Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 10 (130), Octombrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 12 Oct. 2019
Autor: Ionel NOVAC
Publicat: 13 Oct. 2019
Editor: Ion ISTRATE
© Ionel Novac, © Revista Luceafărul
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com sau editura[at]agata.ro
Sau, mai bine spus, în curând bustul lui Bogdan Petriceicu Hașdeu va fi mutat pe un postament nou, dar și într-un nou amplasament. Juristul, istoricul, scriitorul, filologul, academicianul și enciclopedistul Bogdan Petriceicu Hașdeu reprezintă una dintre cele mai mari personalități ale culturii române din toate timpurile. Și chiar dacă, în frageda sa tinerețe, a activat doar o scurtă perioadă de timp în orășelul legănat de apele Frumoasei, astăzi numele său este indisolubil legat de cel al Cahulului.
Astfel, la 26 februarie 1988, în cadrul manifestărilor dedicate aniversării a 150 de ani de la nașterea lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, pe fațada Muzeului Ținutului Cahul a fost dezvelită o placă comemorativă; din același an 1988, Teatrul Republican Muzical-Dramatic din Cahul îi poartă numele; la 28 iunie 1993, în scuarul de lângă Casa de Cultură, prin grija primarului de atunci, Simion Platon, i-a fost dezvelit bustul; în august 1996, uneia dintre cele mai importante instituții de învățământ cahulene i s-a dat numele fiicei ilustrului savant (Colegiul „Iulia Hașdeu”); declarat patron spiritual al Universității de Stat, în 1999 aceasta a primit și numele lui Hașdeu; o stradă din oraș, pe care se află sediul Consulatului General al României la Cahul, se numește tot Bogdan Petriceicu Hașdeu.
Așa cum precizam mai sus, amplasat în imediata apropiere a Casei de Cultură, pe un soclu simplu, de tip sovietic, aflat astăzi într-o stare avansată de degradare, bustul savantului Bogdan Petriceicu Hașdeu urmează a fi reinstalat pe un nou piedestal, în fața clădirii viitorului teatru cahulean.
După cum se știe, la 10 octombrie 2014, în prezența prim-miniștrilor Republicii Moldova și României, Iurie Leancă și Victor Ponta, ministrul culturii din R. Moldova, Monica Babuc și ministrul de externe al României, Titus Corlățeanu, au semnat la Cahul un Memorandum cu privire la construirea unui nou sediu al teatrului. În acest scop, Guvernul României a alocat un fond de 800 mii de euro.
Cu toate că lucrările de construcție au fost demarate la 25 februarie 2016 și termenul realizării proiectului era prevăzut pentru următorii doi ani, nici astăzi, după aproape patru ani, clădirea noului teatru nu este gata. Mai sunt necesare unele lucrări de amenajare la fațada exterioară, a spațiului din jurul clădirii, dar și finalizarea instalațiilor interioare și dotarea cu mobilierul adecvat. Dacă totul va decurge cu bine și nu vor mai apărea alte sincope, inaugurarea sediului noului teatru cahulean ar fi posibilă în prima parte a anului viitor.
Nu demult, Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P. Hașdeu” își informa publicul că <îşi inaugurează stagiunea curentă prin organizarea unui Festival Internaţional, „Teatrul fără Frontiere”, care se va desfăşura în perioada 15-24 octombrie 2019. Participanţi ai Festivalului vor fi teatre importante din stânga și din dreapta Prutului, precum și din Ucraina, care vor prezenta spectacole pe scena de la „B.P. Hasdeu”, pe cea a Palatului Culturii „Nicolae Botgros” şi a Sanatoriului “Nufărul Alb”> .
Destoinicul și energicul său director, domnul Gheorghe Mândru, își propusese ca inaugurarea bustului patronului spiritual al Teatrului pe noul amplasament să aibă loc la deschiderea Festivalului. Drept pentru care a și început lucrările de amenajare, pavând platoul din fața clădirii și aducând tocmai din nordul țării, de la Cosăuți (raionul Soroca), postamentul pe care urma să fie fixat bustul.
Cum, însă, peste numai o săptămână, la 20 octombrie, în Republica Moldova se vor desfășura alegerile generale locale, inaugurarea a fost amânată până după alegeri. Cauza: nu se dorește ca acțiunea de reamplasare a bustului lui Bogdan Petriceicu Hașdeu să fie exploatată în scop electoral de vreun candidat sau partid politic. Corectă măsura, nimic de adăugat, însă sperăm din tot sufletul că inaugurarea bustului nu va suferi o nouă amânare, așa cum s-a întâmplat de atâtea ori cu construcția teatrului…
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania