Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași”, 2022, ediția XIX, a revenit scriitorului Florin Lăzărescu pentru scrierea „Noaptea plec, noaptea mă-ntorc”, editat la Polirom 2021, Premiul pentru debut a fost acordat lui Andrei Victor Cojocaru pentru cartea „De la quest la genul fantasy. Simbolistica drumului inițiatic”, Editura Universității „Al. I. Cuza”
Vineri, 6 mai , 2022, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”- din Iași, în cadrul Galei Premiilor Literare „Ziarul de Iași”, trofeul „Muza înaripată”, o sculptură în bronz, realizată de maestrul Sorin George Purcaru, a revenit în acest an, 2022, scriitorului Florin Lăzărescu pentru volumul „Noaptea plec, noaptea mă-ntorc” iar Premiul pentru debut lui Andrei Victor Cojocaru, decizie a unui juriu format din scriitori, critici literari, profesori universitari, invitați de seamă din lumea literară și universitară a Iașului, a mediului de afaceri sau a instituțiilor de învățământ și cultură din capitala Moldovei ori a mediului politic din Iași, cum au explicat Alexandru Lăzescu, conducătorul Ziarului de Iași, care a vorbit în deschidere, Toni Hrițac, redactorul-șef al ziarului, moderatorul festivității.
„,„Acest premiu este unul a cărui reputație se datorează în primul rând juriului, Domnului profesor Alexandru Călinescu, președintele lui de la înființare, inclusiv în prezent” a spus vorbitorul, iar Alexandru Lăzescu a punctat cine este câștigătorul Ediției: „Anul acesta premiem un prozator ieșean cunoscut, el face parte dintr-o promoție foarte interesantă a prozei ieșene, care acum 20 de ani, la debut, era generația tânără, iar acum este generația de mijloc, cu posibilități să revină la premii…”
Primind trofeul din mâna unuia dintre sponsori, Ștefan Apălimăriței, managerul Companiei „Șref Invest”, laureatul Florin Lăzărescu a subliniat: „Noi suntem în țara meșterului Manole. Mă bucur foarte mult că premiul acesta durează de aproape 20 de ani. Puține lucruri durează, mai ales că sunt multe lucruri care au început frumos la Iași. E un premiu foarte important nu pentru că l-am luat eu, ci pentru că, de exemplu, am primit felicitări de la Mircea Cărtărescu, care a spus că acesta este unul dintre puținele premii care își păstrează demnitatea din România”.
După cum am spus, Premiul pentru debut în proză a revenit în acest an lui Andrei Victor Cojocaru, un tânăr universitar ieșean, care, ca și Florin, este de mare perspectivă creatoare.
Revenind la ce spuneau Alexandru Lăzescu și Toni Hrițac, reamintim publicului larg, Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași” a fost înființat în 2004, din dorința redacției de a-i premia pe cei mai buni scriitori români – anul trecut câștigătoare a fost scriitoarea Ioana Pârvulescu , a cărei carte, „PREVESTIREA” a fost considerată ce mai bună carte a anului 2020 – și de a oferi repere valorice cititorilor pasionați de literatură, partenerul principal-sponsor al ediției 2022 este „Ștef Invest”, cel tradițional este și a rămas „Antibiotice” –cinste ei – locul de găzduire a Evenimentului –permanenta gazdă Bibliotecă Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași.
Ion N. Oprea, Iași, 7 mai 2022
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania