAREA de la „VIAȚA ROMÂNEASCĂ”. O literatură a spațiului și comunității, apărut la Editura Universtății „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Maricica Munteanu s-a născut în Florești, Republica Moldova, și a absolvit Facultatea de Litere a Universității din Iași în 2012.
  •            Cartea debutantei are un titlu de referință, prima calitate a cărții este aceea că  analizează  gruparea literară din jurul lui G. Ibrăileanu din multiple perspective teoretice, cât se poate de actuale și reinventează practic un subiect care părea clasat în  Istoria literaturii, spune Bogdan Crețu, cadru didactic în cadrul Facultății de Litere și director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română, Filiala Iași, coleg de serviciu cu autoarea, dobânditoare a Trofeului.
  •         Acastă distincție, a spus debutanta și câștigătoarea premiului, reprezintă pentru mine o mare  bucurie, îmi doream de multă vreme să readuc în atenția cititorilor un astfel de subiect, care  părea desuet, cu el, sper, că am reușit măcar parțial să vin cu o  lectură nouă, pasionantă, asupra grupului din jurul lui Ibrăileanu și dincolo de mizele teoretice, într-un fel  de neocolit, într-o carte de debut cititorii acum găsesc resursele pe care le anticipau…
  •             Pentru reușita cu cartea, Maricica Munteanu mulțumește tuturor celor care au citit-o și i-au promovat cartea, dându-i astfel, șansa ca, după ani și ani, petrecuți în  compania  scris-cititului, cu colegii alături, să se bucure din plin…
  •            Deci, vineri, 12 mai, ora 16, în Aula Academiei Române, Filiala Iași…, deocamdată postat în Antologii, Istorii, comentarii, miscelanea, carte de Cenaclu literar, coordonator. Ion N. Oprea, Iași, 9 mai 2023.


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania